Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon PMA-920 - gra tylko kanał prawy, składowa stała na kanale lewym

20 Paź 2015 22:43 1713 8
  • Poziom 9  
    Wzmacniacz działa tylko na kanale prawym przy ustawieniu balansu w pozycji skrajnej prawej. W kanale lewym słychać tylko głośne trzaski niezależne od podania sygnału źródłowego i sterowania głośnością.
    Na kanale lewym występuje napięcie stałe dochodzące do kilku woltów. Jak się domyślam przekaźnik blokuje wyższe napięcie. Poniższy "film" przedstawia pomiar napięcia na wyjściu głośnikowym kanału lewego:

    Link

    Przy przełączaniu źródła sygnału: AUX-2, TUNER, PHONO, itd. występują wahnięcia napięcia dochodzące do kliku woltów.
    Jeśli miałoby znaczenie w tym przypadku - na układzie TC9152P napięcia: Vdd=15,2 V, Vss=-15,4 V.
    Nie miałem okazji sprawdzić wyjścia słuchawkowego ze względu na brak adaptera Jack 6,3 mm.

    Proszę o pomoc w poszukiwaniu przyczyn usterki mając na uwadze, że dysponuję tylko prostym multimetrem i lutownicą.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Na początek musisz sprawdzić napięcie zasilania końcówki mocy, takie elementy jak tranzystory końcowe oraz sterujące.

    TU znajdziesz schemat,który znacznie powinien ci ułatwić lokalizację usterki.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    Wyniki pomiarów napięć:
    Uszkodzony kanał lewy, górna część obrazka:
    Denon PMA-920 - gra tylko kanał prawy, składowa stała na kanale lewym
    Najbardziej istotna różnica jaka rzuca się w oczy zaznaczona zieloną strzałką na powyższym obrazku - w kanale uszkodzonym napięcie na kolektorze tranzystora TR513 wynosi 55,4V. W kanale działającym analogiczne napięcie ma podobną wartość, lecz przeciwny znak.

    Kontynuacja schematu, reszta kanału prawego:
    Denon PMA-920 - gra tylko kanał prawy, składowa stała na kanale lewym
    Tutaj moje zaniepokojenie budzi układ IC253 i zmierzone na nim napięcia.

    Do wzmacniacza podłączyłem słuchawki - efekt taki sam jak na głośnikach.

    Czy z dokonanych przeze mnie pomiarów płyną jakieś sensowne wnioski? Co powinienem jeszcze pomierzyć?
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    boltzman napisał:
    Najbardziej istotna różnica jaka rzuca się w oczy zaznaczona zieloną strzałką na powyższym obrazku - w kanale uszkodzonym napięcie na kolektorze tranzystora TR513 wynosi 55,4V.

    Ten tranzystor wygląda uszkodzony. Wylutuj go i sprawdź

    Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

    Niesprawna wydaje się również D501 lub R533. Również je wylutuj i sprawdź. Jest też taka możliwość, że to nie elementy są niesprawne ale np. pęknięcie którejś ścieżki wokół nich. Nie rób na razie nic więcej, potem przyjrzę się czy coś jeszcze nie trzeba sprawdzić.
  • Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. Jak tylko znajdę trochę więcej wolnego czasu zajmę się poleconymi działaniami.
  • Poziom 9  
    Wzmacniacz odkopany spod kurzu, temat również ;)

    Potencjalnie uszkodzony tranzystor TR513 (PNP) wylutowałem i sprawdziłem najprostszą znaną mi metodą - test diody w mierniku. Napięcie między bazą a kolektorem oraz bazą i emiterem to ~0,6 V. W przeciwnym kierunku miernik wskazywał "overload".
    Napięcie przewodzenia na wylutowanej diodzie D501 to ~0,54 V. Wylutowany rezystor R533 ma prawidłową wartość ~100 Ohm.
    Wygląda dla mnie jakby te elementy nie były uszkodzone.

    Ścieżki i luty, które budziły moje wątpliwości "poprawiłem" i po tym sprawdziłem ich ciągłość.

    Co jeszcze mógłbym zrobić w tym temacie?
  • Poziom 41  
    Ok, Pomyliłem się tam powyżej. Sprawdź TR515. To ten wygląda na niesprawny.
  • Poziom 9  
    TR515 wydaje się być ok - napięcie między bazą a kolektorem oraz bazą i emiterem to ~0,65 V, przeciwny kierunek: "overload".

    Używam miernika Uni-t ut70a, ale nie mam do niego przystawki do pomiaru hFE. Jak inaczej niż przez pomiar diody mogę sprawdzić te tranzystory?
  • Poziom 41  
    Ok, ale na sprawnym tranzystorze nie może być takich napięć jakie wpisałeś w schemat. Denon PMA-920 - gra tylko kanał prawy, składowa stała na kanale lewym
    Według Ciebie na bazie tego tranzystora jest 55,4 a na emiterze -57,1. Jest to niemożliwe aby na sprawnym tranzystorze były takie napięcia.
    Jeśli jednak takie są i tranzystor jest sprawny, to musi gdzieś istnieć jakaś przerwa w ścieżkach. To napięcie 55,4 zmierz w takim razie w trzech punktach bezpośrednio na końcówkach elementów w miejscach wskazanych strzałkami