Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DVB-T - słaby sygnał na monitorze

21 Paź 2015 11:58 1059 20
  • Poziom 5  
    Witam,

    pod monitor komputerowy podłączyłem za pomocą konwertera dekoder Manta DVBT10. Niestety wyszukuje jedynie 16 kanałów, nie odbiera niczego z MUX1, a od nadajnika w linii prostej mam max. 5km - dodam, że jest to nadajnik MUX 1, 2 i 3.
    Zacząłem kombinować, zmieniłem kabelek i nic to nie pomogło. po dwóch dniach nawet kanały z MUX 3 mają problem z odbiorem - pokazuje 45%. Zmieniłem dekoder na Mantę DVBT06, niestety nic to nie pomogło. podłączyłem więc dekoder Apollo, który pożyczyłem od sąsiada - działa wszystko - niestety musiałem go oddać, a na dodatek nie miał on wejścia audio, więc mógłbym oglądać jedynie sam obraz. Zacząłem drążyć temat dalej - do przewodu antenowego, który jest podłączony do monitora podłączyłem laptopa, na którym mam komputerowy dekoder DVB-T - sygnał super, wszystko odbiera. Przełączyłem więc z powrotem do dekodera podłączonego do monitora - brak sygnału.
    Dekoder Manty sprawdziłem u sąsiada - wszystko odbiera.
    Czy ktoś wie co może być nie tak, że niby dekoder sprawny, że kabel antenowy przesyła sygnał, że monitor na innym dekoderze odbiera MUX 1 a na Mancie już nie? Jeśli tak proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły i szczerze powiedziawszy szlak mnie trafia...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    Witam ponownie,

    mam antenę kierunkową, dosyć mocną, montował mi ją monter cyfry+ i sprawdzał moc sygnału - nie schodziła poniżej 90%, a w złą pogodę poniżej 80%.
    do anteny podpięte są dwa kable, jeden podłączony do telewizora, wszystko gra jak należy. Drugi przewód podłączony podłączony jest do rozgałęźnika firmy TELMOR, który puszcza sygnał na laptopa i monitor komputerowy z podłączonym dekoderem. Na laptopie wszystko gra idealnie, na monitorze niestety nie. Próbowałem zmienić kolejność podpięcia przewodów do rozgałęźnika, ale niestety nic to nie dało, więc przekaźnik też jest dobry.
  • Poziom 5  
    witam,

    czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać mój problem?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    kable do anteny na dachu podpinał monter. Wiem że są podłączone bezpośrednio do płytki wzmacniającej.
    Rozgałęźnik to TELMOR RA-3F.
    Pisząc przekaźnik miałem na myśli rozgałęźnik.
    Kable wymieniłem i nic to nie pomogło:(
    co mogę jeszcze spróbować zrobić?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    ok, zdjęcia zrobię i prześlę jak wrócę z pracy.
    zasilacz, hm, jest jakaś mocna płytka w samej antenie, ponoć tak mocna, że nie trzeba zasilacza - cytuj montera. Na żadnym z moich tv nie ma wzmacniacza. Jednakże do monitora, na którym nie odbiera mi wszystkich kanałów podłączyłem świeżo zakupiony wzmacniacz i nic to nie pomogło - niestety na mux 2 sygnał zwiększył sie tylko o 5 %.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    Niestety nie udało mi się wejść po spadzistym dachu pokrytym eternitem do miejsca gdzie zamontowana jest antena, było za ślisko i nie dało rady zrobić zdjęć tego mocnego wzmacniacza w puszcze.
    udało mi się zrobić inne, które pokazują podłączenie w domu.
    Zdjęcia 1,2 i 3 pokazują jakość obrazu i sam fakt odbierania kanałów w wyniku podłączenia przewodu antenowego do telewizora z wbudowanym dekoderem dvbt.
    Do telewizora idzie bezpośrednio przewód z anteny. Na tym telewizorze wszystko odbiera dobrze.
    Zdjęcia nr 4 przedstawia rozgałęźnik sygnału - bezpośrednio podłączony jest do niego przewód prosto z anteny, a odchodzą od niego 3 przewody - na drugi telewizor, laptop i monitor komputerowy z podłączonym dekoderem.
    Zdjęcia 5,6,7,8 pokazują jakość sygnału na telewizorze, do którego prowadzi przewód antenowy z rozgałęźnika - wszystko odbiera.
    Zdjęcia 9,10,11,12 pokazują z kolei jakość sygnału na laptopie, do którego dokupiłem dekoder dvbt (taki mały na usb). Do laptopa również biegnie przewód antenowy z rozgałęźnika, również w tym przypadku odbierają wszystkie kanały.
  • Poziom 5  
    Zdjęcia od 13 do 18 pokazują zaś jakość sygnału na monitorze komputerowym z podłączonym poprzez konwerter dekoderem dvbt. Do monitora i dekodera również jest podłączony przewód antenowy biegnący z rozgałęźnika. Niestety przy tym podłączeniu nie odbiera część kanałów - żaden kanał z MUX1, a w przypadku MUX3 sygnał jest bardzo słaby, obraz często skacze. Niestety na tym odbiorniku nie mogę odebrać również żadnego kanału z MUX-L3, który odbieram na pozostałych odbiornikach. Dodam jeszcze, że zamiana kolejności podłączenia kabli w rozgałęźniku nic nie pomogła. Jeśli przez weekend nie uda mi się rozwiązać problemu będę zmuszony dzwonić po montera, dlatego liczę na waszą pomoc.
    Aha jeszcze jedna ważna rzecz - czasami na odbiorniku, który ma problemy z odbiorem uda się złapać kanał z MUX1, ale sygnał wynosi nie więcej niż 30% i za chwilę spada do 0%.
  • Poziom 34  
    ikarus1986ikarus1986 napisał:
    od nadajnika w linii prostej mam max. 5km
    ikarus1986ikarus1986 napisał:
    mam antenę kierunkową, dosyć mocną,
    ikarus1986ikarus1986 napisał:
    płytka w samej antenie, ponoć tak mocna, że nie trzeba zasilacza - cytuj montera

    A może monter powiedział Ci że sama antena jest tak mocna że nie potrzeba wzmacniacza? Jeżeli gość ogarnia temat, to nie sądzę by w tak bliskiej odległości od nadajnika w "mocnej" antenie zamontował wzmacniacz. Miał jakiś miernik?
    ikarus1986ikarus1986 napisał:
    Na żadnym z moich tv nie ma wzmacniacza. Jednakże do monitora, na którym nie odbiera mi wszystkich kanałów podłączyłem świeżo zakupiony wzmacniacz

    Daj zdjęcie tego zakupionego wzmacniacza i tej mocnej anteny.

    A tak na marginesie - skoro montował Ci to instalator, to dzwoń do niego. Wziął kasę - niech poprawia.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    mierniki jakieś miał, ustawiał antenę wg nich. Bez rogałężnika też sprawdzałem działanie - nic nie dało.
    wieczorkiem zrobię zdjęcie wzmacniacza i jak mi się uda wejść na dach anteny i tego co jest w środku.
    A do montera też chyba zadzwonię bo coś jest nie halo.
  • Poziom 5  
    Witam,

    w załączeniu przesyłam zdjęcia zasilacza, który podłaczyłem do odbiornika, który nie odbiera części kanałów - niestety nic to nie dało.
    w załączeniu również zdjęcie anteny na dachu - niestety zrobione z oddali, dach jest za mokry i nie mogę się po nim wdrapać. przez to też nie mogę zrobić zdjęcia tego co w puszcze.
    aha, moja antena to ta bardziej na dole.
    Pozdrawiam
  • Poziom 34  
    No to jednak kupiłeś zasilacz, a nie wzmacniacz - jak pisałeś. Na maszcie masz (o ile dobrze widzę) antenę 19-elementową o stosunkowo dużym zysku. Najprawdopodobniej zamontowany jest w niej symetryzator niewymagający zasilania. Jeżeli tak, to dlatego instalator nie montował zasilacza. Więc i Ty nie możesz go stosować. Chyba że ... ? Bo pewności jednak nie mamy, póki nie sprawdzisz co masz w puszce antenowej.
    Czy zasilacz podłączałeś z pominięciem rozgałęźnika, czy z nim? Świeciła Ci się dioda na zasilaczu? Były jakieś zmiany w odbiorze działających kanałów? Sprawdź czy w menu instalacyjnym dekodera podłączonego do monitora masz wyłączone zasilanie anteny.
  • Poziom 39  
    Instalacja ma ewidentne błędy musisz dokładnie podać co w chodzi w skład tej całej instalacji antenowej. W twoim przypadku to raczej tłumik antenowy mógł by się sprawdzić.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    Witam,

    źle holender napisałem i wprowadziłem Was w błąd - przepraszam.
    Moja antena to ta bardziej na górze. Mihal2002 dzięki za spostrzeżenie.
    Dzisiaj dzwoniłem do montera - ma wpaść na dniach.
    _kli_ odniosę się do Twojej odpowiedzi: jestem zielony w temacie, nie odróżniam zasilacza od wzmacniacza, ale dzięki Tobie już wiem, że kupiłem zasilacz :| .
    Zasilacz podłączyłem z użyciem rozgałęźnika - świeciła się na nim dioda, obraz na odbierających kanałach poprawił się nieznacznie, na tych, które nie odbierają - w ogóle. W menu instalacyjnym czasem zaznaczam zasilanie anteny jako włączone, czasem jako wyłączone - niestety nie ma to wpływu na jakość obrazu i odbiór kanałów.
    niewolno2 - monter nie instalował mi zasilacza, jest to mój pomysł, który miał mi pomóc w odbiorze kanałów. Monter przy instalacji anteny zamontował rozgałęźnik na 2 kabelki, ja go wymieniłem na 3 ( wzrosło zapotrzebowanie na tv).
    Niestety ślizgam się po swoim eternicie po deszczach i nie mogę zobaczyć co jest w puszcze, poproszę montera by zrobił fotkę.
    moje dzisiejsze spostrzeżenie - coś mi się wydaje, że moja antena się "opuściła", nie jest ustawiona idealnie w linii prostej lecz lekko w dół - czy może to mieć wpływa na jakość sygnału?
  • Poziom 39  
    To teraz wiemy że modyfikowałeś tą instalacje a to nam już dużo wyjaśnia, dlatego poczekajmy na instalatora który poprawi błędy jakie pojawiły się w momencie twojej modernizacji. Pamiętaj na przyszłość, skoro w instalacji jest wzmacniacz to musi być również zasilacz i odwrotnie, wprawdzie większość tunerów posiada możliwość podania napięcia na wejście antenowe i automatycznie mamy w tedy zasilanie wzmacniacza i niema potrzeby montowania dodatkowego zasilacza ale trzeba o tym wiedzieć czyli, czytajmy instrukcje obsługi.