Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE40B651T3W - Gaśnie podświetlanie

Top Serwis 21 Paź 2015 16:42 1854 12
  • #1 21 Paź 2015 16:42
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Telewizor z zasilaczem H40F1_9HS .
    Po włączeniu pojawia się na 3sek. podświetlanie po czym gaśnie, treść obrazu i dźwięk prawidłowy. Uszkodzone były 3 szt. kondensatorów po wtórnej, wymieniłem wszystkie i większość po pierwotnej. Napięcie na PFC ma wartość 360V . Napięcia po wtórnej mają prawidłowe wartości. Zmierzone wszystkie trafa inwertera i mają równe oporności uzwojeń. Sprawdziłem wszystkie świetlówki po kolei testerem bez rozbierania matrycy i świecą.
    Jedynie wartość PFC trochę jakby zaniżona ale zmierzyłem tam wszystkie elementy bierne, przelutowane rezystory i umyta dokładnie płyta.
    Może ktoś podpowie bo nie mam pomysłów.

    0 12
  • Katalog Megger
  • #2 21 Paź 2015 17:15
    mirex
    Poziom 43  

    Top Serwis napisał:
    Telewizor z zasilaczem H40F1_9HS .

    Oczywiście podać popularnej nazwy nie można. ;) BN44-00264C.

    Top Serwis napisał:
    Sprawdziłem wszystkie świetlówki po kolei testerem bez rozbierania matrycy i świecą.

    Test dla przedszkolaków. Tam jest dość krytycznie zrobiona kontrola i jedna lampa zbyt zimna wystarczy, aby zabezpieczenie zadziałało.
    Chcesz to rozbieraj, bo wtedy ewidentnie widać różnicę przy zapłonie.
    Chcesz, to nie rozbieraj, tylko mierz napięcia (albo przebiegi) na diodach.

    Możesz też zablokować BD9893 i sprawdzić, jak zapalają się lampy lub patrzeć, czy z któregoś transformatora się nie kopci. ;)
    Omomierzem rezystory sobie sprawdzaj. ;)

    0
  • #3 21 Paź 2015 17:18
    Zbigniew Sekula
    Poziom 21  

    Jak dla mnie tu jest problem.

    Top Serwis napisał:
    Jedynie wartość PFC trochę jakby zaniżona

    FAN7530.miałem w innym zasilaczu podobny objaw.

    -1
  • #4 21 Paź 2015 17:47
    iggor1996
    Poziom 8  

    postaraj się podłączyć inny zasilacz i zobaczyć czy problem występuje bo jest to bardzo prawdopodobne

    -3
  • Katalog Megger
  • #7 21 Paź 2015 19:43
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Z linka wynika, że nap. PFC jest właściwe. Zanim rozbiorę matrycę spróbuję ominąć zabezpieczenie BD9893 .
    Dziękuję za zainteresowanie.

    0
  • #8 21 Paź 2015 19:57
    Andrzej4567
    Poziom 18  

    Witam.
    Przyczyną jest zbyt małe nap. na elektrolicie sieciowym. Tam powinno być około 380V. Rezystory wysokoomowe przy FAN, w tym przypadku nie ma co mierzyć, tylko koniecznie trzeba wymienić na nowe. Jak nap na PFC bedzie prawidłowe, to telewizor nie będzie się wyłaczał. U mnie był taki sam przypadek.

    0
  • #9 21 Paź 2015 20:13
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Rezystory wszystkie mierzyłem. Chodzi o RP801 i RP815 ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Pomyłka. RP802, 806, 809, 813.

    0
  • #10 21 Paź 2015 22:20
    Andrzej4567
    Poziom 18  

    Te po 1,5M muszą być koniecznie wymienione najpierw, i wtedy zobaczysz czy nap. na PFC powróciło do normy. U mnie na przyrzad też one były dobre, a PFC żle pracowało. Jak to nie pomoże, to jeszcze wymienić Rp 815, Rp 801, oba po 390K

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    W tym modelu odbiornika nap. PFC jest w granicach 380V. Sprawdzałem to nap. na innych sprawnych odbiornikach tego modelu. Do poprawnej pracy tego odbiornika, konieczne jest przywrócenie prawidłowego nap. na PFC.

    1
  • #11 22 Paź 2015 08:42
    Andrzej4567
    Poziom 18  

    Witam. Zapomniałem dodać, że stary klej pod rezystorami wysokoomowymi, najlepiej jak się usunie. Nie będzie wtedy ryzyka, że któryś stary klej wnosi jakieś upływności.

    0
  • #12 22 Paź 2015 10:03
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Wymieniłem rezystory, wyskrobany klej, nap. PFC wynosi 390V. Podświetlanie nadal gaśnie, trzeba rozbierać matrycę i sprawdzać świetlówki.

    0
  • #13 28 Paź 2015 16:28
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Telewizor udało się naprawić. Powodem uszkodzenia była nie zliczona ilość kiepskich połączeń lutowniczych na płycie power-invertera.

    0