Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Matiz - po zgaszeniu wieczorem rano nie odpala

automar91 23 Oct 2015 10:51 2805 5
    automar91
    Level 12  
    Witam.Mam problem z matizem 800 bez lpg który polega na tym że auto wczoraj chodziło normalnie do samego wieczora a dzisiaj rano przy próbie odpalenia nie odpala kręci normalnie a nie załapuje.Sprawdziłem że iskra jest paliwo chyba dostaje bo świece są mokre i słychać pompkę po przekręceniu zapłonu.Czy Macie może jakieś pomysły? Za wszystkie podpowiedzi będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Silnik kręci normalnie? Jakieś kontrolki na desce przypadkiem nie gasną jak powinny? Alarm jakiś jest lub inna blokada?
    automar91
    Level 12  
    Alarmu ani immobilajzera nie ma kontrolki gasną jak zwykle nic dodatkowego się nie pali .Auto wczoraj po południu udało mi się odpalić później chodziło normalnie zrobiłem nim kilka km ,parę razy gasiłem i odpalałem aż do samego wieczora. Dzisiaj rano znów rozczarowanie,samochód znów przestał odpalać
    cyniu16
    Level 11  
    Jeśli masz od kogo to podstaw jeszcze inną cewkę zapłonową. Kiedyś spotkałem się z tym w matizie że cewka szczególnie jak było chłodno lub mokro potrafiła szwankować. Jeszcze pozostaje moduł optyczny. Na początek rozłącz wtyczkę przeczyść.
    Po tym co piszesz że świece są mokre to raczej coś z iskrą może być. Bo świece po wykręceniu nie powinny być mokre jeśli iskra jest w porządku.
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Nie tak dawno przerabiałem ten temat.
    Jeżeli silnik nie pali sprawdź tak;
    -w miejsce cewki (kostka na dwa piny)podłącz kontrolkę zrobioną z żarówki 12V /4W
    -jeżeli kontrolka miga podczas startowania ,świadczy to o uszkodzeniu cewki
    -jeżeli nie miga na bank jest uszkodzony jest moduł w aparacie (tak było w moim przypadku.Moduł można kupić koszt około140-150zł.Wymiana dość prosta ,tylko należy zdemontować aparat zapłonowy.Jeszcze sprawdź czy dochodzi zasilanie do aparatu (12V )jak również czy nie są uszkodzone przewody zasilające aparat zapłonowy.Objawy były wręcz takie same jak opisujesz.
    Pozdrawiam.
    damcio1231
    Level 12  
    Problem chyba rozwiązał nikusert ale podepnę jedną sugestie sprawdź masę pod prawą przednią lampą . Wyczyść jak urwana daj nową .