Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PS3 FAT - napęd wariuje, nie wciąga płyt, potrójny "Beep"

Najner 23 Paź 2015 22:20 1194 9
  • #1 23 Paź 2015 22:20
    Najner
    Poziom 6  

    Witam! Kłopoty z napędem zaczęły się od tego, że przestał działać przycisk Eject, ale konsola normalnie wciągała i czytała płyty. Płyty wyciągałem poprzez naciśnięcie trjkąta na padzie w głównym menu konsoli. Gdy naciskałem przycisk Eject, to napęd wydawał dźwięk trzech szybkich beep'nięć. Później napęd zupełnie przestał wypluwać i czytać płyty. Otworzyłem konsolę i wydaje się, że to była wina taśmy napędu, była trochę zmęczona życiem i w jednym miejscu mocno złąmana i wyrobiona. Kupiłem więc nową taśmę z allegro (nie jest to taka sama taśma jak oryginał, jest wykonana z nieco innego materiału, ale wymiary taśmy oraz liczba pinów się zgadza) i podłączyłem na niej napęd - w dalszym ciągu eject wydaje z siebie trzy szybkie beepy, a napęd nie wciąga płyty. Nie mam niestety możliwości sprawdzenia taśmy z innej konsoli. Czy uważacie, że to możliwe, że dwie taśmy są padnięte? Co innego może być przyczyną?

    0 9
  • #2 28 Paź 2015 13:48
    robin11
    Poziom 22  

    Witam Napęd raczej powinien pobierać płytę bez względu na taśmę. Sprawdź zasilanie napędu i czy jak wciśniesz mocniej płytę czy mechanizm pracuje.

    Pozdrawiam

    0
  • #3 28 Paź 2015 16:35
    Najner
    Poziom 6  

    Dziękuję za odpowiedź. W którym miejscu sprawdzić zasilanie napędu? Jak wciskam płytę, to wchodzi bez problemu do samego końca - jestem prawie przekonany, że mechanizm złożyłem w odpowiedni sposób (instruowałem się filmami na YouTube). Faktycznie napęd zachowuje się tak jakby nie miał napięcia. Mam miernik, tylko nie wiem w którym miejscu mogę sprawdzić.

    0
  • #5 03 Sty 2016 20:52
    rabek2004
    Poziom 2  

    witam.
    Mam ten sam problem z ps3 fat 80gb a mianowicie konsola nie chce wciągać płyty po naciśnieciu eject tylko odgłos trzech bipów a jak konsola jest na czuwaniu czerwona dioda po próbie włożenia płyty to konsola sie załącza ale nie chce wciągnąć płyty czy ktoś już rozwiązał ten problem proszę o jakieś porady ???

    0
  • #6 03 Sty 2016 21:17
    robin11
    Poziom 22  

    Witam Czy przy próbie włożenia płyty słychać pracę mechanizmu, silniczka. Jeśli tak prawdopodobnie coś z mechanizmem.

    0
  • #7 04 Sty 2016 12:53
    rabek2004
    Poziom 2  

    nic nie słychać a przy wkładaniu płyty nic nie blokuje idzie prawie całą włożyć ale nie chce jej wciągnąć

    0
  • #9 04 Sty 2016 13:50
    rabek2004
    Poziom 2  

    zaczęło się od tego że nie czytało płyty jak była włożona i nie chciała wyjść po naciśnięciu eject musiałem rozkręcić napęd i ją wyjąć przy tym zresetowałem napęd według filmiku z yutube( rozkręcenie silniczka i tego trybka) po złożeniu po którejś tam próbie wkładania płyty załapało i wszystko działało po naciśnięciu eject płyta wyszła bez problemu wyłączyłem system i załączyłem i znowu nic i od tego czasu już nie chce działać a potrzebuję sprawny napęd do odpalenia gier przez multimama a żeby je odpalić to musi byc sprawna podobno logika napędu ???

    Dodano po 11 [minuty]:

    (zaznaczony strzałką układ zasilający napęd P848 też bezpiecznik F6002) co to znaczy też bezpiecznik czyli przy tym układzie ten mały brązowy z prawej strony to bezpiecznik i czy te z numeracją od 1 do 6 to też bezpieczniki ???

    0
  • #10 04 Sty 2016 19:59
    Najner
    Poziom 6  

    U mnie pomogła ponowna wymiana taśmy napędu oraz odpowiednie złożenie całego mechanizmu.

    0