Witam!
Nie od dziś wiadomo że karta dźwiękowa może posłużyć jako prymitywny oscyloskop. W internecie jest mnóstwo tego typu konstrukcji, lecz ja chciałem przedstawić własną. Sercem układu jest chińska karta dźwiękowa USB zakupiona za całe 10zł!

Charakterystyka pomiaru jak i parametry urządzenia zależne są od samej karty, a jako że użyłem taniej, podejrzewam że maksymalna częstotliwość próbkowania jaką osiągnę nie przekroczy 20kHz, i niestety jeden kanał. ale to i tak sporo jak za takie pieniądze.
Założenia:
-tania konstrukcja.
-szybki montaż (niewiele elementów).
-stosunkowo bezpieczna na wypadek podania na wejście większych napięć.
-urządzenie niezależne
-mobilność
Myślę że spełniłem postawione sobie warunki

Wraz z projektem powstała również aplikacja (na razie wersja prymitywna)
w ProfiLab Expert, która zamienia kartę dźwiękową w małe laboratorium. Zachęcam do pobierania i testowania. Podkreślam że jest to wersja testowa, i będę nadal ją rozwijał.
Parametry urządzenia:
Częstotliwość próbkowania - ok 20kHZ
Max napięcie - testowałem na 230V!
Napięcie zasilania >13V DC
Hardware:
Nie ma tu za wiele do opisywania, bo urządzenie składa się zaledwie z ok 10 elementów

Karta dźwiękowa, której użyłem w moim egzemplarzu to jakiś "3D Sound"

Myślę że karty innej firmy również powinny pasować do mojej płytki PCB.
(przynajmniej wizualnie inne karty są podobne).
Ważną rzeczą jest aby po przylutowaniu zwory znajdującej się w miejscu gdzie będzie płytka karty dźwiękowej dobrze ją zaizolować. Płytka karty nie może stykać się ze zworą!.

Moja karta została wykonana w taniej technologi, gdzie krzem" znajduje się bezpośrednio na płytce. Jeżeli będziesz posiadał kartę wykonaną podobnie zalecam ostrożne wylutowywanie gniazd Jack oraz wtyku USB. Wyginanie płytki może doprowadzić do uszkodzenia lub odklejenia się zalanego układu scalonego.
Po przylutowaniu jej na płytce oscyloskopu, układ powinien być już bezpieczny

Więcej trudności związanych z montażem raczej nie napotkałem.
Zachęcam do komentowania konstrukcji i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami!

Pozostałe zdjęcia:

Opis załączników:
Oscylogramy - Trzy PrintScreeny oscylogramów "zmierzonych" moim oscyloskopem.
PCB - Niezbędne materiały potrzebne do wykonania oscyloskopu.
Program - To właśnie aplikacja, która powstała wraz z projektem - wersja testowa! (użyta w oscylogramy.rar)
UWAGA!!! W układzie mogą wystąpić napięcia groźne dla życia lub zdrowia!
Zachowaj szczególną ostrożność podczas eksploatacji urządzenia.
Nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia/straty powstałe w skutek używania omawianego urządzenia. Używasz go na własną odpowiedzialność!