Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki i gdzie kupić mikrofon dynamiczny do 400 zł?

jankes93 25 Oct 2015 13:47 1641 5
    jankes93
    Level 12  
    Witam, potrzebuję mikrofonu z kablem do wokalu, nie może być "sopranowy", do ceny 400 zł. Jakie polecacie konkretne modele i gdzie kupić? Allegro czy sklep muzyczny?
    Shadowix
    Level 31  
    Co to znaczy "sopranowy"?
    Do czego chcesz podpiąć ten mikrofon? Jaka karta dźwiękowa?
    jankes93
    Level 12  
    Do mikseru jakiegoś, śpiewam po weselach dorywczo i potrzebny mi taki.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    jankes93 wrote:
    Do mikseru jakiegoś

Miksera, czy miksu?
    To daw zupełnie różne pojęcia w akustyce.
    W każdym razie - ja bym polecił Shure. A jaki... to zależy. Od konkretnego zastosowania (przewodowy, czy bez?) i kasy jaką możesz przeznaczyć - zasada jest taka że im drożej tym lepiej.
    Musisz więc popatrzeć wśród wyrobów tej marki i dopasować jakość do możliwej do zaakceptowania maksymalnej ceny.
    http://www.shure.pl/produkty/mikrofony/mikrofony-wokalne
    Shure jest według mnie nie do zdarcia. Wytrzymuje nawet upadki na glebę bez żadnych uszkodzeń w jakości dźwięku (co najwyżej się trochę siatka główki pognie - sprawdziłem...)
    Z kolei bezprzewodowe - znacznie droższe jeśli dobre - (Shure jeśli byłby to priorytet) daje swobodę - można się poruszać nie tylko na scenie, ale i wśród gości (a to na weselach się przydaje - sam wiesz zresztą najlepiej).
    SM58 na przykład ( http://www.shure.pl/produkty/mikrofony/sm58 ) można dostać już za nie całe 400 zł. Przewodowy (chociaż jest też w wersji bezprzewodowej)i bardzo dobry mikrofon... pytanie tylko, czy nie za dobry?
    Na pewno nie polecam wynalazków z podkolorowanymi parametrami - Markowe mikrofony muszą kosztować, a jak już; to jest to mikrofon, który pokochasz i nie rozstaniesz się z nim tak szybko.
    DjMapet
    Level 43  
    jankes93 wrote:
    Jakie polecacie konkretne modele

SM-58, w zasadzie można brać w ciemno, bo mało komu nie pasuje, jednak najlepiej udać się do większego sklepu muzycznego i przetestować kilka, kilkanaście różnych mikrofonów takich firm jak: Shure, Bayerdynamic, AKG, Sennheiser, Audio Technika, Rode, itp. W tej kasie kupisz już coś sensownego.

jankes93 wrote:
    gdzie kupić?

Jeśli Shure, to najlepiej w Polsound-zie, lub u dystrybutora który jest partnerem Polsound-u. Inne marki, tylko u sprawdzonych dystrybutorów i raczej nie z portali aukcyjnych.

Pozdrawiam.
    jankes93
    Level 12  
    Mikrofon dobrany, zamykam.