Witam , chciałem przedstawić dzisiaj konstrukcje która była zrobiona na prośbę kolegów z automobilklubu. Jak to się mówi "Potrzeba jest matką wynalazku"
Początkowo nie wiedziałem jak się za to zabrać ale w miarę czasu i pomysłów było więcej i chęci też przybywało.Ja rozważałem konstrukcyjnie ,a nad elektroniką i programem czuwał kolega Mateusz. Starter pracuje w pętli 1 minutowej odlicza czas każdemu zawodnikowi do startu :wyświetlając kolejno 30,15,10,5,4,3,2,1
Starter posiada czujkę która ma być aktywna ok 3s przed startem gdy auto przetnie czujkę zanim zaświeci się zielone na wyświetlaczu pojawi się FA. do tego jest sygnalizator dźwiękowy ciągłości czujki , docelowo miał być zegarek ale on się nie sprawdził tak jak i światełko czujki które zmieniłem na wspomniany wcześniej sygnalizator akustyczny . problemy jakie napotkałem i które mam do dziś to przekłamanie czasu ok 0.5 s na 1h i zbyt mało widoczny w słoneczny dzień wyświetlacz led, rozważam nad wymiana na jakieś pojedyncze mocne ledy ok 70 szt.
Zacznę od podstaw:
zasilanie 12V DC aku.+ wej na gniazdo zapalniczki
części do układu sterującego na atmega 8 :
.ATMEL ATMEGA8A-PU 1szt
2 ST MICROELECTRONICS LM324DT 2szt
3 NXP PCF8563T/F4.112
4. ST MICROELECTRONICS L7805ABV 1
5 bc807 , DIOTEC SEMICONDUCTOR BC807-16 - 4szt
6 bc847 , DIOTEC SEMICONDUCTOR BC847A 10 szt
7 irf9530, INTERNATIONAL RECTIFIER IRF9530NPBF
8 rezonator kwarcowy 32.768khz , ILSI 38-HX5F12.5-32.768KHZ
9 LFD028BUE-103A
10 wyświetlacze 7 segmentowe największe jakie mieli :KINGBRIGHT ELECTRONIC SA40-18SRWA 2szt
11 2 lampy led z portalu aukcyjnego
całość zamknęła się w granicy ok 300 zł
do tego z garażowych zapasów automatyka :czujka , obudowa, przyciski
filmiki :

schemat :

program w Atmel studio w załączniku
schemat jak i program mogą zawierać drobne błędy. narazie mają charakter poglądowy..
Cool? Ranking DIY