Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux czy starszy Bosch

K4Li 25 Oct 2015 18:38 1203 7
    K4Li
    Level 13  
    Cześć

Mam do wyboru dwie pralki używane w tej samej cenie:
    Electrolux INSPIRE EWT 13420W,
    BOSCH WOL 2040
    Którą wybrać by dłużej służyła i do ktorej łatwiej z dostępnością części zamiennych.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    wie_siek
    Level 12  
    Witam!!
    Pierwsze co sprawdź,to czy mają rozkręcane obudowy bębna.Większość firm robi teraz klejone obudowy,wiec w razie wymiany łożysk będziesz miał problemy,jeżeli klejone to daj sobie spokój.Ja tak się naciąłem na pralce firmy Wirpool.Pozdrawiam
    sabrinaaa
    Level 10  
    Nie wiem jak z Boschem, ale Electrolux ma całą masę serwisów w całej Polsce, więc na pewno dostępność do naprawy jakby co jest duża. Jeśli kupujesz używaną to zobacz dokładnie w jakim jest stanie wizualnym i najlepiej niech Ci włączą ją na jakieś pranie żebyś miała świadomość tego jak działa, czy cały tryb prania przechodzi itp.
    ALIBABA I
    Level 30  
    Witam proponował bym Elektroluxa
    grzesiek06
    Level 13  
    Bosch jest popularny, ale Electrolux również. Sądzę, że należy postawić, na lepszą dostępność do serwisu. Niby sprzęt niezawodny, przynajmniej póki obowiązuje gwarancja, ale potem to różnie bywa. Choć zazwyczaj sprzęt służy przez długie lata, to nic nie jest wieczne. Zatem zgadzam się z sabrinaaa, że serwis to wypadku używek podstawa.
    sabrinaaa
    Level 10  
    Kupując nową pralkę nie ma tego problemu przez długi czas, no ale przy używanej to już na prawdę trzeba uważać. Często można się nadziać jak się dokładnie nie sprawdzi, a sprawdzić też nie jest łatwo. Tylko nie wiem czy nie lepiej byłoby Ci kupić nową na raty, a nowocześniejszą, która bardziej oszczędza wodę i prąd, ma więcej programów, nawet takich krótkich na niezbyt zabrudzone ubrania, którym nie jest potrzebny cały długi cykl. Te pralki Ultra Care Eco mają szczególnie dbać o delikatne ubrania, nawet te wełniane. Przemyśl sprawę bo to już jest na prawdę zakup na lata.
    Przemek7
    Level 18  
    Bosch X12-46 mam dwie - 7 lat intensywnego użytkowania, bez zarzutów.

Trzecia - Elektrolux slim (model podam poźniej - 10420?) - 4 lata bezawaryjne, niewiele użytkowana ale... dłuuuugie programy, niszczenie odzieży przez niedopracowane dopasowanie fartuch-bęben. Problem ogólnie znany i zbywany przez E... Podobnie u innych producentów.
    Proszę poprosić wujka Google o "PRALKA NISZCZY ODZIEŻ" Co nieco też o tym na elektrodzie.

Czwarta jako ciekawostka - Ignis (chyba 416) PEŁNOLETNIA, nadal intensywnie użytkowana przez 6 osób (wymienione grzałka, zamek drzwi i łożyska)

Dla mnie atuty pralki to rozbieralny zbiornik (możliwość wymiany łożysk) i minimum elektroniki. Takich pralek to już się chyba nie produkuje :)
    grzesiek06
    Level 13  
    Z tymi pralkami niszczącymi odzież to coś jest, ale niestety dotyczy wszystkich producentów. I jeszcze większa szkoda, że zazwyczaj kilkuletnich pralek. Choć i tak są to niezbyt często występujące przypadki. Chyba dotyczy to raczej określonych modeli.