Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Toledo/1.6 16V BCB - Kontrolki EPC Check Engine błąd 17550? (film)

ohsen1 26 Oct 2015 20:06 23832 3
    ohsen1
    Level 9  
    Witam. Mam problem, posiadam auto seat toledo silnik 1.6 16V BCB. Problem się zaczął kiedy dojeżdzając do skrzyżowania, zapaliły się kontrolki EPC i Check Engine, totalnie zaczeły falować obroty na biegu jałowym,spadły obroty podczas hamowania i zgasł silnik.Narobił mi stresa, nie mogłem odpalić, po 3 próbe załapał i jakoś odjechałem ze skrzyżowania. Po podłączeniu do komputera vag 4.9 wyskoczył błąd:
    17550 Obliczenie mocy - wartość za mała
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Co może być przyczyną? Mój mechanik wyjechał na 2 tyg. a obecnie przebywam zagranicą. Wymiana czujnika MAP na kolektorze ssącym? Przepustnica czyszczenie?

Obecnie mam włączone kontrolki w samochodzie, po skasowaniu błędu pojeżdzę tak z 2,3 dni i znowu się zapalają problem wraca. Na zimny silniku obroty ok, po nagrzaniu zaczyna się problem.

ohsen1
    Level 9  
    Dzięki za link T5. Jak ogarnę ten problem to zostawię info dla potomnych.
    ohsen1
    Level 9  
    A więc problemem była przepustnica, odkręciłem 4 śruby mocujące ( uważajcie żeby nie zakręcać mocno bo można zerwać gwint) umyłem zabrudzoną przepustnicę specjalnym preparatem do czyszczenia tego typu urządzeń, skontrolowałem przewody w tym z przepustnicy do EGR, przedmuchałem założyłem, zaadaptowałem i narazie bez problemu trzyma obroty i troszkę jakby więcej mocy ;-)