Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę wybrać w przedziale 1000-1500?

adamm1709 26 Oct 2015 22:35 13560 40
Optex
    adamm1709
    Level 18  
    Witam serdecznie, proszę o doradzenie pralki do 1500, ale nie tylko w tej cenie, tak w przedziale 1000-1500. Nie znam się na pralkach. Które firmy brać pod uwagę? które się często psują(mam nadzieje, że nie wszystkie w tych czasach :))
    Mój brat ma Gorenje W7543L i jest z niej zadowolony już 2 lata i na razie nic się nie psuje. Interesuje mnie też jaka firma gdzie produkuje je. Gorenje pisze, że Słowenia. Ale jak szukam chcąc znaleźć ten czy inny model to bardzo jakoś mało widzę na rynku pralek z tej firmy, albo mało ocen.
    Ja mam BEKO WMA642W niby Turcja, ale psuje się, mama ją kupiła w byle jakim sklepie już była poobijana, więc to pewnie dlatego.
    Ładowana od przodu, nie chce małej głębokości bo wtedy chyba mało prania zmieści się w bębnie. Bez zbędnych bajerów, nawet nie wiem jakie są :)
  • Optex
    11111olo
    Level 42  
    2 lata to trwa gwarancja więc pralka będzie działać. Po kolejnych dwóch zużyją się łożyska i pralka trafi na szrot. Chyba że będziesz wymieniał łożyska w klejonym zbiorniku za 4 stówy. Gwarancja 3 m-ce a po 6 miesiącach mogą znowu paść, jak trafisz na partacza. I wtedy kolejna wymiana za 4 stówy?
    W nieklejonym to kosztuje 150 zł. Do tego wszystko robią coraz oszczędniej więc nie opłaca się kupować drogich pralek. Pomyśl czy lepiej raz na kilka lat wydać 1500 zł czy 700?
    Jak chcesz pralkę którą się da naprawić w rozsądnych pieniądzach to celuj w Amikę.
    Przemeek1988
    Level 22  
    U mnie Siemens 4 lub 5 rok bezawaryjnie działa ,model produkowany w Łodzi, seria WM*E, jestem mega zadowolony, świetnie pierze ,nie skacze podczas wirowania. Odpowiednikiem serii Siemensa w wydaniu Boscha jest seria WAE i tą też polecam - to to samo co Siemens ,tylko pod logiem Boscha. Zbiornik w serii WAE jest rozbieralny ,skręcany na śruby.
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj
    Użytkujemy pralkę Hoover HN6125 od 6 lat, pracuje bezawaryjnie.
    Dwa lata temu kopiliśmy zmywarkę również marki Hoover, działa bez zarzutu.
    Polecam.

Pozdrawiam

mariuszkam
    Level 15  
    Szukaj pralki, która nie ma klejonego zbiornika, w pierwszej kolejności przeważnie pada łożysko. Nie da się tego wymienić, więc musisz kupić cały zbiornik za ok 800-900 zł, więc to prawie koszt nowej pralki. Pralki, które mają w funkcji wirowania prędkość powyżej 1000obr/min szybko padają...łożyska, więc takich też unikaj. Niestety kazdy ma inne zdanie na temat pralek. Jednemu będzie chodzić 5 lat a innemu 5 miesięcy, na to nie ma reguły.
    tadkli9743
    Level 24  
    Szanowni forumowicze autor tematu adamm1709 prosił o poradę jaką pralkę kupić anie oczekuje licytacji ile kosztuje taka czy inna naprawa. Jak kupi nową ze sklepu to ma co najmniej 2 lata spokoju.
    Pozdrawiam
    11111olo
    Level 42  
    Kupić pralkę za 1500 zł po to aby po dwóch latach rozglądać się za kolejną jest nieporozumieniem!
    Każda pralka prędzej czy później się zepsuje i chodzi o taki zakup, który przy ewentualnej awarii będzie najmniej kosztowny.
    Poza Amicą jeszcze godny polecenia jest Samsung. Reszta firm robi klejone zbiorniki na marnych ośkach, które po wymianie łożysk i tak padają w kilka miesięcy.

Mój punk widzenia przedstawiłem. To nie moje pieniądze więc za ewentualny zły wybór pretensje proszę mieć tylko do siebie.
    adamm1709
    Level 18  
    Ok czekam na dalsze wypowiedzi bo na razie mam mieszane uczucia. Amica w ogóle nie była w mojej głowie, nic, nigdy z tej firmy nie miałem. Myślałem raczej coś Electrolux, Bosch, Beko, Siemens. Nigdy nie widziałem by ktoś polecał Samsunga lub LG
    adamm1709
    Level 18  
    Halo czy zagląda tu ktoś jeszcze?

11111olo wrote:
    Kupić pralkę za 1500 zł po to aby po dwóch latach rozglądać się za kolejną jest nieporozumieniem!
    Każda pralka prędzej czy później się zepsuje i chodzi o taki zakup, który przy ewentualnej awarii będzie najmniej kosztowny.
    Poza Amicą jeszcze godny polecenia jest Samsung. Reszta firm robi klejone zbiorniki na marnych ośkach, które po wymianie łożysk i tak padają w kilka miesięcy.

Mój punk widzenia przedstawiłem. To nie moje pieniądze więc za ewentualny zły wybór pretensje proszę mieć tylko do siebie.

Czemu piszesz, że tylko Amica i Samsung są dobre a reszta nie? Czytając internet - fakt są to informacje z różnych lat - ludzie piszą, że to nie zależy raczej od firmy, a od danego modelu, a czasem nawet zdarza się, że te same modele, a jedna ma klejony a druga skręcany.

Czy nie byłoby najlepszym pomysłem, mając już wybrany konkretny model zadzwonić i się dowiedzieć ?
  • Optex
    11111olo
    Level 42  
    Gdzie chcesz zadzwonić? Do serwisu?
    To daremny trud, ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
    enforces
    Level 17  
    jeśli chodzi o pralki nie niszczące ubrań to jest Electroluxy z certyfikatem Woolmark. Pralka taka kosztuje ok 1500-1700zł w górę.

jeśli chodzi o pralki dobre i tanie - to w Polsce produkuje Electrolux i trzeba by sprawdzić jak z dostępem części i rozbieralnością ale chyba jest ok. Za cenę ok. 1000 zł można kupić dobry jakościowo sprzęt który jestem przekonany że będzie działał więcej niż 2 lata (doświadczenia moje i znajomych).
    Przemek7
    Level 19  
    Mam na myśli DZIURAWIENIE odzieży... Np. mój E-lux E... 1042...

krzysiekw121
    Level 13  
    Beko ma na wybrane modele 5 lat gwarancji więc masz przynajmniej 5 lat spokoju. Modele te kosztują poniżej 1500zł więc możesz sobie coś wybrać.
    wojtek440
    Level 12  
    drogi autorze, wypowiem sie na własnym przykładzie
    2.5 roku mam candy evo 3 1254 (5 kg ) działa bezawaryjnie, polecam
    joon
    Level 13  
    Bierz indesit ale zamów w autoryzowanym serwisie. d
    Dostaniesz 2 lata gwarancji plus tzw. 3 letni paszport- czyli rozszerzoną gwarancję.
    grizly
    Level 11  
    Moim zdaniem to poszukać pralki z jak najdłuższą gwarancją, najlepiej pięcioletnią. Czasami różne firmy w akcjach promocyjnych dają wydłużoną gwarancję. Ten czynnik powinien być brany pod uwagę w pierwszej kolejności, bo teraz pralki nie wytrzymują długiego okresu użytkowania.
    joon
    Level 13  
    W sklepach dostaniesz co najwyżej dodatkowe ubezpieczenie które z gwarancja ma bardzo mało wspólnego.
    wojtek440
    Level 12  
    Niestety to prawda.
    Jak brać przedłużoną gwarancje to od PRODUCENTA sprzętu ,a nie od firmy ubezpieczeniowej....
    adamm1709
    Level 18  
    Jak to jest z tym jak pisze 1/2 załadunku - NIE? czyli trzeba za każdym razem wkładać tyle prania do ilu jest możliwe czyli np. 8KG? nie można wyprać kilku rzeczy, a za każdym razem 8 kilo muszę wkładać ?
    Adrian_11
    Level 9  
    Piszecie tu, że to przedłużenie gwarancji nie ma sensu? Czyli to co tu poniżej czytam:

Quote:
    Przedłuż Gwarancję® to umowa ubezpieczenia (polisa) zawarta przy udziale RTV EURO AGD między Tobą, a firmą ubezpieczeniową.
    Pełny zakres umowy znajduje się w Warunkach Ubezpieczenia.

Wariant ROZSZERZONY zapewnia:
    Spokojną głowę dzięki ochronie obejmującej przypadkowe uszkodzenia w wyniku nieszczęśliwego wypadku lub przepięcia prądu, a po dwóch latach, gdy gwarancja producenta lub odpowiedzialność sprzedawcy przestaje obowiązywać, także ochronę w razie awarii sprzętu. Ochrona rozpoczyna się w dniu zakupu sprzętu i trwa 5 lat.

Dodatkowo zyskujesz:
    wygodę i oszczędność czasu – serwis na telefon, wizyty domowe,
    wymianę na nowy sprzęt jeśli naprawa będzie niemożliwa lub nieopłacalna,
    szybką naprawę w sprawdzonych serwisach,
    brak limitu napraw i ukrytych kosztów.

W przypadku zakupu Przedłuż Gwarancję® przez firmę, okres ochrony w razie awarii rozpoczyna się po zakończeniu pierwszego roku użytkowania sprzętu i trwać będzie do końca 5 roku od zakupu sprzętu.

Polisę Przedłuż Gwarancję® kupisz wraz z produktem, bezpośrednio po dodaniu towaru do koszyka lub przy odbiorze w jednym ze sklepów RTV EURO AGD.

Źródło: http://www.euro.com.pl/pralki.bhtml#ixzz3uoLurJUU

Nie umożliwi mi naprawy pralki przy ewentualnej awarii po tych 2 latach a przed 5. rokiem? To co to w takim razie daje?
    joon
    Level 13  
    Dlatego pisałem że nie ma sensu w sklepie płacić za to badziewie. W przypadku WH można przedłużyć okres gwarancji (oczywiście nie za darmo) w każdym serwisie nawet do 5 lat, podobnie w przypadku indesitu, innych producentów nie znam.
    adamm1709
    Level 18  
    Napisałem do Bosch z zapytaniem, które modele pralek mają rozbieralne bębny i gdzie są produkowane te pralki i otrzymałem taką odpowiedź:
    Poniżej załączam wyjaśnienie symboliki pralek.
    WAW – Niemcy, bęben nierozbieralny
    WLK – Rosja, bęben nierozbieralny
    WLT – Rosja, bęben nierozbieralny
    WAT – Turcja, bęben nierozbieralny
    WAQ – Turcja, bęben nierozbieralny
    WLG – Rosja, bęben rozbieralny
    WAE – Polska, bęben rozbieralny
    WAK – Turcja, bęben nierozbieralny
    WOT – Słowacja, bęben rozbieralny
    WAB – Turcja, bęben nierozbieralny
    astw
    Level 18  
    Bardzo cenne informacje. A dodatkowo WLG - pralki płytkie, WAE - pralki klasyczne, WOT - pralki ładowane od góry.
    Informacja, iż najdroższe modele - WAW mają klejone zbiorniki nie napawa optymizmem. Dawna seria WAS była rozbieralna.
    malgosia-viola
    Level 10  
    Przemek7 wrote:
    Mam na myśli DZIURAWIENIE odzieży... Np. mój E-lux E... 1042...

Te zdjęci są z 2010roku i dotyczą pralki INDESiT.
    adamm1709
    Level 18  
    astw wrote:
    Bardzo cenne informacje. A dodatkowo WLG - pralki płytkie, WAE - pralki klasyczne, WOT - pralki ładowane od góry.
    Informacja, iż najdroższe modele - WAW mają klejone zbiorniki nie napawa optymizmem. Dawna seria WAS była rozbieralna.

Co masz na myśli klasyczne ?

Dodano po 1 [minuty]:

Napisałem także te pytania do goreje i o to ich odpowiedź:
    "Wszystkie modele o załadunku 7 kg mają rozbieralny zbiornik, pozostałe modele mają klejony zbiornik.
    Pralki są produkowane w Słowenii."
    malgosia-viola
    Level 10  
    adamm1709 wrote:
    astw wrote:

Co masz na myśli klasyczne ?

Dodano po 1 [minuty]:

Napisałem także te pytania do goreje i o to ich odpowiedź:
    "Wszystkie modele o załadunku 7 kg mają rozbieralny zbiornik, pozostałe modele mają klejony zbiornik.
    Pralki są produkowane w Słowenii."

Ja myślę że "klasyczne" to ładowane od przodu.
    Antares64
    Level 12  
    Czy ktoś posiada może listę podobną do zamieszczonej przez adamm1709, ale z modelami Siemensa ? ew. jakie są Siemensowe odpowiedniki dla WAE i WLG (o ile oczywiście istnieją takowe) ?