Witam wszystkim , tematów było dużo tylko zazwyczaj ci je piszą jest już za póżno, ale do rzeczy . Jestem na etapie ocieplenia garażu blaszaka styropianem fasadowym 5 cm , blacha jest płaska , na razie mam zrobione ściany boczne i dużo użytkowników pisze że poci im się od sufitu pierwszą przyczyną jest brak wentylacji ja już mam 2 kratki po obu końcach garażu zrobione o wymiarach 20x20cm , ale jeszcze wstawię na pewno kominki albo takie wiatrołapy ale teraz kwestia sufitu zamiast przyklejać styropian do sufitu chce zrobić tj podwiesić ten styropian i miedzy sufitem a styropianem będzie około 15cm luki i wstawiłbym tak kratki czyli byłby przewiew między sufitem a styropian a co którym arkusz styropianu byłby wycięty mały kwadracik dzięki temu miałbym wentylacje z całego otoczenia garażu gdzie dalej by szlo na sufit a tam by sobie to uciekało przez kratki ja wiem to brzmi trochę bez sensu tyle kratek itp. ale po prostu wyciągam wnioski użytkowników ocieplonych blaszaków bo ściany się nikomu nie pocą gdyż wilgoć idzie do góry ale ja bym ją skutecznie odprowadzał w razie czego jeżeli będzie za duży ruch powietrza mogę którąś kratkę zamknąć i po temacie , co o tym Panowie bądź Panie sądzicie . Dziękuję i pozdrawiam