Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel insignia 2.0CDTI automat - Rozłącza rozrusznik podczas odpalania

Opalony 27 Oct 2015 18:10 7488 10
  • #1
    Opalony
    Level 13  
    Witam Kolegów.

    Podczas przekręcenia stacyjki w pozycję rozruchu, rozrusznik tylko dygnie i koniec.
    Główne masy i zasilania posprawdzane 100% ok.
    Zasilania i masy sterownika wtrysku też ok.

    Ginie sygnał plusowy sterujący przekaźnik rozrusznika w skrzynce bezpiecznkowej (skrzynka sprawna 100%) ginie sygnał dochodzący do skrzynki.

    Wie ktoś może z kolegów z którego modułu w automacie wychodzi sygnał na rozrusznik? ECU TCM CIM?

    Na krótko auto odpala bez problemu.

    Jak by ktoś poratował schematem był bym wdzięczny.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • #2
    szymitsu21
    Moderator of Cars
    Objaw jak dla spadającego napięcia, sterownik nie pozwala na rozruch żeby czegoś nie uszkodzić. Nie napisałeś czy akumulator sprawny i naładowany.

    Diagnozowałeś auto?
    W tym samochodzie nie trzeba trzymać kluczyka w pozycji ROZRUCH, próbowałeś trzymać?
    Przez "trzymać", rozumiem nie cofanie go w pozycję ZAPŁON z pozycji ROZRUCH.
  • #3
    Opalony
    Level 13  
    Akumulutor sprawny. Mimo ze na testach wyszło ok i tak był podmieniany na nowy.

    Op-COM wyrzuca wszędzie komunikację CAN, ale jak się odpali na krótko jest ok.
    Błędy pojawiają się dopiero podczas uruchomienia.

    Na pewno jest to za duży spadek napięcia (tyle już dawno wiem) tylko nie wiem na którym sterowniku.
    ECU odpada.

    Dla tego potrzebuję wiedzieć z którego sterownika idzie sygnał na przekaźnik rozrusznika. I jeśli ktoś zna lokalizację sterownika skrzyni biegów mógł by podpowiedzieć.

    Jak nikt nie pomoże, lub nie poratuje jakimś schemacikiem, to pruję wiązkę, żeby się dowiedzieć skąd wychodzi ten sygnał.

    Dam znać jak uda mi się coś zlokalizować.

    Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:

    Po dzisiejszym dniu tyle wiem że rozrusznik jest sterowany ze sterownika wtrysku.
    Zasilanie podczas kręcenia rozrusznikiem spada do 10 V.
    Do podtrzymania pracy sterownika powinno wystarczyć.

    Albo jest uszkodzony ECU (w co wątpię, bo na krótko auto odpala).

    Pytanie czym idzie rozkaz do sterownika wtrysku, żeby załączyć rozrusznik.

    Jak ktoś ma jakieś pomysły chętnie wysłucham.
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • #4
    dulik62
    Level 15  
    Witam. A włącznik elektromagnetyczny rozrusznika nie pobiera za dużo prądu.
  • #5
    Opalony
    Level 13  
    Podmieniłem rozrusznik i dalej to samo.
    Podmienił bym tez sterownik wtrysku, lecz jest dość duży problem z immo w tych autach.
  • #6
    artin.bruyen
    Level 16  
    w sabie kiedys mialem wiazke padnieta na silniku od sterowania przekaznika zasilania ster silnika
    Pozniej okazało sie ze od tego odpalania umarł sterownik i auto pojechało do kogos innego bo byl strach stera za 1000 kupowac i kombinowac z immo
  • #7
    Opalony
    Level 13  
    Mam drugi sterownik, immo udało się przerzucić lecz jest zaprogramowany na manualną skrzynię i nie pozwala mi auta odpalić. OP-COM-em nie da się go przekodować. Jest w trakcie próby przerzucenia całego programu, ale podobno jakaś część pamięci jest tylko raz zapisywalna, nie wiadomo co z tego będzie.
    Wie może ktoś czy dało by radę to przekodować?
  • #8
    diesel5857
    Level 21  
    trzeba klonowac cały sterownik
  • #9
    Opalony
    Level 13  
    No i klonowanie nie przyniosło rezultatu :(
    Tylko przelutowanie procesora ze starego do nowego.
  • #10
    JAMAL01
    Level 12  
    Ja miałem problemy ze scenic 3 okazało się że wina była od strony alternatora. wymieniłem regulator i ustało...
  • #11
    Opalony
    Level 13  
    Opel juk działa jak należy. Przelutowanie procesora pomogło. Temat uważam za zamknięty.