Witam, jaki rezystor trzeba (ile Ohm) żeby obniżyć 6 V z czterech baterii AA na 5 V, pięcioma woltami ładował bym smartfona.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepawlo23 wrote:Żaden rezystor nie da efektu, bo pobór prądu przez smartfona jest zmienny.Witam jaki rezystor trzeba (ile Ohma) żeby obniżyć 6 volt z czterech baterii AA na 5 volt, pięcioma voltami bym ładował smartfona.
Xantix wrote:Jeśli już to należy użyć przetwornicy DC-DC o odpowiednim prądzie i napięciu. Ma ona wysoką sprawność, i utrzyma napięcie 5V niezależnie od wahań napięcia z baterii i poboru prądu przez telefon.
Steryd3 wrote:Spadek na podanej diodzie 1N4001 wynosi 1V przy 1A właśnie, a nie 0,5-0,6V. Spadek na tej diodzie jest około 0,75V przy prądzie 0,1A. Jest więc wystarczający.Spadek na diodzie tego typu to ok.0,5-0,6V więc nie 1V
Steryd3 wrote:Maksymalny prąd tej diody to 1A, jeśli masz więcej, np. 2A to daj dwie równolegle.Zadałem sobie trud- bo miałem pod ręką diodę 1N4002 (czyli siostrę na nieco wyższe napięcie). Przy prądzie 1A spadku było 0,87V a grzała się niemiłosiernie.
Steryd3 wrote:Maksymalny prąd tej diody to 1A, jeśli masz więcej, np. 2A to daj dwie równolegle.Zadałem sobie trud- bo miałem pod ręką diodę 1N4002 (czyli siostrę na nieco wyższe napięcie). Przy prądzie 1A spadku było 0,87V a grzała się niemiłosiernie.
Xantix wrote:Zgadza się, autor dostał najprostsze rozwiązanie. Dostał też propozycje przetwornicy DC/DC. Sam musi dokonać wyboru.Tylko,że rozwiązanie z diodą nie rozwiązuje problemu ze spadkiem napięcia baterii w miarę wyładowania
Moderated By ANUBIS:3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości, które ciężko jest przeczytać i zrozumieć co druga strona miała tak naprawdę na myśli.
3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.