Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki rezystor trzeba (ile Ohm) żeby obniżyć 6 V z czterech baterii AA na 5V?

pawlo23 28 Oct 2015 07:48 2394 12
    pawlo23
    Level 6  
    Witam, jaki rezystor trzeba (ile Ohm) żeby obniżyć 6 V z czterech baterii AA na 5 V, pięcioma woltami ładował bym smartfona.
    arturdip
    Level 30  
    Musisz znać pobór prądu jaki pobiera telefon podczas ładowania.Potem i=u/r,prawo ohma,obliczasz r i koniec.Jeszcze tylko sprawa mocy tego rezystora .P=u*i tzn spadek napięcia na rezystorze i prąd pobierany przez telefon
    Xantix
    Level 41  
    Najpierw trzeba znać pobór prądu przez telefon. Zakładając ładowanie prądem 500mA (taki jaki daje port USB) to potrzeba rezystor 2 omy. Jednak użycie rezystora do ładowania telefonu nie ma sensu. Po pierwsze napięcie baterii w miarę rozładowania będzie spadać co pociąga za sobą konieczność zmiany oporu aby utrzymać stałe napięcie. Po drugie pobór prądu przez telefon też nie jest stały co rodzi ten sam problem co powyżej. Po trzecie rezystor rozprasza dużą część mocy na ciepło, a szkoda marnować energię z baterii.
    Jeśli już to należy użyć przetwornicy DC-DC o odpowiednim prądzie i napięciu. Ma ona wysoką sprawność, i utrzyma napięcie 5V niezależnie od wahań napięcia z baterii i poboru prądu przez telefon.
  • Helpful post
    Freddy
    Level 43  
    pawlo23 wrote:
    Witam jaki rezystor trzeba (ile Ohma) żeby obniżyć 6 volt z czterech baterii AA na 5 volt, pięcioma voltami bym ładował smartfona.
    Żaden rezystor nie da efektu, bo pobór prądu przez smartfona jest zmienny.
    Należy dać jedna diodę krzemową, np. 1n4001 w szereg.
  • Helpful post
    Steryd3
    Level 33  
    Xantix wrote:
    Jeśli już to należy użyć przetwornicy DC-DC o odpowiednim prądzie i napięciu. Ma ona wysoką sprawność, i utrzyma napięcie 5V niezależnie od wahań napięcia z baterii i poboru prądu przez telefon.

Ja skłaniam się właśnie do tego rozwiązania. Dobrze dobrana przetwornica załatwi sprawę.

Pomysł z diodą krzemową nie jest też za szczęśliwy. Spadek na diodzie tego typu to ok.0,5-0,6V więc nie 1V. Pomijam to, że spadek ten zależy od paru czynników.
  • Helpful post
    Freddy
    Level 43  
    Steryd3 wrote:
    Spadek na diodzie tego typu to ok.0,5-0,6V więc nie 1V
    Spadek na podanej diodzie 1N4001 wynosi 1V przy 1A właśnie, a nie 0,5-0,6V. Spadek na tej diodzie jest około 0,75V przy prądzie 0,1A. Jest więc wystarczający.
    Steryd3
    Level 33  
    Spojrzałem do noty katalogowej...masz rację...ale prawie.
    Dla 1A prądu w kierunku przewodzenia spadku jest ok. 0,9V.

Chcę zauważyć, że 1A dla tej diody to już max.

Zadałem sobie trud- bo miałem pod ręką diodę 1N4002 (czyli siostrę na nieco wyższe napięcie). Przy prądzie 1A spadku było 0,87V a grzała się niemiłosiernie.

Od biedy takie rozwiązanie na froncie by uszło ale nie chodzi nam chyba o rozwiązanie frontowe lub na miarę chińskiej myśli technicznej.

Niestety rozwiązanie to nie gwarantuje stałego równego napięcie 5V niezależnie od poboru prądu.

No ale co kto lubi.
    manek01
    Level 10  
    Zadałem sobie trud- bo miałem pod ręką diodę 1N4002 (czyli siostrę na nieco wyższe napięcie). Przy prądzie 1A spadku było 0,87V a grzała się niemiłosiernie.

To daj 3 równolegle i po problemie .
    Freddy
    Level 43  
    Steryd3 wrote:
    Maksymalny prąd tej diody to 1A, jeśli masz więcej, np. 2A to daj dwie równolegle.
    Dopóki nie przekroczysz tego prądu, nic się diodom nie stanie.

Dodano po 1 [minuty]:

Steryd3 wrote:
    Maksymalny prąd tej diody to 1A, jeśli masz więcej, np. 2A to daj dwie równolegle.
    Dopóki nie przekroczysz tego prądu, nic się diodom nie stanie.
    Możesz dać diodę 1N5401, jest 3A, a spadek napięcia rzędu 1V też powinien wystarczyć.
    Xantix
    Level 41  
    Tylko,że rozwiązanie z diodą nie rozwiązuje problemu ze spadkiem napięcia baterii w miarę wyładowania. 1,5V to napięcie spoczynkowego w pełni sprawnej baterii. Ale to napięcie będzie spadać w miarę rozładowania i na dodatek będzie spadać w czasie poboru prądu ze względu na pewną rezystancję wewnętrzną ogniw. A dioda dodatkowo to napięcie obniży. I do czego dojdzie? Że baterie rozładują się w 25% a telefon nie będzie ładowany.Ja tam nie chciałbym wyrzucać baterii z 3/4 ładunku w środku, no chyba że ktoś ma je za darmo. Nie mówiąc już o tym,że jak autor tematu użyje kiepskich ogniw (o dużym Rw) to ładowanie może wogóle się nie zacząć.
    Freddy
    Level 43  
    Xantix wrote:
    Tylko,że rozwiązanie z diodą nie rozwiązuje problemu ze spadkiem napięcia baterii w miarę wyładowania
    Zgadza się, autor dostał najprostsze rozwiązanie. Dostał też propozycje przetwornicy DC/DC. Sam musi dokonać wyboru.
    pawlo23
    Level 6  
    a takie coś i dwie baterie by się nadało

lm2577-xl6009-przetwornica-napiecia-modul-zasilacz

Moderated By ANUBIS:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości, które ciężko jest przeczytać i zrozumieć co druga strona miała tak naprawdę na myśli.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.