logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat do zdjęć w słabym oświetleniu na uroczystościach i konferencjach?

janusz91ff 28 Paź 2015 18:21 3402 15
REKLAMA
  • #1 15103522
    janusz91ff
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna aparatu fotograficznego. Nie za bardzo ogarniam temat, do tej pory robienie zdjęć ograniczałem do pstrykania jako takich fotek na aukcje internetowe. Jednak w mojej pracy coraz częściej jestem proszony o robienie zdjęć podczas różnego rodzaju uroczystości, spotkań, konferencji. W związku z tym pomyślałem, że wypadałoby umieć coś więcej niż bezmyślne, seryjne pstrykanie zdjęć, byle coś było do wrzucenia na stronę internetową. Zdjęcia wychodzą kiepsko, pracodawca udostępnia mi jakąś kompaktową cyfrówkę, która ma już swoje lata. W pomieszczeniach, gdzie ilość światła jest dość ograniczona efekt jest jeszcze gorszy, właściwie to równie słabe zdjęcia można wykonać telefonem komórkowym. Sam mam własnego Nikona L810, jednak zdjęcia wykonywane tym aparatem przy słabym oświetleniu charakteryzują się dużymi szumami, zatem mój aparat też się nie sprawdza. Na pewno też kiepski efekt wynika z tego, że słaby ze mnie fotograf. :D Dopiero się tego wszystkiego uczę i pomyślałem o kupnie jakiegoś nieco lepszego aparatu. I tutaj pytanie, czy za 400-450 zł da się kupić coś przyzwoitego? Oczywiście mam tutaj na myśli rynek wtórny. Priorytetem będzie uniwersalność i dobra jakość zdjęć przy słabym oświetleniu. Taki aparat bardzo przydałby mi się w pracy, poza tym oczywiście prywatnie. Pytanie tylko czy za te pieniądze nabędę coś lepszego od Coopixa L810.
  • REKLAMA
  • #2 15103550
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Witam, a może zamiast nowego aparatu wystarczy lampa błyskowa z dyfuzorem?
    Dyfuzor rozprasza światło z lampy i możesz zdjęcia zrobić z niewielkiej odległości.

Aha po prostu chciałbyś nowy inny aparat ,ale muszę cię zmartwić za amatorską używaną lustrzankę np.sony alpha 350 musisz zapłacić około 1000 zł.
  • REKLAMA
  • #3 15103602
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    W jakim trybie robisz zdjęcia? Czy czasem nie AUTO? W tym trybie aparat sam ustawia czułość, przy słabym oświetleniu nawet powyżej ISO 800, a już przy tej czułości matryca generuje ogromne szumy. Szukaj aparatu z największą matrycą, co niestety przełoży się na duże obiektywy (nie zawsze wygodne) i małą wartość zoomu (6-10), niestety coś za coś. Sam posiadam staruszka Fuji s6500fd - zdjęcia nocne wprawiają znajomych w zachwyt, teraz możesz go kupić nawet za 300zł, chociaż możesz poszukać Fuji s9600, jego następca, obydwa miały naprawdę nisko szumne matryce
  • #4 15103636
    janusz91ff
    Poziom 8  
    Zdjęcia robię właśnie w auto. Próbowałem coś zdziałać w trybie manualnym, ale zmiany ISO jakoś nie poprawiły sprawy.

Przyznam, że nawet nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego jak dyfuzor do lampy. Domyślam się, że chodzi o takie uzupełnienie do oryginalnej lampy błyskowej zamontowanej w aparacie?
    Obawiam się, że to może być jednak za mało. Bo problem z robieniem zdjęć podczas np konferencji jest taki, że lepiej byłoby je robić jednak z nieco większej odległości, by nie przeszkadzać w robieniu zdjęć innym fotografom (tym prawdziwym :) ) Takie spotkania organizowane są dość często w stosunkowo małych salach konferencyjnych, które ponad stan wypełnione są ludźmi, trudno nawet co pewien czas przeciskać się przez taki tłum. Zauważyłem, że ludzie wyposażeni (jak się domyślam) w lepszy sprzęt mają ten komfort, że robią zdjęcia z większego oddalenia, nie przeszkadzając przy tym nikomu.
  • #5 15103742
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Wiesz - tak naprawdę temat fotografii to temat rzeka:)
    Niema uniwersalnego aparatu !
    Każdy ma jakieś bolączki ( nawet te najdroższe)
    Jeżeli chciałbyś zainwestować w lustrzankę to do tego dochodzą jeszcze obiektywy-albo kilka obiektywów.

No powiedzmy ,że kupisz jakąś lustrzankę np.sony alpha 200-350 za około 800-1000 zł ,ale szybko się okaże ,że fabryczny obiektyw jest kiepski i potrzebował byś inny lepszy i wcale nie przesadzam ,że może on kosztować 2-3 tyś zł.( np.sigma 35-250)
    A i oczywiście alpha mocno szumi - na iso 100-200 jeszcze ok ale np.iso 800 to masakra :)

Odnośnie dyfuzora to "zmiękcza" światło i niema takiego dużego kontrastu na zdjęciach - w pomieszczeniach wręcz obowiązkowy .
    Na pewno widziałeś takie zdjęcia gdzie osoba fotografowana była oświetlona w taki sposób ,że nos ,czoło,broda i policzki się świeciły a za osobą pada czarny cień.
    Dyfuzor to taka nakładka na lampę - jest to tani sprzęt - kilka złotych :)
  • REKLAMA
  • #6 15103839
    janusz91ff
    Poziom 8  
    Wygląda na to, że oczekuję niemożliwego. Być może na początek pokuszę się o zakup samego dyfuzora i dalej będę próbował złapać bakcyla jeśli chodzi o amatorskie fotografowanie. Szukanie aparatu już teraz, dodatkowo z tak skromnym budżetem chyba jest pozbawione sensu.
  • #7 15103894
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Ale niema co się denerwować :) i stresować :)
    Ja gdybym zaczynał przygodę z fotografią to pierwsze poszukał bym używaną lustrzankę z obiektywem nawet kitowym czyli z zestawu ( raczej chyba sony alpha 350 )

I uczył bym się wykonywania zdjęć na priorytetach przesłony i czasu .
    Nie korzystamy w ogóle z ustawiania auto !!!!!
    Po pierwsze musisz się nauczyć co przesłona robi ,jaki daje efekt - właśnie tego efektu mogą pozazdrościć posiadacze aparatów kompaktowych - głębi obrazu .
    Ostrość ustawiona na np.osobie a z tyłu i przodu zdjęcia ładne rozmycie .

Aby cię troszkę zachęcić do fotografii to zobacz tutaj http://evulka79.flog.pl/
    Są to zdjęcia zrobione właśnie sony alpha 350 przez moją Żonę :)
    Na każdym zdjęciu w prawym dolnym rogu jest znaczek ( I )
    Są to informacje o nastawach aparatu .
    Pozdrawiam
  • #8 15103903
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Stare powiedzenie fotografów brzmi "To nie aparat robi zdjęcia, tylko ten kto go trzyma". Na początek postaraj się "wycisnąć" z Twojego aparatu ile się da, eksperymentuj jak najwięcej, bo przecież nieudane ujęcia można wykasować, nośnika nie niszczysz. Twój aparat ma masę programów - Programy tematyczne (Portret, Krajobraz, Sport, Portret nocny, Przyjęcie/wnętrza, Plaża, Śnieg, Zachód słońca, Zmierzch/świt, Krajobraz nocny, Makro, Muzeum, Sztuczne ognie, Kopia czarno-biała, Zdjęcia pod światło, Zdjęcia panoramiczne, Portret zwierzaka, Zdjęcia 3D), Portret inteligentny - próbuj np na konferencji zastosować program Muzeum. Innymi słowy, rób zdjęcia i wyciągaj wnioski.
  • #9 15103948
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Miałem w/w sony i akurat jest to słaba matryca w porównaniu do tego co można obecnie kupić w tej cenie, czyli jest do np Nikon D90 z przyzwoitym kit obiektywem, jednak pytanie nie dotyczy do 1000zł tylko sporo mniej.

Z nowych aparatów ale przekraczających budżet to obecnie za 699zł nadal jest Samsung NX1100 z ob 20-50mm, wszystko co z gorszą matrycą będzie zaszumione i o zmniejszonej ilości detali, praw fizyki nie oszukamy elektronicznym odszumianiem i wygładzaniem.
    Z używanych lustrzanek nic sensownego nie ma, co prawda sam mam zapasowy Nikon D80, który w tej cenie jest do dostania ale jak dokupimy obiektyw do wyjdzie juz tyle samo co ten wymiony wcześniej samsung, nie ma sensu.

Oczywiście sugeruje się cały czas jakością zdjęć bez dodatkowej lampy w ciemnym pomieszczeniu, jednak by uzyskać naprawdę zadowalający efekt trzeba mieć dodatkową pampę i np odbijać światło od sufitu, najprostsza metoda dająca rewelacyjne efekty.
  • REKLAMA
  • #10 15103955
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Nemonek napisał:
    Stare powiedzenie fotografów brzmi "To nie aparat robi zdjęcia, tylko ten kto go trzyma".

Dokładnie tak jest ,ale lepszy aparat umożliwi wspięcie się w fotografii wyżej :)

Przykład - lepszy aparat ma tryb HDR - jest to taki tryb gdzie aparat robi kilka zdjęć
    a potem je składa .
    Spróbujmy zrobić np. zachód słońca aparatem bez HDR - słońce wyjdzie dobrze a cała reszta będzie za ciemna . ( jest jeszcze system cokin ,ale o tym kiedy indziej )
    Przykładów jest jeszcze kilka - najważniejsza moim zdaniem to szumy matrycy .
    Przeważnie im droższy sprzęt tym mniej szumów .
  • #11 15105339
    janusz91ff
    Poziom 8  
    Jestem zdumiony odzewem i mnogością porad. Obawiałem się, że zostanę potraktowany niczym laik (którym w istocie jestem :d) a tutaj spore zaskoczenie i duża pomoc z Waszej strony. Nie wiem czy już teraz będę porywał się na zakup aparatu lepszego, niż obecnie posiadany. Pobawię się tym co mam, spróbuję podziałać coś na ustawieniach manualnych. Potem, jeśli zapał nie ustanie, to może kupię coś ciut lepszego. A tak nawiasem, @poldekdaniel, zdjęcia autorstwa Twojej żony są fenomenalne :)
  • #12 15106249
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Dzięki za Ewę :)
    Więc na początek zachęcam do eksperymentów z aparatem .Na pewno przyda się również jakaś wiedza z fizyki :)
    Warto poznać budowę lub zasadę działania przesłony w aparacie ( im mniejszy otworek tym zdjęcia ostrzejsze ,ale mniej wpada światła i czas naświetlania dłuższy- ot taka ciekawa podstawa :))
    Czasami może się okazać ,że to nie kiepski aparat ,ale brak doświadczenia i wiedzy nie pozwoli na ciekawe fotografie, które po jakimś czasie będą coraz lepsze i lepsze i lepsze i lepsze.......
    Zauważ ,że Ewa wcale niema super aparatu :( to taki amatorski zestaw ,lecz właśnie wiedza i doświadczenie pozwalają na takie a nie inne zdjęcia Bieszczadów.

Pozdrawiam serdecznie.
  • #13 19205896
    michalb5100
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam , zamierzam kupić aparat do robienia fotek odzieży i tutaj wystąpił problem , z ciemnymi rzeczami/przedmiotami , słabo to widać .
    Jaki doradzicie aparat , może od razu jaką lampę dokupić ewentualnie gdzieś widziałem takie parasole doświetlające co o tym myślicie . Zdjęcia obecnie robione Nikon L820 nie są dobrej jakości , lampy zamontować się nie da . A czarna odzież robiona z lampą wychodzi szara . Większość zdjęć będzie robiona w pomieszczeniu/słabe oświetlenie .

Dodano po 1 [minuty]:

@poldekdaniel Bardzo chętnie dopytał bym małżonki o szczegóły / aparat/lampa /itd . Można jakiś kontakt ?
  • #14 19223089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19226214
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    michalb5100 napisał:
    Witam , zamierzam kupić aparat do robienia fotek odzieży i tutaj wystąpił problem , z ciemnymi rzeczami/przedmiotami , słabo to widać .
    Jaki doradzicie aparat , może od razu jaką lampę dokupić ewentualnie gdzieś widziałem takie parasole doświetlające co o tym myślicie . Zdjęcia obecnie robione Nikon L820 nie są dobrej jakości , lampy zamontować się nie da . A czarna odzież robiona z lampą wychodzi szara . Większość zdjęć będzie robiona w pomieszczeniu/słabe oświetlenie .

Dodano po 1 [minuty]:

@poldekdaniel Bardzo chętnie dopytał bym małżonki o szczegóły / aparat/lampa /itd . Można jakiś kontakt ?

Jeżeli masz tryb manualny w aparacie, to może wystarczy kupić zewnętrzne lampy z fotocelą ? Twoja lampa zbudowana, wyzwalała by błyskiem pozostałe właśnie przez fotocele.
  • #16 19226641
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Temat archiwalny - zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aparatu fotograficznego do robienia zdjęć w słabym oświetleniu podczas uroczystości i konferencji. Obecnie korzysta z kompaktowego Nikona L810, który nie spełnia jego oczekiwań, szczególnie w warunkach niskiego oświetlenia. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zakup lampy błyskowej z dyfuzorem, co może poprawić jakość zdjęć. Wskazują również na znaczenie trybów manualnych oraz naukę obsługi aparatu, aby uzyskać lepsze efekty. Proponowane są używane lustrzanki, takie jak Sony Alpha 350 oraz Fuji S6500fd, które charakteryzują się lepszą jakością zdjęć w trudnych warunkach. Użytkownik rozważa zakup dyfuzora jako pierwszego kroku w kierunku poprawy swoich umiejętności fotograficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA