Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Kina domowego. Nowocześnie i w dobrej cenie.

jugola22 28 Oct 2015 23:13 819 15
    jugola22
    Level 9  
    Witajcie. Szukam Amplitunera Kina domowego. Coś co obsłuży surround 7.1 oraz Airplay z Ipada. Przyda się też streaming radia internetowego- ewentualnie Spotify. Na całość chciałbym wydać maks 3tysiące złotych. Ma to współpracować z kolumnami Klipsch.
    jjolojolo
    Level 9  
    Zerknij na Panasonica, Sony i Onkyo. Oni są na topie z bajerkami.

Dodano po 10 [minuty]:

Polecam wybrać się do jakiegoś salonu i posłuchać, pooglądać. Najlepiej takiego, który ma różne marki w swojej ofercie, żeby mieć przegląd tego co jest .
    jugola22
    Level 9  
    Z tego co czytałem to najlepiej wypada Onkyo Tx nr 646, ewentualnie poprzedni model - 636. Pojadę dziś obejrzeć zabaweczki !
    szoszoszogun
    Level 8  
    Ja bym brał 646 zamiast 636. Masz nowy firmware i dłuższe wsparcie techniczne gdyby co. Co masz za Klipsche?

Dodano po 20 [sekundy]:

Panasonica nie bierz- to szit.
    jugola22
    Level 9  
    Yamahę miałem kiedyś i mam złe wspomnienia. A co masz za model?

Co do Onkyo - to chyba aż tak bardzo się nie różnią (636 i 646) ?
    s4home
    Level 20  
    jugola22 wrote:

Co do Onkyo - to chyba aż tak bardzo się nie różnią (636 i 646) ?

Atmos, airplay, +1 we HDMI. Ale tak jak już wspomniano wcześniej dostajesz aktualizacje firmwaru itp.
    Onkyo najlepiej poradzi sobie w filmach. Testowałem klipsche z denonem, jak dla mnie nie grały dobrze. Jak już coś to jeszcze wziął bym pod uwagę Yamaha RXV677
    jugola22
    Level 9  
    Witajcie. Idzie czas świąt. Nie zakupiłem ostatecznie ani 636, ani 646 - ale gotówka się znalazła i wracam do tematu.
    Czy pojawiło się coś nowego ?
    Zrezygnowałem z 7.1 i zostanę przy porządnym 5.1.
    Biorę pod uwagę kolumny Tannoy Mercury v4i. Polubiłem to brzmienie. Co myślicie o zbudowaniu z tego 5.1 ? Sub dobiorę pod resztę.
    s4home
    Level 20  
    V4i to dobry głośnik, możesz czuć niedosyt w głębi basu podczas filmów ale tą kwestię załatwi subwoofer, natomiast dobrze sprawdzą się w muzyce. Co do elektroniki, jeśli chodzi o wrażenia filmowe dalej polecał bym Onkyo, jeśli jednak potrzebujesz lepszego brzmienia w muzyce to Marantz lub Harman
    jugola22
    Level 9  
    Muzyki na tym nie słucham, natomiast właśnie brak mi trochę dołu. Jakiego suba do zestawu możesz polecić? I co możesz powiedzieć na temat 646 i 636 ?
    s4home
    Level 20  
    Cena 646 ostatnio spadła i jest do dostania w podobnych pieniądzach jak 636, więc tu bym się kierował w stronę nowszego modelu. Co do subwoofera polecam coś z Klipscha np R12SW
    jugola22
    Level 9  
    Właśnie przeglądam i faktycznie jest w cenie 636 z przed obniżki ! A czym głównie się różni jeden od drugiego ? Poprawili AirPlay'a? Czytałem że zdarzały się problemy a trochę mi na tym zależy właśnie.
    jjolojolo
    Level 9  
    Ja mam 636 i Ariplay działa w sumie bez problemów z ipadem. Może problem leżał po stronie urządzenia apple- systemu ? Ja bym też brał 646. Nowszy firmware, podobno lepszy processing DSP. Kilka bajerków jak zwykle i wodotrysków- ale najważniejsze to jest to najaktualniejszy sprzęt, z aktualnymi standardami, sterownikami i certyfikatami. Nie ma niespodzianek że jakiś nowy format jest niekompatybilny. Ja bym się nie zastanawiał. Różnica nie jest aż tak wielka . Bierz tx nr646.
    jugola22
    Level 9  
    Kupiłem ! 646 właśnie wkracza na salony !

Stwierdziłem że faktycznie lepiej dołożyć do nowego modelu. Podobno z tym airplayem to wina starych IOSów, ale w 646 już jest ok. Zaraz sprawdzimy :)
    jugola22
    Level 9  
    Po kilku dniach mogę powiedzieć, że chyba coś grzebali przy DSP, bo brzmi to lepiej i klarowniej niz poprzednie modele. Miałem w domu 636 do porównania, bo kolega chce zmienić na ten, który mam ja i jest różnica. Nie mówię że przepaść- ale 646 gra klarowniej. Jeszcze tylko Airplaya nie testowałem :)