Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Internet - Ciągłe rozłączanie sieci dla wszystkich użytkowników

dartmoor997 29 Paź 2015 10:42 543 7
  • #1 29 Paź 2015 10:42
    dartmoor997
    Poziom 5  

    Problem polega na.
    -Co bliżej nieokreślony czas rozłącza mi oraz co dziwniejsze wszystkim podłączonym pod ten sam router internet. Wiem, że wina leży w moim komputerze bo po odłączeniu komputera. sieć działa bezproblemowo dla wszystkich. Sprawdzone na dwóch niezależnych sieciach(na poprzednim mieszkaniu był identyczny problem co jest i na tym i wtedy zacząłem się zastanawiać, że wina może leżeć po stronie mojego komputera gdyż tylko te 2 rzeczy się nie zmieniły)
    -Konfiguracja routera nie wchodzi w grę gdyż, jak mówiłem wszystko działało super zanim ja się nie podpiąłem pod sieć.
    -Pierwsze, myślałem, że jest to problem adaptera wifi który miałem wpięty w USB (posiadam komputer PC), wymieniłem go na nowy "TP-LINK TL-WN822N", ale działo się dokładnie to samo. Upewniłem się, że sterowniki z poprzedniego adaptera zostały odinstalowane i że są zainstalowane najnowsze sterowniki dla mojego adaptera.
    -Zrezygnowałem więc z podłączenia bezprzewodowego do routera i kupiłem kabel ethernet. Dzieje się identycznie to samo po podłączeniu przez kabel bezpośrednio w router.
    -Później sprawdziłem w menedżerze urządzeń czy tam potrzeba ściągnąć jakieś nowe sterowniki. Zaciekawiło mnie połączenie o nazwie Teredo Tunneling Pseudo-Interface. Nie pamiętam, żebym to zainstalował i wyłączyłem to urządzenie. Też nie pomogło.
    Nie jest to zwykłe rozłączenie internetu, ponieważ skype jest cały czas podłączony, spada transfer (przykładowo na bitcomecie), jak siędzę na jakiejś grze internetowej to też mnie nie wyrzuca, natomiast nie da się załadować żadnych stron internetowych, .
    Dzieje się to dość często o różnych porach dnia, nie ma żadnej reguły. Powrót do normalnie działającego internetu jest po około 3-4 minutach. Problem zaczął się chyba ponad rok temu.
    Jeśli potrzeba więcej szczegółów to proszę pytać. Chyba nie muszę mówić jak bardzo jest uciążliwe rozłączanie internetu co 20 minut na 5 minut. Chcę uniknąć reinstalacji systemu. Przepraszam za taki długi wywód ale chciałem, żebyście wiedzieli wszystko to co ja co może pomóc zidentyfikować gdzie leży problem.
    Załączyłem:
    -screena menedżera urządzeń
    -błąd podczas próby przeglądania strony internetowej w czasie trwania problemu

    0 7
  • #2 29 Paź 2015 10:59
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Uruchom linux live z cd/dvd/pendrive i sprawdź czy nadal rozłącza.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ustaw na jednym z komputerów dnsy ręcznie, 8.8.8.8 8.8.4.4, czy w momencie jak brak neta na pozostałych komputerach na tym kompie jest net ?

    0
  • #3 29 Paź 2015 11:22
    willyvmm
    Poziom 26  

    Mi to wyglada na problem z polaczeniem miedzy routerem a zewnetrzna siecia. Sprawdz najpierw ten trop, a potem szukaj ew. przyczyny.

    0
  • #4 29 Paź 2015 13:11
    dartmoor997
    Poziom 5  

    willyvmm napisał:
    Mi to wyglada na problem z polaczeniem miedzy routerem a zewnetrzna siecia. Sprawdz najpierw ten trop, a potem szukaj ew. przyczyny.

    Tak jak napisałem, po odłączeniu mojego komputera od sieci, inni użytkownicy nie mają żadnych problemów. Nawet jak jestem sam podłączony do routera - nie ma nikogo na mieszkaniu, pojawia się ten problem. Innymi słowy jak ja sobie to wyobrażam :
    Coś z mojego PCeta zatrzymuje/korkuje internet na tyle, że router łączy się ponownie z internetem po zdecydowanie dłuższym czasie niż zwykły reboot routera

    bogiebog napisał:
    Uruchom linux live z cd/dvd/pendrive i sprawdź czy nadal rozłącza.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ustaw na jednym z komputerów dnsy ręcznie, 8.8.8.8 8.8.4.4, czy w momencie jak brak neta na pozostałych komputerach na tym kompie jest net ?


    W tym samym momencie wszyscy tracą dostęp do internetu. I mniej więcej wszystkim w tym samym czasie przywraca się dostęp do neta . Niestety nie potrafie ustawiać DNSów ręcznie, nie jestem na tyle obeznany w sprawach sieciowych. - EDIT: Dobra google nie boli. zmieniłem DNSy i nadal występuje ten sam problem.
    (Linux - ubuntu-15.04 właśnie się ściąga, rozumiem, że przez LiLi USB Creator mogę go odpalić?)

    Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

    Odpaliłem ubuntu i nadal to samo. W załączniku printscreeen.
    *Nie działa na ubuntu ani na Win7.
    *Bitcomet ładnie sobie ściąga (spadł transfer z 2000kb/s do 1000kb/s ale nie przerwało połączenia)
    *Skype cały czas połączony.
    *Według windowsa (pkt 4) cały czas mam dostęp do internetu.
    Jestem aktualnie połączony kablem z routerem i dnsa manualnie ustawiłem na to co napisał kolega wyżej.
    Jakieś pomysły?

    0
  • #5 29 Paź 2015 15:43
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Sprawdź eventvwr.exe czy są jakieś błędy karty sieciowej lub inne.

    Wypróbuj inną kartę sieciowę w twoim komputerze.

    Dodano po 29 [sekundy]:

    dartmoor997 napisał:
    *Nie działa na ubuntu ani na Win7.

    nie rozumiem

    0
  • #6 29 Paź 2015 16:47
    seb235
    Poziom 26  

    @ dartmoor997 Wprowadzasz trochę ludzi w błąd "Odpaliłem ubuntu i nadal to samo." A w załączeniu pokazujesz ubuntu uruchomione na wirtualnej maszynie? Uruchom go normalnie z USB czy z płyty i wtedy daj znać.

    0
  • #7 30 Paź 2015 23:33
    dartmoor997
    Poziom 5  

    bogiebog napisał:
    Sprawdź eventvwr.exe czy są jakieś błędy karty sieciowej lub inne.

    Wypróbuj inną kartę sieciowę w twoim komputerze.

    Dodano po 29 [sekundy]:

    dartmoor997 napisał:
    *Nie działa na ubuntu ani na Win7.

    nie rozumiem

    Sprawdziłem eventvwr, nie wyrzuca żadnego błędu/ostrzeżenia/informacji jak przerwie internet. Przez "nie działa na ubuntu (...)" miałem na myśli, że problem nadal występuje na linuxie uruchomionym przez virtual boxa. Na ten moment nie mam pieniędzy na kupno karty sieciowej, ale wydaje mi się, że też nie zadziała, gdyż próbowałem połączenia przez adapter wifi "TP-LINK TL-WN822N" który rzekomo dziala jak karta sieciowa (??).

    seb235 napisał:
    @ dartmoor997 Wprowadzasz trochę ludzi w błąd "Odpaliłem ubuntu i nadal to samo." A w załączeniu pokazujesz ubuntu uruchomione na wirtualnej maszynie? Uruchom go normalnie z USB czy z płyty i wtedy daj znać.


    Uruchomiłem linuxa przez zabootowanie z USB. Problem nadal występuje. (załącznik)

    0
  • #8 30 Paź 2015 23:38
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Ściąg, dig.exe

    Jak brak neta to uruchom

    ping 8.8.8.8
    ping onet.pl

    dig.exe @8.8.8.8 +short onet.pl
    dig.exe @IP_BRAMY +short onet.pl

    zamiast IP_BRAMY wstaw ip bramy

    pokaź wydruki.

    0