Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc lub radę w poniższym temacie.
Posiadam laptop Samsung RC520. Na dysku HDD 500GB miałem zainstalowany Windows 10 64-bit, oraz na drugiej 20GB partycji system Ubuntu 15.10 64-bit.
Wszystko działało wyśmienicie, tzn. po wystartowaniu w GRUBie wybierałem system (Win10 lub Ubuntu).
Niedawno jednak postanowiłem dokupić dodatkowy dysk SSD - 120GB, który to włożyłem do laptopa jako główny dysk,
natomiast stary (HDD 500GB) wsadziłem do dodatkowej kieszeni w miejsce napędu optycznego.
Tak więc mój aktualny stan dysków wygląda następująco:
Dysk 1 (SSD 120GB):
-> partycja C: Windows 10 (zainstalowany na nowo)
Dysk 2 (HDD 500GB - w kieszeni zamiast napędu optycznego):
-> partycja D: Windows 10 - stary system używany przed przełożeniem dysków
-> partycja E: miejsce na pliki (zdjęcia, muzyka, filmy)
-> partycja 20GB: Ubuntu - nie widoczne spod Windowsa
Gdy uruchamiam laptop, od razu bootuje się Windows 10 obecny na głównym dysku SSD, po uruchomieniu w Mój komputer widoczne są partycje z drugiego dysku HDD ze starym systemem oraz plikami.
Problem polega na tym, że podczas rozruchu nie jest brany pod uwagę drugi dysk. Nie jest też widoczny w Boot menu (widoczny jest jedynie dysk SSD).
Stary system z drugiego dysku HDD jest od usunięcia (trzymam do jeszcze tylko do ewentualnego przekopiowania potrzebnych plików i konfiguracji).
Ubuntu też może być zainstalowane od nowa. W zasadzie chciałbym powiększyć partycje na której się znajduje, więc raczej bez powtórnej instalacji sie nie obejdzie.
Natomiast chciałbym osiągnąć stan w którym, posiadam 2 dyski na których znajduje się:
Dysk 1 (SSD 120GB):
-> Windows 10 - dysk jako jednak partycja w całości przeznaczona na system
-> partycje (ok. 400GB) do przechowywania plików, dokumentów, myzyki, itp...
-> partycja 2 (ok. 100GB): Ubuntu - jako drugi system
Tak więc, chciałbym posiadać dwa systemy (Win10 i Ubuntu) umieszczone na dwóch osobnych dyskach, oraz by przy uruchamianiu pojawiało się menu z wyborem systemu tak jak to było do tej pory.
Mój aktualny rozkład dysków przedstawiam na screenie:
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam,
Przemek
Bardzo proszę o pomoc lub radę w poniższym temacie.
Posiadam laptop Samsung RC520. Na dysku HDD 500GB miałem zainstalowany Windows 10 64-bit, oraz na drugiej 20GB partycji system Ubuntu 15.10 64-bit.
Wszystko działało wyśmienicie, tzn. po wystartowaniu w GRUBie wybierałem system (Win10 lub Ubuntu).
Niedawno jednak postanowiłem dokupić dodatkowy dysk SSD - 120GB, który to włożyłem do laptopa jako główny dysk,
natomiast stary (HDD 500GB) wsadziłem do dodatkowej kieszeni w miejsce napędu optycznego.
Tak więc mój aktualny stan dysków wygląda następująco:
Dysk 1 (SSD 120GB):
-> partycja C: Windows 10 (zainstalowany na nowo)
-> partycja D: Windows 10 - stary system używany przed przełożeniem dysków
-> partycja E: miejsce na pliki (zdjęcia, muzyka, filmy)
-> partycja 20GB: Ubuntu - nie widoczne spod Windowsa
Gdy uruchamiam laptop, od razu bootuje się Windows 10 obecny na głównym dysku SSD, po uruchomieniu w Mój komputer widoczne są partycje z drugiego dysku HDD ze starym systemem oraz plikami.
Problem polega na tym, że podczas rozruchu nie jest brany pod uwagę drugi dysk. Nie jest też widoczny w Boot menu (widoczny jest jedynie dysk SSD).
Stary system z drugiego dysku HDD jest od usunięcia (trzymam do jeszcze tylko do ewentualnego przekopiowania potrzebnych plików i konfiguracji).
Ubuntu też może być zainstalowane od nowa. W zasadzie chciałbym powiększyć partycje na której się znajduje, więc raczej bez powtórnej instalacji sie nie obejdzie.
Natomiast chciałbym osiągnąć stan w którym, posiadam 2 dyski na których znajduje się:
Dysk 1 (SSD 120GB):
-> Windows 10 - dysk jako jednak partycja w całości przeznaczona na system
-> partycje (ok. 400GB) do przechowywania plików, dokumentów, myzyki, itp...
-> partycja 2 (ok. 100GB): Ubuntu - jako drugi system
Tak więc, chciałbym posiadać dwa systemy (Win10 i Ubuntu) umieszczone na dwóch osobnych dyskach, oraz by przy uruchamianiu pojawiało się menu z wyborem systemu tak jak to było do tej pory.
Mój aktualny rozkład dysków przedstawiam na screenie:
![[Samsung RC520] - Dwa dyski - dwa systemy na laptopie [Samsung RC520] - Dwa dyski - dwa systemy na laptopie](https://obrazki.elektroda.pl/9932944000_1446140343_thumb.jpg)
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam,
Przemek