Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat punto 95r - Kąt pochylenia koła przód i tył

wujekbaniu 29 Oct 2015 19:08 1563 4
    wujekbaniu
    Level 14  
    Witam
    Ustawiałem dziś zbieżność w punto 1.1 95r i na wydruku wyszło, że kąt pochylenia kół zarówno przednich i tylnych jest zbyt ujemny.

Przód zakres referencyjny -0°45' do 0°15' zmierzone: P 1°24' L 1°12'
    ( co ciekawe przed ustawianiem P i L było 1°12' a po już nie, a niby nie są ustawiane)

Tył zakres referencyjny -0°45' do 0°15' zmierzone: P 2°00' L 1°42'
    (Tuleje wahaczy tylnych były regenerowane dwa tygodnie temu więc koła powinny stać dobrze... )

Czy powyższe ustawienia w sposób znaczący odbiegają od tego co powinno być? Widzę, że jest różnica, ale nie wiem jak to zinterpretować... czy zeżre mi opony po tygodniu, czy po prostu może ściągać? Czy warto coś z tym robić? Auto wozi pizzę, lata po mieście na krótkie odcinki i chciałbym aby ze trzy lata polatało jeszcze.
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Z przodu taki efekt mogą dawać przysiadnięte lub obcięte sprężyny, natomiast tył jest, z tego co pamiętam, na sztywnej belce wleczonej i koła nie powinny się rozkraczyć po opuszczeniu wysokości zawieszenia. Zastanawia mnie więc możliwość błędu podczas pomiaru, ponieważ raczej nie woziłeś aż tyle pizzy, żeby pogiąć belkę. Oczywiście zakładam, że nie masz aż takich luzów na łożyskach, bo byś raczej o tym wiedział.
    wujekbaniu
    Level 14  
    Z tyłu łożysko wymieniłem pół roku temu (ok 20 tys km FAG). Z przodu dwa fagi też jakoś tak. Na sprężynach przelatałem 55-60 tys km Kyb wymienione z amortyzarltorami.

W belce wymieniłem tuleje rok temu (tuleje belki) a tuleje wahacza właśnie niedawno...
    Zmierzyć wysokość macpersona od kielicha do kielicha?
    Czy te odchylenia są znaczne, czy z uwagi na wiek pojazdu raczej typowe i nie powinienem się nimi martwić?
    invisibleman
    Level 20  
    Tylne wahacze w punto są na łożyskach. Jeżeli zmienione zostały jedynie tuleje belki (połączenie pomiędzy belką a nadwoziem), to zostały jeszcze te łożyska.
    wujekbaniu
    Level 14  
    Zmieniłem tuleje w belce które łączą ją z podłogą a jakieś pół roku później zmieniłem tuleje (te z łożyskami stożkowymi) w obu wahaczach.
    Czy dwa stopnie odchylenia ujemnego to dużo? Czy są osobowe samochody które takie ustawienie mają? Wiem jaki jest zakres dopuszczalny przez producenta, ale pojęcia nie mam na ile poważne odchylenia są u mnie. Zmiana sprężyn spoko, ale wymiana belki to już grubszyvtemat zwłaszcza że nie wiadomo czy to nie wina wahaczy.
    Zastanawia mnie tylko to, że z przodu z jednej i drugiej strony był identyczny wynik i jaki jest dopuszczalny błąd pomiaru?