Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka SIEMENS WT46W560BY - nie zbiera wody w pojemniku skondensowanej wody

Marcelina1 29 Oct 2015 19:50 9900 9
SterControl
    Marcelina1
    Level 8  
    Witam, jestem nowa na forum:)
    Mam problem z suszarką. Od jakiegoś czasu pojemnik skondensowanej wody jest zupełnie suchy po zakończeniu programu suszenia. Pojemnik i filtr są zupełnie suche. Co to oznacza? Czy muszę coś wyczyścić? Jakiś filtr/pompę?

Proszę o pomoc:)
  • SterControl
    Dariusz23a
    Level 12  
    Witam.
    Może być uszkodzona pompa ,zablokowana,zabrudzona ect...pompa dostępna jest po ściągnięciu blatu, panela i prawej ścianki.
  • SterControl
    Marcelina1
    Level 8  
    Dzieki za odpowiedź. Jak myślisz, poradzę sobie sama, ewentualnie z pomocą męża, czy wziąć kogoś z serwisu?
    Jak taką pompę się czyści? I co znaczy, że może być zablokowana? Albo uszkodzona? To jakoś widać?
    Generalnie suszarka ładnie suszy, oprócz tego zbiornika działa bez zarzutu.
    Marcelina1
    Level 8  
    To czemu wcześniej woda zbierała się do pojemnika? Nagle zaczęła odplywac do kanalizacji? Wiesz, nie znam sie zupełnie na tym ale chyba coś jest nie tak :cry: Dlatego proszę o pomoc
    Dariusz23a
    Level 12  
    Witam.
    Trzeba sprawdzić gdzie się zbiera,odprowadza ....woda z procesu suszenia bo gdzieś musi.
    Marcelina1
    Level 8  
    ok, a jak to sprawdzic?

Wczoraj wyczyściłam bardzo dokladnie filtr zbierający strzępki i trochę wody zebrało się w pojemniku podczas suszenia. Moze naprawdę chodzi o zapchaną pompę? Tylko nie wiem, czy poradzę sobie z tym sama...tzn. z czyszczeniem pompy :)
  • Helpful post
    Dariusz23a
    Level 12  
    Z prawej strony (patrząc od frontu )po zdemontowaniu góry oraz panela i bocznej ścianki znajdziesz pompę. Wyciągnij pompę i wyczyść...dasz radę :)
    Marcelina1
    Level 8  
    Dzięki :) W sobotę to ogarnę. Dam znać jak poszło.
    Dziękuję za pomoc :)
    Marcelina1
    Level 8  
    Zdjęłam bok i panel suszarki i porządnie ją oczyściłam. W środku było pełno strzepków /takiego puchu z ubrań/. Nie dziwne, że nie działała jak trzeba. Wyczyściłam pompę. Suszarka jak nowa :D Zbiera wodę, czas suszenia jest krótszy :D
    Dariusz 23 dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
    lamerb
    Level 25  
    Wczoraj dopadł mnie problem sygnalizowania zabrudzonego filtra. Po włączeniu suszarka pompowała wodę przez około 2 minuty po czym się wyłączała z ikonką "wyczyść filtr".
    Rozebrałem gada i oczywiście w środku "syf kłaczkowy" nie do wyobrażenia! Po zdemontowaniu pompy okazało się, ze zacina się taki plastikowy grzybek, przez który pływak naciska na mikrowłącznik. Dokładne czyszczenie pompy, zbiorniczka i pływaka i suszarka jak nowa!