Witam.
Dzisiaj chciałbym przedstawić bardzo prosty konwerter WIFI do RS232.
W moim przypadku używam go do zdalnego nadzoru centrali alarmowej Integra128 w wersji 1.13 poprzez program GuardX. Możliwe jest również programowanie centrali poprzez Program DloadX. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby poprzez port RS232 sterować bezprzewodowo innym urządzeniem zlokalizowanym gdzieś na końcu świata.
Sercem układu jest ostatnio popularny układ ESP8266 z wgranym oprogramowaniem napisanym w języku LUA. Dodatkowo do prawidłowej konwersji poziomów napięć zastosowałem gotowy miniaturowy moduł konwertera oparty o układ MAX3232. W celu zapewnienia zasilania na poziomie 3.3V dla ESP i MAX, zastosowałem tanią przetwornicę DC-DC. Do prawidłowej pracy wymagany jest również darmowy program USR-VCOM, który tworzy nam wirtualny port COM.
Koszty:
ESP8266 - 30zł
Moduł MAX3232 - 10zł
Przetwornica DC-DC - 6zł
Obudowa - 5zł
Wtyk DB9 - 2zł
Razem: 53zł
Zasada działania:
Po podłączeniu zasilania układ łączy się z moją domową siecią WIFI. Program USR-VCOM zestawia połączenie z modułem ESP. Po podłączeniu urządzenia do gniazda RS232 i skonfigurowaniu portu COM można już bezprzewodowo łączyć się z naszym sterownikiem bądź też w moim przypadku centralą alarmową.
Po skonfigurowaniu przekierowania portów możliwe jest sterowanie zdalne z drugiego końca świata.
Zaletą niniejszego rozwiązania jest to, że nie potrzebujemy modułu ETHM firmy SATEL, by zdalnie zarządzać centralą alarmową oraz ją programować. Wadą natomiast jest to, że nie ma szyfrowania danych (zalecany np. VPN) oraz że nie zadziałają żadne aplikacje na Androida firmy SATEL np. Mobile KPD.
Zdjęcia:

Wideo:
Pozdrawiam,
Tomek
Cool? Ranking DIY