Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Yamaha RX-V373 wyłącza się

Michael19984 01 Nov 2015 11:39 2571 6
Renex
    Michael19984
    Level 9  
    Posiadam amplituner podany w temacie.
    Około 2 lata temu uległa uszkodzeniu w nim końcówka mocy STK 433-330 z powodu podłączenia kolumny 4 0hm. Ostatnio postanowiłem się za niego zabrać i wylutowałem uszkodzoną końcówkę.
    Po skręceniu amplituner działa prawidłowo (oczywiście bez 3 kanałów), tylko jest jeden problem, a mianowicie wyłącza się po ok. 30 sek. od uruchomienia.
    Kiedy wchodzę w tryb serwisowy (STRAIGHT+TONE CONTROL+POWER) wyświetla się komunikat: DC PRT : 089H.
    W menu serwisowym mogę poruszać się przyciskami PROGRAM (po 30 sek. amplituner się wyłącza).
  • Renex
  • Renex
    Michael19984
    Level 9  
    Witam ponownie.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Obecnie sprawa wygląda następująco:
    Pomierzyłem napięcia na wyjściach głośnikowych, za które odpowiadała ta końcówka.
    Okazało się, że jest na nich po 0,6V napięcia stałego na każdy kanał (oczywiście w sprawnej STK 433-130 wszystkie napięcia są w porządku), które rośnie do 0,9V, po czym amplituner się wyłącza. Trwa to ok. 30 sek.
    Nasuwa się więc pytanie: czy te napięcia są normalne przy wylutowanej końcówce?

Zauważyłem też, że kiedy pod te wyjścia podłączę obciążenie po 8 Ohm na każde wyjście amplituner się nie wyłącza. Czy tak ma być?
  • Helpful post
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Michael19984 Wstaw sprawny STK i będzie działał. Miałem taka Yamahe w naprawie, bez STK pojawiało się napięcie na stałe na wyjściach i PROTECT wyłączał wzmacniacz. Pojawiało się również jak nie poskręcałem płytek z złączami wejściowymi. Ogólnie dziwne, ale po wsadzeniu nowego STK i złożeniu, wzmacniacz działa w porządku.