Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canva CB-278 - Brak odsłuchu

piotrek1349 01 Nov 2015 12:21 1260 7
    piotrek1349
    Level 12  
    Witam,

Posiadam radio CB Canva CB-278. Ostatnio radio odmówiło posłuszeństwa.
    Otóż nadawanie jest idealne. Czyste, słychać mnie.
    Natomiast brak odsłuchu. Na wyświetlaczu wskazującym siłę sygnały z poziom przeskakuje z 1 poziomu na wyższe. Z bliskich odległości, przy wysokiej sile sygnału, głos w głośniku jest cichy i charczący. Antena jest wystrojona.

Gdzie szukać problemu w radiu? Co może być przyczyną awarii?

Pozdrawiam
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jaka końcówka mcz. pracuje w tym radiu? Przykręcona powinna być do obudowy. Może to TDA2003. Niestety nie mam schematu by to sprawdzić. Podejrzenie pada właśnie na końcówkę mcz. Trzeba sprawdzić też czy czasem w okolicy końcówki mcz. nie ma wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych. Jeszcze jedna banalna sprawa. Głośnik jest ok?

piotrek1349 wrote:
    Z bliskich odległości, przy wysokiej sile sygnału, głos w głośniku jest cichy i charczący

Może cichy głos słychać z transformatora modulacyjnego, a nie z głośnika. Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy nie oderwał się kabelek we wtyczce mikrofonu lub mikrofonie. Proszę sprawdzić także gniazdo na zewnętrzny głośnik z tyłu radia. Może mieć przerwę na stykach.
    piotrek1349
    Level 12  
    Witam,

Na zewnętrznym głośniku to samo.
    Mikrofon sprawdzony, wtyczka i wszystko sprawne.
    Kondensatory elektrolityczne nie są wybrzuszone.
    Końcówka mcz. to TDA2003AV.

Czyli najprawdopodobniej TDA2003av poleciała?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    kriss51
    piotrek1349 wrote:
    Czyli najprawdopodobniej TDA2003av poleciała?

To trzeba sprawdzić. W tym celu zmierz napięcie na pin 4 TDA. Powinno być około 6V. Dodatkowo dotknij wejścia TDA pin 1. W głośniku powinieneś usłyszeć głośny brum (buczenie).
    piotrek1349
    Level 12  
    Na pinie 4 napięcie 0,19V.
    Czyli jednak coś innego?
  • Helpful post
    kriss51
    piotrek1349 wrote:
    Na pinie 4 napięcie 0,19V.

Nie co innego ale właśnie TDA do wymiany, bo ma tam być około 6V jak pisałem, a ty masz 0,19V. Zobacz jeszcze zasilanie TDA pin 5. Powinno być około 12V. Jeśli jest to wyciągaj TDA i wkładaj nowy. Przy okazji sprawdź dwa rezystory współpracujące z układem TDA2003. Jeden podłączony jest do pinu 4, a drugi szeregowo z nim do masy. Jeśli nie pomyliłeś się w pomiarach to wymiana TDA uzdrowi radio :D . Tylko nie pasuje mi to że Ciebie dobrze słychać, a TDA pracuje również jako modulator AM. Jedno drugiemu przeczy, bo sądząc po napięciu na pin 4 TDA jest uszkodzony i nie powinno Ciebie słychać.

Zobacz czy przypadkiem nie pojawia się około 6V na pinie 4 podczas nadawania.
    piotrek1349
    Level 12  
    Wymieniłem TDA2003.
    W pierwszych testach złapałem kontakt z osobą i dość zrozumiałem:) Były małe szumy ale powodem była odległość jak sądzę.
    W weekend jadę w trasę więc wtedy przetestuje bardziej.

Na ten moment bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam