Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pikanie podczas rozruchu i wyskakujące okienko

PoCoMiOko 01 Lis 2015 20:10 723 24
  • #1 01 Lis 2015 20:10
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    Witam

    Parę tygodni temu po czyszczeniu komputera i uruchomieniu go zacząłem słyszeć wyraźne pikanie (3 razy ). Pierwszy raz jest to seria około 20 piknięć , druga i trzecia seria mają po kilka. Następnie wyskakuje mi menedżer rozruchu systemu windows oraz opcja do diagnostyki pamięci (diagnozowałem dla pewności 2 razy i nic nie wykazało). Następnie po włączeniu się wyskakuje mi folder (wyszukiwarka) w którym miga okienko do wyszukiwania w prawym górnym rogu. Samo miganie stopuje naciśnięciem strzałki w dół.


    dodam, że w sprawach komputerowych trzeba mi wszystko krok po kroku tłumaczyć :(

    p.s mam również problem z kontrolerem PCI Simple Communications (wykrzynik na żółtym tle)

    0 24
  • #2 01 Lis 2015 20:12
    karolark
    Poziom 40  

    Konfiguracja - zwłaszcza model płyty głównej - wtedy można będzie okrełsić co to pikanie oznacza.

    0
  • #3 01 Lis 2015 20:17
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    Gigabyte Technology Co ltd H55M-S2H
    intel core ic 2.93 ghz
    4 gb ramu ddr3
    geforce gt730

    0
  • #4 01 Lis 2015 20:23
    karolark
    Poziom 40  

    BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

    1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrz

    0
  • #5 01 Lis 2015 20:26
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    powtarzający ? czyli coś z ramem jeśli się nie myle ? Bo to jest seria piknięć (około 20 jak mówiłem) więc chyba tylko ram pasuje

    Jak to można sprawdzić dokładnie ?

    0
  • #6 02 Lis 2015 12:19
    Killlu
    Poziom 24  

    Wyjmij ramy ze slotów, wyczyść je, wyczyść sloty i włóż z powrotem.

    0
  • #7 02 Lis 2015 12:22
    Dra98
    Poziom 41  

    PoCoMiOko napisał:
    Bo to jest seria piknięć

    PoCoMiOko napisał:
    ak to można sprawdzić dokładnie ?

    Proszę nagrać telefonem 20-30s i zamieścić plik mp3.
    PoCoMiOko napisał:
    chyba tylko ram pasuje

    Można wykonać test pamięci programem memtest, wystarczy dwa bezbłędne przebiegi.

    0
  • #9 03 Lis 2015 11:00
    Dra98
    Poziom 41  

    PoCoMiOko napisał:
    zacząłem słyszeć wyraźne pikanie (3 razy )

    Taki dźwięk to nie "pikanie" i zwiastuje problem z HDD.
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. np z Hard Disk Sentinel, SMART Vision lub CDI [tylko to bez żadnych testów napędu.]

    0
  • #11 03 Lis 2015 12:27
    Dra98
    Poziom 41  

    Proszę o S.M.A.R.T. dysku HD502HJ.

    0
  • #13 03 Lis 2015 14:35
    safbot1st
    Poziom 43  

    01 - Błąd odczytu.

    PoCoMiOko napisał:
    Gigabyte Technology Co ltd H55M-S2H
    intel core ic 2.93 ghz
    4 gb ramu ddr3
    geforce gt730

    Zestaw pracuje bez zasilacza? Podaj model i markę. Zerknij do mojej sygnatury.
    Podmień kabelek sygnałowy na 100% sprawny i sprawdź czy pomogło,
    a parametry SMART nie "rosną".

    0
  • #14 03 Lis 2015 15:27
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    jakiś brilux 250v max.10A, ale nie moge nawet odszukać tej firmy która go robiła...

    0
  • #15 03 Lis 2015 15:31
    safbot1st
    Poziom 43  

    PoCoMiOko napisał:
    max.10A

    Tym nie zasilisz prawidłowo
    PoCoMiOko napisał:
    geforce gt730

    Wklej foto nalepki tego "bulix"?
    250W ?

    0
  • #17 03 Lis 2015 15:48
    safbot1st
    Poziom 43  

    To jest foto listwy przedłużacza???.

    Tak wygląda zasilacz ATX:

    pikanie podczas rozruchu i wyskakujące okienko[/url]

    Odczytaj lub wklej foto z nalepki na bocznej jego ściance.

    0
  • #19 03 Lis 2015 16:04
    safbot1st
    Poziom 43  

    Zasilacz jest odpowiedni, markowy.
    Po odgłosach jakby usterka dysku HDD. Tylko na początku jest ten odgłos?

    Dodano po 3 [minuty]:

    PoCoMiOko napisał:
    wyskakuje mi menedżer rozruchu systemu windows oraz opcja do diagnostyki pamięci (diagnozowałem dla pewności 2 razy i nic nie wykazało). Następnie po włączeniu się wyskakuje mi folder (wyszukiwarka) w którym miga okienko do wyszukiwania w prawym górnym rogu. Samo miganie stopuje naciśnięciem strzałki w dół.

    Nagraj film, bo nie da się zrozumieć o co chodzi?
    Z odłączonym HDD to samo się dzieje?

    0
  • #20 03 Lis 2015 16:25
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    chyba znalazłem odpowiedź :)
    pikanie podczas rozruchu i wyskakujące okienko to wyskakuje mi po włączeniu się systemu

    a najśmieszniejsze jest to, że jakimś cudem odłączyła mi się klawiatura i pikania ustały... Podłączyłem ją i pikania wróciły...

    Więc już raczej wiem gdzie leży problem :)

    A z rozruchem chodziło mi o to
    pikanie podczas rozruchu i wyskakujące okienko (dałem przykładowe zdjęcie )

    0
  • #21 03 Lis 2015 16:36
    safbot1st
    Poziom 43  

    PoCoMiOko napisał:
    a najśmieszniejsze jest to, że jakimś cudem odłączyła mi się klawiatura i pikania ustały... Podłączyłem ją i pikania wróciły...

    Czyli uszkodzona klawiatura? Uszkodzona może na starcie robić takie "cyrki".
    Ba, może skutecznie blokować uruchomienie komputera.
    Sprawdź ją czy działa prawidłowo w innym komputerze. Na USB?
    Mam nadzieję, że to nie usterka płyty gł.

    0
  • #22 03 Lis 2015 16:41
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    No właśnie chyba ona... Bo chciałem zrobić zdjęcie co mi tam wyskakuje i o dziwo nic się nie działo, więc zrobiłem restart 3 razy. Potem chcialem coś napisać i się nie dało. Zaglądam za komputer a tam klawiatura odpięta...

    |"p.s mam również problem z kontrolerem PCI Simple Communications (wykrzynik na żółtym tle)" To może być związane z wadliwą klawiaturą ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    właśnie nie na USb, jest na tym starym wejściu

    Dodano po 25 [sekundy]:

    w kształcie koła

    0
  • #23 03 Lis 2015 16:42
    safbot1st
    Poziom 43  

    PoCoMiOko napisał:
    |"p.s mam również problem z kontrolerem PCI Simple Communications (wykrzynik na żółtym tle)" To może być związane z wadliwą klawiaturą ?

    Nie.
    PoCoMiOko napisał:
    właśnie nie na USb, jest na tym starym wejściu

    safbot1st napisał:
    Sprawdź ją czy działa prawidłowo w innym komputerze.

    Lub w innym USB.

    0
  • #24 03 Lis 2015 18:29
    Daniel Pietras
    Poziom 21  

    Co do klawiatury, to może się zawiesił któryś klawisz, sprawdziłeś dokładnie?

    0
  • #25 03 Lis 2015 18:49
    PoCoMiOko
    Poziom 5  

    szczerze mówiąc to kupiłem nową bo tamta była baaardzo stara i jakieś tam klawisze miały problem z działaniem... Na obecną chwile nie ma piknięć i jakoś to wszystko chodzi a jeśli chodzi o jej sprawdzenie to jak będę miał gdzie to oczywiście to zrobie bo nie mam innego slota na takie wejście a z inny komputerem jest ciężko bo mam laptopa a tam juz wgl tego wejścia nie znajde xd

    sterownik już wgrałem więc z tym już problemów nie będzie (PCI Simple)

    0