M. S. wrote: co w tym znaczku jest zabawnego. Jeśli kolega wykonał sterownik zgodnie z określonymi normami to miał prawo go oznakować znakiem CE i wydać deklaracje zgodności WE.
Oczywiście, że tak.
Z tym, że ogólnie lepiej by ten co umieszcza taki znak na swoim urządzeniu był pewien, że spełnia on normy przewidziane dla tego typu urządzeń.
Najlepiej więc oddać takie urządzenie w ręce firmy zajmującej się badaniami z zakresu kompatybilności elektromagnetycznej i uzyskać od nich odpowiedni dokument, iż urządzenie spełnia założone normy.
W przypadku gdy konstruktor (a raczej producent) nanosi na obudowę taki znaczek a wyników badań takowych nie posiada robi to trochę w ciemno i ponosi ryzyko swoich działań.
Problem pojawia się wtedy gdy ktoś kto nabył urządzenie z takim znakiem udowodni, iż mimo widniejącego na nim znaku CE nie spełnia ono norm. Jest to wtedy podstawą do roszczeń.
Ale to tak na marginesie- bo znak CE to drażliwy temat a lepiej skupić się na sterowniku.
Kolega Autor doskonale sobie zdawał sprawę z dyskusji która może się stworzyć przy okazji tego znaczka ...i usuwając go(prawie wszędzie) chciał tego uniknąć. Przykro mi, że wywołałem tą niepotrzebną dyskusję.
Lepiej zamiast kwestii "legalności" użycia znaku CE skupić się na tym jak urządzenie działa.
Nie doczekałem się odpowiedzi o algorytm regulacji temperatury?