Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cisco 2100 z router tp-link740 -

02 Lis 2015 10:34 522 7
  • Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem z konfiguracją routera tp-link 740N z modemem cisco 2100 moim dostawcą jest Multimedia.
    Problem jest duży ponieważ próbowałem już wiele.
    Podłączyłem router skonfigurowałem w qiuck. Wybierałem ip dynamiczne (i pokazywał się adres 192.168.0.1)
    - niepokazywał się adres IP dla WAN ( te 3 pozycje same zera były) - restart cisco i tplink po minucie podlaczyłem cisco a potem tplinka, widziało już adresy. Do tego klonowałem adres MAC z pc który był podłączony do modemu poraz pierwszy (mac kopiowany z karty lan. wifi wyłączałem w tym momencie żeby zły adres się nie klonował). Dodam, że przy podłączeniu cisco - tplink - laptop internet po kablu mam tylko na chwilę a potem ginie ;/
    Przestawiałem parametry takie jak, MTU zmniejszłem z 1500 na mniej 1492 -1420 i podobne bo gdzieś na forum wyczytałem, że to może pomoc.
    przestawiłem IP na 192.168.2.1 to internetu wogole nie było nic nie działało.
    Jak przestawiłem na 192.168.3.1 internet miałem wszędzie (tzn telefony, tv) ale na laptopie dalej nie miałem ;/
    Już zgłupiałem i nie wiem w czym tkwi problem
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Warunkowo odblokowany
    Spróbuj zresetować cały router, tryb pracy AP, clon MAC-a z komputera, wyłącz DHCP, a modem podpiąć pod zwykłe gniazdo LAN. Tylko po tym na router wejdziesz tylko jak odepniesz modem bądź ustawisz sobie stałe IP.
  • Poziom 9  
    Gdzie się ustawia tryp pracy na AP? bo niewidziałem takiej opcji.
    Ale ja wchodzę na router bez problemu po kablu, cały czas mam podłączony kabel laptop router. A kabel z modemu do złącza WAN routerze.
  • Poziom 9  
    Nic nie pomaga.... Nie wiwm jeszcze jakoes pomysly. A moze ktos ma konfig co gdzie i jak i bym sprawdzil jak to umnie jest.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Podłącz komputer do cisco kablem tak aby był net.

    Uruchom cmd.exe, wpisz

    ping 8.8.8.8
    ping onet.pl
    ipconfig /all

    pokaż wydruki.
  • Poziom 9  
    Zaraz porobię wszystkie logi. Zapora w trakcie instalacji takiego szybkiego ustawiania pytała o udostępnianie i zgoda była antywirus wyłączony. Ale jak tak mówisz to go wyłączę całkiem i spróbuje jeszcze raz ;)

    Dodano po 12 [minuty]:

    Temat do zamknięcia. Po wyłączeniu zapory wszystko zaczęło działać tak jak należy. Wszystko kopsał laptop. Panowie dziękuje za pomoc, czasem najbanalniejsze sprawy mogą załatwić sprawę. Zmyliło mnie zapytanie systemu o zgodę z poziomu zapory systemowej. W każdym razie Będę wiedział na przyszłość. Pozdrawiam.