Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiej firmy Panele PV oraz Falownik

MlodyPV 02 Nov 2015 13:06 10233 5
    MlodyPV
    Level 8  
    Witam wszystkich wprawdzie dopiero zaczynam się w temat zagłębiać ale chciałbym prosić o radę .Chciałem zainstalować samodzielnie system fotowoltaiczny 3 kW, na panele i falownik posiadam 13tyś zł .Właśnie skończyłem spawanie stelaża i chciałem zainstalować panele oraz falownik .Panele chciałem 250w Polikrystaliczne 12szt bardzo bym prosił o podpowiedź jakiej firmy zakupić panele aby nie było problemu z gwarancją oraz jaki wybrać Falownik aby również nie było problemu z gwarancją w razie uszkodzenia.Panele będą zainstalowane od południa w jednej Lini .Elementy montażowe posiadam brakuje mi tylko falownika oraz Paneli.Prosił bym bardzo o ukierunkowanie dziękuje za pomoc
  • Helpful post
    marcinbbb
    Level 26  
    Suntech 275W monokryształ 4 busbar miesiąc temu płaciłem 180e więc u Ciebie 11 szt. * 180e = 2000e = 8400 PLN
    To chyba górna półka paneli później mamy np. Amerisolar
    Inwerter jaki tylko chcesz SMA, Fronius, Aurora.

Ja kupiłem Goodwe 3000 ns za 565e. Podaje ceny w euro bo w tej walucie się rozliczałem. W Twoim przypadku wyszło by 2600e * 4,2PLN = 11k PLN
    MlodyPV
    Level 8  
    Dziękuje widzę że w tej kwocie powinienem się zmieścić wprawdzie te panele co napisałeś to w sklepach których szukałem to kosztują około 1000zł .Jeszcze raz dzięki za ukierunkowanie chociaż gdzieś w materiałach natrafiłem że Suntech upadł.Czy jakaś inna firma produkuje te panele ?Pozdrawiam
  • Helpful post
    marcinbbb
    Level 26  
    Też coś mi się obiło o uszy odnośnie schyłku Suntech`a, jednak ktoś zainwestował jakiś grosz w ich fabrykę stąd właśnie 4 busbary pojawiły się w ich panelach. Na chwilę obecną chodzą słuchy że sprzedają najwięcej paneli - ile w tym prawdy ciężko powiedzieć.
    Będziesz chciał kupić w moich cenach daj znać dam Ci kontakt do importera, który sprzeda Ci w tych cenach.
  • Helpful post
    Kengren
    Level 11  
    Jeśli chodzi o SunTech to w 2014 roku został uchroniony przed bankructwem przez przejęcie. Kupcem było Wuxi. Był to bardziej kryzys wizerunkowy bo mimo wszystko to wciąż naprawdę wysoka jakość. Z tego co pamiętam te wyższe klasy mono to ogniwa PERC. No ale tak jak kolega wspomniał 0,65 EUR/Wp płacisz za taką przyjemność podczas gdy poli 250 możesz kupić za 0,52 EUR/Wp a i poniżej znajdziesz choć tu już się obijasz o poziom jakości, który nie każdy zaakceptuje.

Co do inwerterów, również tak jak kolega wspomniał, SMA, Fronius, ja dodam jeszcze ABB, Kostal, Delta, Steca, Kaco... wszystkie mają gwarancje :P

Pytanie brzmi ile możesz zapłacić? Jaki chcesz mieć monitoring? Wtedy można zawęzić wybór.
    MlodyPV
    Level 8  
    Dziękuje teraz wiem jakiej firmy zainteresować się produktami.