Hydrostatyczny sprawdziłem podając mu ciśnienie na wężyk, nie sprawdzałem go jeszcze elektrycznie ale podejrzewam że jest sprawny bo nie odpaliła by grzałka w komorze i/lub nie następowało by wypełnienie komory po wypróżnieniu z niej wody do końca. Z tyłu jest jeszcze mechaniczny czujnik ciśnienia w sieci ale tu też podejrzewam że jest sprawny bo do pierwszej części mycia woda jest podawana. Termostaty sprawdziłem tylko pod kątem pojawiania się i zaniku zasilania na grzałkach, pod tym względem są sprawne. Czujnik termiczny zabezpieczający jest jeden w bojlerze, jest sprawny bo bojler działa. Pozostaje sprawdzić termostaty, widziałem że dochodzi do nich więcej przewodów więc muszę sprawdzić czy wszystkie obwody w nich działają, potem sprawdzę styczniki.
Jechałem po ten sprzęt 250 km w jedną stronę i nawet jeśli jest jakieś uszkodzenie które już było lub ujawniło się w transporcie a nie dotyczy najważniejszych elementów zmywarki nie opłaca mi się tego reklamować. Wszystkie pompy, grzałki podawanie płynów działa, zostają termostaty, styczniki i timer. Urządzenie kupiłem w dość dobrej cenie i przypuszczałem że będzie jeszcze wymagało jakiegoś wkładu więc nie panikuję.