Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[EAGLE] Płytka pod ZVS - sprawdzenie i dokończenie

anonymousexd 02 Nov 2015 15:30 3528 26
Altium Designer Computer Controls
    anonymousexd
    Level 24  
    Witam.
    Tworzę płytkę pod ZVS.
    Oto schemat, na którym bazuję:
    Oto mój schemat:
    Oto niedokończona płytka:
    Proszę o sprawdzenie całości, oraz o doradzenie mi jak wykończyć tą płytkę - chciałbym pogrubić te ścieżki, bo to przetwornica dużej mocy oraz najlepiej jeszcze zmniejszyć rozmiar całości.
    Do tego przy tej płytce muszę uważać, by przy padach kondensatora itp. było więcej miejsca, bo nie wiem czy wsadzę tam kondensator o dokładnie takich wymiarach jak na projekcie.
    Jakieś rady, sugestie?
    Z góry dziękuję.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    piterek-23
    Level 33  
    1. Na początek swój schemat umieść w ramce-"Add"->"Frames"
    2. Ścieżki rysujesz narzędziem "Route" (po lewej) a na górze, na pasku wybierasz grubość "Width"
    3. Co do wielkości płytki to Ty musisz sam ustalić na początku jaki rozmiar PCB potrzebujesz
    4. Układając elementy na schemacie od razu wybieraj takie jak masz/chcesz mieć
    5. jaką masz obudowę?
  • Altium Designer Computer Controls
    anonymousexd
    Level 24  
    piterek-23 wrote:
    1. Na początek swój schemat umieść w ramce-"Add"->"Frames"

Nie korzystałem, ale spróbuję.

piterek-23 wrote:

2. Ścieżki rysujesz narzędziem "Route" (po lewej) a na górze, na pasku wybierasz grubość "Width"

Tak też te wszystkie ścieżki narysowałem, ale tego Width nie zauważyłem. Rzeczywiście, działa, dziękuję!
    Więc mam narysować wszystkie ścieżki od nowa, czy da się jakoś zmienić Width istniejącej ścieżki?
    Próbowałem zaznaczyć wszystko, potem zrobić Edit->Change->Width i tam dać większą, ale nie zmienia to niczego...

piterek-23 wrote:

3. Co do wielkości płytki to Ty musisz sam ustalić na początku jaki rozmiar PCB potrzebujesz

Jak najmniejszą - i jak najkrótsze połączenia między elementami. Resztę laminatu odetnę.

piterek-23 wrote:

4. Układając elementy na schemacie od razu wybieraj takie jak masz/chcesz mieć

Mam to na uwadze, ale np. nie było IRFP260 a był IRFP240, więc po prostu zmieniłem nazwę elementu, bo reszta jest identyczna. A co do rozmiarów rezystorów to moim zdaniem w przypadku takiej płytki detale, zawsze się można z nóżkami dopasować.

piterek-23 wrote:

5. jaką masz obudowę?

Raczej w tym przypadku nieistotne, zresztą do obudowy pewnie jeszcze będę wpychać transformator, na razie chcę skupić się na płytce.

A gdybym chciał zmienić te X1, X2 na większe (te do podłaczenia przewodów od zasilania i transformatora) to jakim narzędziem? Coś te Change nie chce działać a do tego Move zaznacza mi na schemacie tylko jeden pin a nie całość gniazda.

Dodano po 9 [minuty]:

Ok - wymyśliłem jak zmienić Width istniejącej ścieżki - > najpierw Edit->Change->Width i ustawić na rozmiar, a potem kliknąć na ścieżkę.
    Wyklikałem i teraz mam ścieżki grubsze:
  • Helpful post
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    Więc mam narysować wszystkie ścieżki od nowa, czy da się jakoś zmienić Width istniejącej ścieżki?

Możesz skasować narzędziem "Ripup" (po lewej)
    Możesz ścieżkę narysować od nowa.
    Możesz kliknąć na ścieżkę myszą (prawy przycisk) i z menu wybrać "Propertes" a tam już możesz zrobić wszystko ze swoją ścieżką-szerokość, pozycja czy wybrać warstwę na której ma być.

Jak prowadzisz ścieżki to nie łam ich pod kątem 90 stopni, a 45 stopni.

Wielkość padów zmienisz w "Tools" -> "DRC" -> "Restring" Masz tam podaną wielkość w procentach. Zmień z domyślnych 25% na np. 45% i wszystkie pady Ci się zwiększą.
    anonymousexd
    Level 24  
    piterek-23 wrote:
    anonymousexd wrote:

Możesz skasować narzędziem "Ripup" (po lewej)
    Możesz ścieżkę narysować od nowa.
    Możesz kliknąć na ścieżkę myszą (prawy przycisk) i z menu wybrać "Propertes" a tam już możesz zrobić wszystko ze swoją ścieżką-szerokość, pozycja czy wybrać warstwę na której ma być.

Poradziłem sobie tak: najpierw Edit->Change->Width i ustawić na rozmiar, a potem kliknąć na ścieżkę i wtedy się zmienia rozmiar.

Zostało mi:
    - wymienić te złącza na większe, tzn. to na 2 przewody (zasilanie) i na 3 przewody (trafo), ale niezbyt wiem jak użyć Change
    - poprawić kąty ścieżek..
    - jakoś zoptymalizować płytkę, na pewno się da....
    Inne sugestie?
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    - wymienić te złącza na większe, tzn. to na 2 przewody (zasilanie) i na 3 przewody (trafo), ale niezbyt wiem jak użyć Change

Nie wiem jakich złącz chcesz użyć, ale zobacz do "Add" -> "con-ptr500"
    anonymousexd wrote:
    - jakoś zoptymalizować płytkę, na pewno się da....

Wszystko się da :D

PS
    Twój temat jest troszkę nie halo-nikt tu za Ciebie nie dokończy płytki, ani jej nie zrobi za Ciebie, ale zawsze ktoś się znajdzie kto pomoże :)
    anonymousexd
    Level 24  
    piterek-23 wrote:
    anonymousexd wrote:

Nie wiem jakich złącz chcesz użyć, ale zobacz do "Add" -> "con-ptr500"

Usunąłem tamto i dałem to nowe, ale nie ma różnicy, albo Eagle nie odświeżył płytki... da się w ogóle modyfikować schemat jak ma się już płytkę tak, by płytka się aktualizowała?
    Albo po prostu dam pola lutownicze na przewody, są tam takie?

piterek-23 wrote:

Twój temat jest troszkę nie halo-nikt tu za Ciebie nie dokończy płytki, ani jej nie zrobi za Ciebie, ale zawsze ktoś się znajdzie kto pomoże :)

"Sprawdzenie i dokończenie" - to drugie w domyśle, że przeze mnie, nie sugeruję, że chcę gotowca.
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    Usunąłem tamto i dałem to nowe, ale nie ma różnicy, albo Eagle nie odświeżył płytki...

To może inaczej... Bierzesz w rękę złącze które chcesz użyć, a później takie samo wstawiasz w EAGLE. Nie do końca wiem czy chcesz zmienić złącze czy tylko pola lutownicze Ci nie pasują.
    Pisałem wcześniej jak zwiększyć pady pod elementami.
    anonymousexd wrote:
    Albo po prostu dam pola lutownicze na przewody, są tam takie?

"Via"?
    anonymousexd
    Level 24  
    Via w widoku PCB działa - ja szukałem w "Add" przy schemacie i nie było.

Mam jeszcze taki problem z inną płytką - zasilam scalaka przez 7812 i dostaję takie warning:
    Tu chodzi tylko o nazwę ścieżki czy o coś innego?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    Via w widoku PCB działa - ja szukałem w "Add" przy schemacie i nie było.

Miałeś dokończyć schemat, a później wziąć się za płytkę. Ze schematem dałeś sobie spokój, a wziołeś się za płytkę wiec dlatego Ci mówiłem o "Via" dla PCB
    anonymousexd wrote:
    Mam jeszcze taki problem z inną płytką - zasilam scalaka przez 7812 i dostaję takie warning:

Tu chodzi tylko o nazwę ścieżki czy o coś innego?

Chodzi o to, że Twoje scalaki mają opisane zasilanie jako "VCC" i "VDD" a Ty na schemacie podłaczasz je np. do "+12V"

Doprowadź jeden projekt do końca i bież się dopiero za następny.
    anonymousexd
    Level 24  
    Witam ponownie. Spróbowałem zrobić całość od nowa i wyszło coś takiego:

Dławik chyba umieszczę na płytce, bo jest na niego miejsce, natomiast kondensator można już do uzwojenia transformator domocować...
    Sądzicie, że ta płytka teraz jest lepsza?
    Nie stosowałem się jeszcze do rady "ścieżki pod kątem 45", ale tu niezbyt widzę gdzie by to coś wniosło? Tą ścieżkę łączącą źródła MOSFETów (nóżka numer 3) zrobić pod kątem 45?
    To w celu uniknięcia dodatkowych indukcyjności, tak?
    I nie wiem czy to wolne miejsce na środku płytki nie da się zagospodarować, tak samo te elementy teraz są dość ciasno.

Nowa płytka i schemat w załączniku...

EDIT:
    Jeszcze udało mi się wykombinować, że można inaczej podłączyć diodę zenera i rezystor 10k przy jednym z mosfetów, i zrobić miejsce na dławik, a potem zamienić wyprowadzenia do transformatora tak, by było miejsce na ścieżkę:
    Więc jedynie kondensator zostaje poza płytką i byłby doczepiony przy uzwojeniu transformatorze
    anonymousexd
    Level 24  
    Dziękuję, wygląda nieźle, ale mam kilka wątpliwości:
    1. Czy odstępy między ścieżkami tutaj są wystarczające? Tzn. nie będą generowały indukcji pasożytniczych itp?
    2. Od drenów MOSFETów ścieżki chyba powinny być grubsze, ale w sumie i tak je zacynuję (celuję w moc kilkaset W)
    3. Czemu przy niektórych pinach są tak jakby "krzyże" ze ścieżek?
    Reszta chyba ok, ale mógłbyś napisać jak robisz te "zalewanie" reszty płytki GND? Ja próbowałem robić polygony, ale to jakieś nieintuicyjne jest moim zdaniem. To chyba się też robiło jakimś narzędziem automatycznie, ale nie wiem...

I jeszcze mam takie pytanie, czemu niektóre elementy mają dziwne, fioletowe cienie przy końcówkach? Przykład: dioda MUR820:
    Albo na schemacie z pierwszego postu, np. diody MUR mają te cienie, a diody Zenera nie...
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    1. Czy odstępy między ścieżkami tutaj są wystarczające? Tzn. nie będą generowały indukcji pasożytniczych itp?

Tu musisz sam się dokładnie dowiedzieć-szczerze to ja nawet nie mam pojęcia co to jest co budujesz.
    anonymousexd wrote:
    2. Od drenów MOSFETów ścieżki chyba powinny być grubsze, ale w sumie i tak je zacynuję (celuję w moc kilkaset W)

W EAGLE możesz "narysować" takie ścieżki jakie tylko sobie wymyślisz/potrzebujesz ;)
    anonymousexd wrote:
    3. Czemu przy niektórych pinach są tak jakby "krzyże" ze ścieżek?

Nie wiem dokładnie o które "krzyże" Ci chodzi, ale prawdopodobnie chodzi o połączenie do masy
    anonymousexd wrote:
    Reszta chyba ok, ale mógłbyś napisać jak robisz te "zalewanie" reszty płytki GND? Ja próbowałem robić polygony, ale to jakieś nieintuicyjne jest moim zdaniem. To chyba się też robiło jakimś narzędziem automatycznie, ale nie wiem...

Używasz narzędzia Polygon. Aby zrobić coś takiego jak ja to musisz kliknąć "Polygon" a póżniej na górze w pasku wpisać "GND" Klikamy ENTER i rysujemy wokoło naszą płytkę-musimy tak narysować tą linię aby początek i koniec połączył się. Na koniec klikamy "Ratsnest" i VIOLA gotowe :D
    anonymousexd wrote:
    I jeszcze mam takie pytanie, czemu niektóre elementy mają dziwne, fioletowe cienie przy końcówkach? Przykład: dioda MUR820:

Też tak mam, ale to w niczym nie przeszkadza, nie przejmuj się tym.
    anonymousexd
    Level 24  
    Pierwszy swchemat (ten źródłowy) mówi wszystko o zastosowaniu, w internecie są o tym materiały.

Mógłbyś wrzucić swoje źródła Eagla od tego schematu?

Z polygon/ratsnet będę jeszcze próbować, zresztą mam w planach już następne płytki, już trochę bardziej skomplikowane.

Co do krzyżów, to chodzi mi o to:
    Czemu nie zostawić miedzi na całym miejscu pod nóżką, tylko robić te dwa paski?
    bearq
    Level 38  
    Ułatwia to późniejsze lutowanie elementów. Wylaczasz w properties polygon i odznaczasz thermal.
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    Pierwszy swchemat (ten źródłowy) mówi wszystko o zastosowaniu, w internecie są o tym materiały.

To jest Twój projekt ;)
    Jak pisałem wcześniej, ja tak samo jak Ty uczę się i dlatego nie jestem w stanie Ci pomóc w zakresie czy wszystko jest dobrze zrobione.
    anonymousexd wrote:
    Mógłbyś wrzucić swoje źródła Eagla od tego schematu?

LINK, a schemat jest Twój z załącznika :)
    anonymousexd wrote:
    Z polygon/ratsnet będę jeszcze próbować, zresztą mam w planach już następne płytki, już trochę bardziej skomplikowane.

Małymi kroczkami do przodu. Trzeba najpierw "załapać" podstawy, a później już samo idzie ;)
    anonymousexd wrote:
    Co do krzyżów, to chodzi mi o to:

To są połączenia z masą (GND) @bearq dokładnie opisał dlaczego są krzyże.
    Ale jak masz jakieś uprzedzenia do krzyży to oczywiście może ich nie być :|
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    anonymousexd
    Level 24  
    Dziękuję.
    Wie ktoś może jak szybko połączyć polygon ze ścieżką? Wiem, że muszą mieć tą samą nazwę, ale czy serio trzeba kopiować ją zawsze ręcznie i kombinować?

I mam jeszcze jeden problem przy rysowaniu polygonu - jak "zrównać" jego bok z ścieżką? Bok prostokąta mi "przeskakuje" poziom ścieżki, bo wygląda tak, jakby Eagle równał do siatki co jakieś parę mm ...
    piterek-23
    Level 33  
    anonymousexd wrote:
    Wie ktoś może jak szybko połączyć polygon ze ścieżką? Wiem, że muszą mieć tą samą nazwę, ale czy serio trzeba kopiować ją zawsze ręcznie i kombinować?

Możesz troszkę bardziej rozwinąć swoją myśl? Nie bardzo wiem co chciałbyś zrobić.
    anonymousexd
    Level 24  
    piterek-23 wrote:
    anonymousexd wrote:

Możesz troszkę bardziej rozwinąć swoją myśl? Nie bardzo wiem co chciałbyś zrobić.

Mam jakiś sygnał - ścieżkę i chcę ją powiększyć odpowiednio rysująć polygon.
    Jeśli po prostu dodam polygon na niej i zrobię ratsnest, to wtedy ten polygon nie złączy się z tą ścieżką. Aby się złaczył, muszę mu zmienić nazwę z pomocą odpowiedniego narzędzia na taką nazwę, jaką ma ta ścieżka. A ja pytałem, czy da się to zrobić szybciej.
    anonymousexd
    Level 24  
    Chcę wybiórczo pogrubić z pomocą polygona (wiem, ze można width, ale polygon daje większą kontrolę) te ścieżki które powinny znosić większe prądy. Potem zrobię masę na reszcie płytki (bo szkoda wytrawiacza na miedź) i tyle... jeszcze się zastanowię czy zrobić wedle Twojej sugestii czy kondensator rezonansowy osobno.

Jak ustawić margines od ratsnest? Próbowałem zmieniać "Spacing" ale to chyba nie to...
    anonymousexd
    Level 24  
    Znalazłem w sieci informacje, że do ZVSa na duże moce bardzo ważne jest ograniczenie pasożytniczych indukcyjności na płytce, i że np. MOSFETy powinny być obok siebie źródłami (tzn. ten drugi powinien być obrócony o 180 stopni).
    Nie wiem, na ile to rzeczywiście istotne, ale jak na razie korzystam z takiego layouta i płytki, układ na razie testowałem na 60VA i MOSFETy się nawet nie grzeją:

(Naklejkę na radiatorze proszę zignorować, to części z odzysku)

Od niedawna pracuję też na kolejną płytką, jak wyczerpię już wszystkie pomysły to pewnie też zapytam na forum.