Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlacz IR - jaki patent wykorzystać?

bobanas 02 Nov 2015 19:25 2787 8
    bobanas
    Level 10  
    Witam bardzo serdecznie! :)

Zacznę od początku. W moim amatorskim monitoringu mam kamere umieszczoną przy oknie w celu obserwacji miejsca postoju samochodu (10-12m.) przy warunkach słabego oswietlenia. Bardzo mi chodzi o dyskrecje, więc kamera umieszczona jest wewnątrz mieszkania. I tu zaczyna sie problem bo w nocy światło z oświetlacza odbija się od szyby i ramy okiennej powodując , że kamera głupieje i nic "nie widzi" na zewnątrz. Idąc za ciosem wymontowałem oświetlacz i umieściłem go piętro niżej w oknie by nie zakłócał pracy kamery. I tu jest cięzki orzech do zgryzienia bo oświetlacz po wymontowaniu zaczął słabiej świecić. Zasilacz którego użyłem do niego daje prad do 1,5A.
    Dlatego mam kilka pytan:
    ---co zrobic by oswietlacz świecił tak mocno jak dawniej?
    ---na płytce oświetlacza jest jakaś dioda niebieska która po zasłonieciu swiatła zapala diody IR i ona pewnie odpowiadała za przechodzenie kamery z koloru na tryb monochromatyczny (mozna dokupić taka diode i dołączyc do kamery żeby dalej automatycznie przechodziła w tryb nocny?)
    ---próbowałem ten nieszczęsny oświetlacz podłączyc w samochodzie pod zapalniczke ale tez mizerny efekt
    ---na dodatek oswietlacz słabiej swieci a muszę dołożyc jakis filtr bo osoba która szpera przy samochodzie jest ostrożna i bardzo patrzy po oknach. Dlatego jak dokładam filtr z prześwietlonej kliszy fotograficznej, czy 20 warstw folii do przyciemniania szyb to juz wogóle nic nie oświetla.
    ---może by tak kupić filtr z noktowizora na alle**o ceny zaczynaja się od 10zł. i dokupić zarówke IR i zrobić pudło w którym żarówka bedzie świecić i postawie to w oknie?

Troche się rozpisałem ale może ktos mnie naprowadzi na jakieś dobre pomysły :)

Z góry dzięki :)
    jpl
    Level 34  
    ...... ten post to jakiś żart ? Bo aż mnie zatkało.... No aż takiego frankenstein'a to dawno nie widziałem :)

Po pierwsze brak informacji - co to za kamera , jaki model.
    Cudownie przeniosłeś oświetlacz wymontowując z kamery płytkę i przeniosłeś w inne miejsce? Jak ty przeniosłeś to? Piszesz że zasilasz magicznym zasilaczem 1,5A... o jakim napięciu ?

bobanas wrote:
    ---co zrobic by oświetlacz świecił tak mocno jak dawniej?

Skąd możesz wiedzieć jak widział dawniej jak kamera świeciła w szybę? I wszystko się odbijało???????

bobanas wrote:
    ---na płytce oświetlacza jest jakaś dioda niebieska która po zasłonieciu swiatła zapala diody IR i ona pewnie odpowiadała za przechodzenie kamery z koloru na tryb monochromatyczny (mozna dokupić taka diode i dołączyc do kamery żeby dalej automatycznie przechodziła w tryb nocny?)

To jest czujnik zmierzchowy

bobanas wrote:
    ---próbowałem ten nieszczęsny oświetlacz podłączyc w samochodzie pod zapalniczke ale tez mizerny efekt

I z samochodu świeciłeś w co ? w ten sam samochód?

bobanas wrote:
    ---na dodatek oswietlacz słabiej swieci a muszę dołożyc jakis filtr bo osoba która szpera przy samochodzie jest ostrożna i bardzo patrzy po oknach. Dlatego jak dokładam filtr z prześwietlonej kliszy fotograficznej, czy 20 warstw folii do przyciemniania szyb to juz wogóle nic nie oświetla.

!!!! To chyba normalne że jak zasłonisz oświetlacz ... którego moc to około 4-5 W... 20 warstwami folii to nic nie oświetla/

bobanas wrote:
    --może by tak kupić filtr z noktowizora na alle**o ceny zaczynaja się od 10zł. i dokupić zarówke IR i zrobić pudło w którym żarówka bedzie świecić i postawie to w oknie?

Prawdziwe CSI :). Taki filtr NIE pomoże na pewno.

zeby diód nie było widać - czasami stosuje się naklejanie taśmy matowej.... oczywiście zmiejsza to zasięg diód. Albo musisz zakupić kamerę z oświetlaczem który świeci światłem 940nm - drożej - oraz słabiej świeci.

bobanas wrote:
    Troche się rozpisałem ale może ktos mnie naprowadzi na jakieś dobre pomysły :)

Narazie to ty dopisz brakujące informacje
    poldekdaniel
    Level 15  
    Witam, a jakim przewodem podłączyłeś oświetlacz ?
    Na jakie napięcie? Może przekrój przewodu za mały?

A jeżeli byś chciał zrobić niewidoczny oświetlacz do kamery ,to tylko na diodach lub diodzie mocy ir 940nm
    Jest tylko jeden problem - zazwyczaj kamery lepiej widzą bliższą podczerwień ( 740nm - 850nm ) niż dalszą ( 940nm)
    Kiedyś bawiłem się oświetlaczami ir ( sam robiłem) właśnie na diodach 940nm nie było widać świecenia się diod .
    Oczywiście robiłem oświetlacze z filtrami ir ze specjalnego czarnego szkła,a wcześniej z klisz i szkieł czerwone-niebieskie-cerwone-niebieskie..........
    i Powiem ,że to porażka :) Aby oświetlacz dobrze oświetlał ( 20 m) to miałem zestaw 4 żarówek 50W 12V i baterię filtrów w ładnej aluminiowej obudowie.
    Po 2 min.pracy zestaw osiągał 100 stopni !!!!
    bobanas
    Level 10  
    jpl wrote:
    Po pierwsze brak informacji - co to za kamera , jaki model.

MW Power THD40C-720P-MZ

jpl wrote:
    Cudownie przeniosłeś oświetlacz wymontowując z kamery płytkę i przeniosłeś w inne miejsce? Jak ty przeniosłeś to? Piszesz że zasilasz magicznym zasilaczem 1,5A... o jakim napięciu ?

Rozkręciłem kamere i wymontowałem płytkę z diodami. Kamera jest na 12V więc ją zasiliłem takim napięciem. Producent podaje max pobór prądu 9W, więc 12V*1,5A=18W czyli nie jest za słaby ten zasilacz.

jpl wrote:
    Skąd możesz wiedzieć jak widział dawniej jak kamera świeciła w szybę? I wszystko się odbijało???????

Na początku świeciłem przez otwarte okno i na 15m. dawała radę zaświecić.

jpl wrote:
    I z samochodu świeciłeś w co ? w ten sam samochód?

Przy samochodzie jest ciemno i miało to na celu oświetlenie osób które krecą się przy samochodzie.

jpl wrote:
    !!!! To chyba normalne że jak zasłonisz oświetlacz ... którego moc to około 4-5 W... 20 warstwami folii to nic nie oświetla/

Domysliłem sie tego ale diody za mocno świecą i trzeba je wytłumić jakoś. (nie ma być widac czerwonej poświaty)

jpl wrote:
    bobanas napisał:
    --może by tak kupić filtr z noktowizora na alle**o ceny zaczynaja się od 10zł. i dokupić zarówke IR i zrobić pudło w którym żarówka bedzie świecić i postawie to w oknie?

Prawdziwe CSI :). Taki filtr NIE pomoże na pewno.

czyli to ściema z tym wojskowym filtrem z noktowizora który całkowicie zatrzymuje światło widzialne?

jpl wrote:
    zeby diód nie było widać - czasami stosuje się naklejanie taśmy matowej.... oczywiście zmiejsza to zasięg diód. Albo musisz zakupić kamerę z oświetlaczem który świeci światłem 940nm - drożej - oraz słabiej świeci.

O jaką taśme dokładnie chodzi? A gdyby zrobić oświetlacz z np. 50szt. diod 940nm? zawsze to taniej jak zakup nowej kamery.

jpl wrote:
    Narazie to ty dopisz brakujące informacje

Dopisałem :)

poldekdaniel wrote:
    Witam, a jakim przewodem podłączyłeś oświetlacz ?
    Na jakie napięcie? Może przekrój przewodu za mały?

Przewód dałem duzo grubszy jaki był dany przez chińskiego producenta, co do napięcia to wyżej jest odpowiedz.

poldekdaniel wrote:
    Kiedyś bawiłem się oświetlaczami ir ( sam robiłem) właśnie na diodach 940nm nie było widać świecenia się diod .
    Oczywiście robiłem oświetlacze z filtrami ir ze specjalnego czarnego szkła,a wcześniej z klisz i szkieł czerwone-niebieskie-cerwone-niebieskie..........
    i Powiem ,że to porażka :)

Mi już też ręce opadają bo albo widac świecenie diod albo nic nie widać i nic nie świeci.

Co myślicie o zrobieniu 2-3 modułów oświetlacza na długośc fali 940nm i położyc je w różnych miejscach w samochodzie? Aku mi to przez noc nie zeżre i nie chce rozświetlić samochodu, chce tylko widzieć tego człowieka a dokładnie twarz tego co rysuje mi samochód.
    Chce mieć to czarno na białym udokumentowane.

Dzięki za odpowiedzi i nie denerwuj się tak jpl :)
    jpl
    Level 34  
    bobanas wrote:
    MW Power THD40C-720P-MZ

Całkowicie pomieszałeś z tą kamerą.... Dodatkowo najprawdopodobniej w kamerze po odłączeniu fizycznym oświetlacza - nie przełącza się filtr ICR.

Zakładam że kamera ma Menu OSD or joystick na kablu - użyj tego joysticka i zrób tak:
    Wejdź w opcje Ekpozycja - brightness daj na full (15) a sense-up włącz na auto -> enter -> ustaw na poziom x10
    Po wymontowaniu oświetlacza, kamera w menu OSD powinna zostać ustawiona D/N: na auto (oryginalnie jest na EXT1). W nocy filtr "cyknie" (poczekaj aż będzie ciemno) i kamera pięknie będzie widzieć światło oświetlacza. Jak nie cyknie (nie przełączy się w tryb czarno biały to ustaw tą opcję na B/W lub NIGHT

Dodano po 1 [minuty]:

bobanas wrote:
    Dzięki za odpowiedzi i nie denerwuj się tak jpl :)

Nie denerwuje się.... po prostu zadziwiła mnie twoja "pomysłowość" :)
    bobanas
    Level 10  
    A co z tym promiennikiem IR zrobić? Do kamery nie chce go montowac bo zdradzi pozycje kamery. Jest sens pakowania się we własnej roboty promiennik na 940nm?
    Już się wystarczająco nawycinałem klisz fotograficznych, folii do szyb samochodowych i starych dyskietek. Nie chce by kolejna praca poszła na marne :(
    jpl
    Level 34  
    bobanas wrote:
    A co z tym promiennikiem IR zrobić?

Oświetlacz zostaw, niech świeci z innego okna... najważniejsze to teraz skonfigurować dobrze pracę samej kamery. A wtedy będzie widzieć na pewno lepiej.

Oczywiście sprawdź sobie jak widzi kamera z różnymi opcjami sese-up. Może oświetlacz nie będzie w ogole potrzebny?

Raczej zrezygnuj z filtrów itp. Ustaw go w innym miejscu
    bobanas
    Level 10  
    Jak wróce do domu to dokładniej posprawdzam różne opcje kamery :)
    Mam pytanie odnośnie tych diód 940nm, bo nie otrzymałem odpowiedzi. Z filtrami już walczyć nie bede ale może zrobić oświetlacz na tych diodach? przecież nie emituja światła widzialnego i bym je zasilał z gniazda zapalniczki. Nie muszę widzieć wszystkiego, chodzi mi tylko o osoby przechodzące przy samochodzie. Czy kamera zobaczy coś oswiatlanego przez taki oświatlacz?
    poldekdaniel
    Level 15  
    No musisz spróbować :)
    Może się okazać ,że kamera zobaczy kulę światła koło samochodu a nie twarz osoby :(
    To tak samo jak np.obserwacją nowych planet ,które się kręcą obok gwiazd .
    Astronomowie nie widzą tych planet tylko obserwują ,że minimalnie światło gwiazdy przygasa na wskutek ruchu obrotowego planety na około gwiazdy .
    No wiesz o co chodzi.:)
    Wydaje Mi się ,że najlepiej dokonać małe doświadczenie z oświetlaczem w aucie ,a potem wyciągnąć wnioski.