Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lanos 1.5 DOHC problemy z z pracą silnika

pawlikowski_g 09 Jun 2005 18:05 6104 11
Automation24
    pawlikowski_g
    Level 12  
    Lanos 1.5 DOHC problemy z z pracą silnika.
    Zimny zapala i prfacuje ok 3-4 min .Po tym czasie gasnie i już nie chce zapalić .
    Ponowny rozruch mozliwy po ok 30 min .
    Jakakolwiek próba dodania gazu podczas pracy powoduje zgaśnięcie samochodu .
    Co już zrobiłem :
    - Sprawdzenbie błedów zapamiętanych w komputerze - NIE MA ZAPAMIĘTANEJ ZADNEJ USTERKI !!!!!!!!!!!!!
    - wymiana filtra paliwowego
    - wymiana świec
    - wymiana czujnika temeratury .
    Nie wiem czego się więcej złapać ?? Może ktoś ma pomysł ??
    I jeszcze jedno pytanko na koniec . Czy normalne jest że po wywołaniu kodów usterek ( zwarte piny A-B w złączu ALDL i przekręceniu stacyjki ) kody wyświetlane są przez kontrolkę nba desce rozdzielczej ale równocześnie CAŁY CZAS pracuje wentylator chłodnicy
  • Automation24
  • Automation24
    pawlikowski_g
    Level 12  
    samochód tylko na benzynie . iskra jest
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Silnik się zalewa z jakiegoś powodu,sprawdż rurki do kolektora ssącego.
    amre
    Level 15  
    Wentylator pracuje czy świece są mokre?
    szymtro
    Level 30  
    To normalne że wentylator sie załacza. Dobrze że wpadło ci to w oko. Generalnie jak zewrze sie te dwa piny w gniazdku to ECU przechodzi w tryb awaryjny (stały kat wyprzedzenia, duża ilość paliwa na wszystkie wtryskiwacze naraz i jeszcze pare innych). Ponieważ to ECU steruje pracą wentylatorów (przy klimie sa dwa) i konstruktorzy tak sobie wymyślili że w trybie awaryjnym załączy siezeby nie przegrzać silnika.

A swoja droga to współczuję. U mnie silnik tylko dostaje czkawki podczas
    jeżdzenia na niskich obrotach (tak około 1500-2000rpm) i jeżeli trzymam cały czas pedał gazu w tym samym położeniu.

A może to jest wina immobilisera? Zwróć uwage czy po przekręceniu kluczyka gasnie dioda od immo?
    Heroses
    Level 24  
    Czy silnik gaśnie tak jak byś wyłączył zapłon czy zaczyna się dusić jakby brakowało mu paliwa??
    gzresieknysa
    Level 20  
    Witam. No to moze jeszcze TPS i siniczek krokowy jak tu sprawa wyglada??
    Pozdrawiam Grzesiek
    pawlikowski_g
    Level 12  
    długo nic nie dawałem znaku o postępach bo nic mi się narazie nie udało z nim zrobić . Silnik dławi się w taki sposób jakby dostawał za mało paliwa ( lub za dużo jakby go zalewało ). Raczej to nie wina zaplonu .Wymienone oprócz wcześniej podanych elementów także kable od świec . zero poprawy :( - iskra na oko prawidłowa.
    Mam pytanie: Czy to możliwe aby to była wina wtrysków ?? .Pragnę nadmienić iż autko nie zepsuło się od razu tylko stopniowo chodziło coraz gorzej i gorzej ( np w końcowej fazie na 4 biegu nie można było rozwinąc prędkości większej jak jakies 60-70 km /h)
    Po stronie kolektora ssącego wygląda wszystko Ok - nigdzi ednie widac i nie słychać zasysanego na lewo powietrza .
    Co do silniczka krokowoego to nie sprawdzałem bo nie zabardzo wiem jak sie do tego zabrać .
    pawlikowski_g
    Level 12  
    Lanos działą już OK .Powodem było CAŁKOWITE zatkanie się katalizatora !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Usterka naprawiona na razie w sposób dorażny czyli poprzez wybicie całego środka z katalizatora. Wszelkie dolegliwości ustąpiły jak ręką odjął . Temat uwazam za zamknięty aczkolwiek myślę że taka diagnoza może się komuś przydac !!!!! Pragnę nadmienić iż samochód ma przejechane TYLKO 45 tys !!!!!!!!! od nowości i zawsze był tankowany paliwem bez PB
    rx7hew
    Level 17  
    Sprawdzić trzeba czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym, tzw. czujnik MAP