Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer TAGA TSW 90 v3 delikatnie buczy po podłączeniu do sieci elektrycznej

specpl 05 Nov 2015 08:53 1293 1
  • #1
    specpl
    Level 10  
    Posiadam subwoofer TAGA TSW 90 v3. Wszystko działa bardzo dobrze oprócz delikatnego buczenia po podłączeniu do sieci elektrycznej. Buczy niezależnie od tego czy podłączony jest przewód sygnałowy czy nie. Próbowałem podłączać go poprzez różne listwy i upsy jednak nic się nie zmienia. Buczy tak samo niezależnie od ustawień pokręteł i przycisków z tyłu obudowy.
    W dokumentacji jest informacja, że subwoofer może wydawać delikatne dźwięki po podłączeniu. Jest to normalne i dlatego gwarancja tego nie uznaje.
    Podczas słuchania muzyki czy oglądania filmów nie jest to uciążliwe ale gdy jest cicho to dźwięk trochę denerwuje. Wydaje mi się, że dźwięk jest od transformatora. Jeszcze się do niego nie dobrałem bo znajduje się w "głównej skrzyni" i chyba muszę wyciągnąć głośnik żeby się do niego dostać.
    Sprzęt jest nowy, nie było w nim jeszcze nic grzebane. Kondensatory wyglądają jak nowe. Nic luźno nie lata w obudowie. Od czego zacząć poszukiwania?
  • #2
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Buczenie dochodzi od transformatora, czy od głośnika? Jak od transformatora - to najprawdopodobniej jest to związane z jego konstrukcją; Albo luźne blachy (zła impregnacja), albo złe mocowanie (wpada w rezonans obudowa). W obu wypadkach wyeliminowanie tego dźwięku wiąże się z demontażem transformatora i (o ile na to pozwoli jego konstrukcja) próbą poprawienia fabryki. Ponieważ jednak masz gwarancję na sprzęt, wstrzymałbym się z jakimikolwiek działaniami, by jej nie utracić (a co będzie jak się sprzęt zepsuje?) - przynajmniej do czasu jej zakończenia.