Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie arduino pod podświetlenie wyświetlacza radia (led) i pomiar napięcia

LUBANG37 06 Lis 2015 11:08 864 1
  • #1 06 Lis 2015 11:08
    LUBANG37
    Poziom 10  

    Witam!

    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie znalazłem kategorii "prawie jak początkujący elektronik" a na ogólnych temat pewnie zginie w gąszczu.

    Zrobiłem sobie sterowane radio do łazienki (eis KBSOUND PREMIUM - dziadostwo). Sterowane dlatego, że chciałem dodać mocy (wzmacniacz), oraz mieć możliwość dodatkowego sterowania radia poprzez włączanie go gdy ktoś wejdzie do łazienki. Nie wchodzę tu w szczegóły ale chodzi o czujnik ruchu i arduino.

    Steruje :
    1) włączeniem wzmacniacza gdy włączy się radio
    2) włączeniem radia i wzmacniacza gdy przyjdzie sygnał z czujki ruchu.

    Opis:

    Sygnał pobieram z diody led, która podświetla wyświetlacz. Mało profesjonalne ale jakoś jedynie to, łatwo mi było zidentyfikować kiedy radio przechodzi ze standby do on.
    Sygnał po przekroczeniu progu czyli przy "wejściu" analogowym na arduino włącza przekaźnik ze wzmacniaczem (jego zasilaniem).
    Ma to m.in. po prostu tak działać a po drugie słychać trzask przy włączonym wzmacniaczu w sytuacji kiedy radio przechodzi ze standby do on.
    Trzask słychać też po wyłączeniu radia po paru sekundach więc kiedy led z wyświetlacza radia zgaśnie ja wcześniej wyłączam wzmacniacz i eliminuje kolejny problem tego radia.
    Akurat problem musze jeszcze rozwiązać bo zastosowałem 2x15W TDA7297 i pojawia się typowy trzask przy rozładowywaniu kondensatorów. Ten pierwszy (z radia) to coś innego. Coś jak sprzężenie zwrotne przez 1sek. Ten drugi znośny aczkolwiek też przeszkadza. W głupi sposób ale być może też załatwię sprawę przekaźnikiem bo nie pamiętam jak się to robiło kondensatorem i opornikiem. Swoją drogą chyba na początku było okey tylko przy próbach coś przybiło wzmacniacz bo nawet led na nim raz się zapala raz gaśnie a wzmacniacz działa... Chyba, że to akurat problem samego chińskiego leda ale nie będę tym już tu dalej zaśmiecał.

    W drugim przypadku mam przekaźnik na wyjściu do zwierania fizycznie pinów z klawiatury radia z przycisku on/off.

    Mam tam jeszcze dodatki w postaci czujnika temp dallas w przypadku przegrzania w komorze głośnika. Może głupawka ale chciałem zrobić na wszelki wypadek i po przetestowaniu informuje, że działa. Po 60st. wyłącza się wzmacniacz i włącza dopiero gdy temp spadnie do 50st.

    Problem:

    Myślę, że mój problem jest banalny ale dla mnie nie.
    Schemat zbierania sygnału podałem niżej w załączniku. Generalnie działa ale ledwo co bo. Problem polega na tym, że masa z arduino gryzie się z masą radia. Być może dlatego, że gdzieś jest pętla pomiędzy arduino, wzmacniaczem a radiem choćby poprzez masę głośników.
    Chciałbym odfiltrować wejście tak by sygnał wszedł ale nie wyszedł bo po dołączeniu kabelka z masą z radia zaczyna świecić samoczynnie lekko podświetlenie (chyba przy włączonym wzmacniaczu). Coś jakby przebicie.
    Może mi ktoś podać jakiś sposób na jakis prosty filtr ? Bo przypuszczam, że da sie cos zbudować na diodach opornikach i kondensatorze lub tranzystorze ale nie umie nic takiego dobierać.
    Ja dałem przekaźnik (gotowy z arduino z płytką) chcąc zrobić sterowanie przekaźnikiem a ten np. masą na wejście ale prąd na ledzie z wyświetlacza jest za mały do utrzymania cewki przekaźnika. A przynajmniej tak to rozumuję bo nie działa.
    Arduino gdy zrobiłem sobie komunikacje po serialu i sprawdzeniu co odbieram z tego wejścia (z radia) pokazuje skoki napięcia. Nie jest one równe zeru a więc jakieś śmieci łapie ale zjawiska nie rozumie.
    Znalazłem jeszcze taki element jak LM393 mam go zamówiony i chciałbym jeszcze spróbować z tym tak jak z przekaźniekiem bo może wtedy będę miał taką separacje galwaniczną jeśli dobrze rozumie zasadę działania.

    Nie ukrywam, że mam zawsze stracha pytać się tu o coś i dlatego proszę o wyrozumiałość i chociaż podpowiedzi tematów jakich szukać bo nie znam osobiście nikogo kogo mógłbym się zapytać co szukać.

    Podłączenie arduino pod podświetlenie wyświetlacza radia (led) i pomiar napięcia
    PS. Dobrany jest opornik ponieważ na ledzie (widocznie układzie dwóch ledów) jest 5,6V a opornik nie pamiętam już jaki ale obniża wartość do 5V.
    PS2. Na moje odczucie to nie jest temat do kategorii Arduino.

    0 1
  • #2 06 Lis 2015 11:52
    strikexp
    Poziom 27  

    Przyznam że niewiele zrozumiałem z twojego postu. Napisz krótko i na temat jaki masz problem bo pewnie jest banalny. Ale z tego potoku słów ciężko to wygrzebać...

    0