Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlenie led na czujnik ruchu

GDN60 06 Nov 2015 20:06 1113 14
Optex
    GDN60
    Level 11  
    Witam.
    Mam mały problem,otóż zakupiłem sobie:
    czujnik ruchu HC-SR501 oraz przetwornicę step up.
    Mój problem polega na tym że,z czujnika ruchu na wyjściu mam 3,3V,ale już na wejściu do przetwornicy mam tylko 1,8V.Przetwornica działa poprawnie dopiero od 2,5-3V.Podłączałem baterię 3V na wejściu i na wyjściu miałem do 28V płynnie regulowane.
    Moje pytanie jak zapobiec spadkowi napięcia na wejściu do przetwornicy,tak aby stale było ponad 3V
    Z góry dzięki za pomoc,jeśli trzeba jakieś dodatkowe zdjęcia wyślę.
  • Optex
  • Helpful post
    strikexp
    Level 27  
    Problemy są dwa:

1. Zbyt mała wydajność prądowa czujnika. Rozwiązanie to użycie tranzystora jako przełącznika.

2. Zbyt mała wydajność prądowa baterii, być może tylko teoretycznie. W każdym razie nie myśl że z 3V baterii zrobisz 30V i będzie to działało pod obciążeniem. Zastosuj wydajne prądowo zasilanie.
    GDN60
    Level 11  
    Jako zasilanie mam zasilacz 12V 2.4A
  • Optex
  • Helpful post
    strikexp
    Level 27  
    Więc użyj jedynie tranzystora.
    Natomiast z przetwornicy na 30V będzie znacznie mniej niż 2,4A, ale to już chyba wiesz.
    GDN60
    Level 11  
    Jaki tranzystor rozwiązał by problem i w którym miejscu układu go podłączyć.
    Z przetwornicy jedynie 12-13V będzie ustawione,tak aby zasilić led'y
  • Helpful post
    strikexp
    Level 27  
    Tranzystor na odpowiednio duży prąd, poczytaj sobie jak podłaczyć tranzystor jako przełącznik.
    GDN60
    Level 11  
    Schemat znaleziony na forum,trochę przerobiony co do mojego układu.
    Tranzystor jaki udało mi się znaleźć w domu to BC211,tylko raczej będzie za słaby,poszukam jeszcze ale raczej będę musiał zakupić bo na większy prąd raczej nie znajdę w domu.
    strikexp
    Level 27  
    Ja tam widzę że ma prąd 1A czyli dość sporo. Zależy jaki LED podłączyłeś bo 12V*1A=12W mocy. Problem widzę raczej w mocy strat bo to też jest ważne, ale szczerze mówiąc to nie wiem jak to policzyć gdy obciążeniem tranzystora jest przetwornica. Możesz zaryzykować jak ten tranzystor nie jest drogi, najwyżej kupisz potem większy za 2zł. Albo zmierz napięcie na tranzystorze i policzy się moc strat ze wzoru U*I = P.
    GDN60
    Level 11  
    Taśma led wg danych pobiera 24W,2A obciążenia z tym,że będzie to doświetlenie schodów będzie się świeciło ok 20s,podłączę na tych tranzystorach co mam,jeśli to nie wyjdzie kupię mocniejsze,lub wyciągnę z jakiegoś układu elektonicznego(mam dosyć dużo starych płyt ze wzmacniaczy,telewizorów itp.)
    strikexp
    Level 27  
    Czyli masz obciążenie około 58W + straty w przetwornicy. Z 12V to musiałbyś dostarczyć przynajmniej 6A żeby to działało (pomijam możliwości przetwornicy).
    GDN60
    Level 11  
    Trochę źle napisałem taśma zasilana na 12V,2A.Zasilacz daje 12V,2.4A
    Jutro wieczorem wykonam układ i zobaczę co z tego wyjdzie.
    strikexp
    Level 27  
    W takim razie będzie działać, tylko po co wsadzasz tam przetwornicę skoro nie trzeba zmieniać napięcia? Wystarczyłby tranzystor jako przełącznik.
    GDN60
    Level 11  
    Układ działa,jednak tranzystor muszę zmienić na mocniejszy bo się dosyć mocno i szybko grzeje.
    strikexp
    Level 27  
    Użyj jakiegoś w obudowie TO-220 z kawałkiem blachy jako radiator.
    GDN60
    Level 11  
    Oświetlenie wykonane, wszystko działa bez problemu.