Od dawna używam tego pendrive''a wraz z programem MPALL 3.20 do tworzenia trybu CD-ROM + local disk. Trzeba najpierw zrobić preformat, wyjąć i włożyć do portu USB i zrobić np. tryb CD-ROM. Ostatnio pomyliłem się i od razu włączyłem tworzenie trybu CD-ROM nie robiąc najpierw preformat. System wykrywa pendrive''a i działa poprawnie ale nie da się np. sformatować dysku Local disk i w programie MPALL nie jest wykrywalny poprawnie - zamiast liter i numeru trybu wyświetla się tylko pusty kwadrat i przycisk Start jest niedostępny w rezultacie czego nie mogę z nim nic teraz zrobić:
Normalnie pendrive był wykrywany przez program jako IC: 2251-33
Po rozebraniu pena jest tam chip TOSHIBA TC58NC2233G5F:
Znalazłem w tym temcie: KINGSTON DataTraveler 111 32GB... że można zresetować podobny chip 2251-03 zwierając piny 26 i 27 na 3 sekundy. W datasheet PS2251-33 są inne oznaczenia pinów 26 i 27 niż w tym linku PS2251-03-V pinout
W linku 2251-03 piny są oznaczone: 26 - F0DQ5, 27 - F0DQ6 a w datasheet 2251-33 : 26 - PB_FLH_DIO[14], 27 - PB_FLH_DIO[7]
Mój chip TOSHIBA ma 64 piny zamiast 48 ale odpowiedniki można znaleźć tylko nie wiem czy mogę tak samo zresetować zwierając 26 i 27 czy może jednak inne piny
A masz BGA NAND, bo nie rozumiem czemu upierasz się przy zwarciu pinów na kontrolerze?
Nie wiem jaki mam NAND.
Ponieważ jestem niecierpliwy ale i uparty w dążeniu do celu udało mi się całkowicie naprawić ten pen. Po pierwsze to zwarcie nie resetuje urządzenia a pozwala wprowadzić je w tryb testowy (255) w którym jest ono widoczne poprawnie w programie serwisowym MPALL. Jak się dowiedziałem tryb testowy można wywołać na 2 sposoby: za pomocą zwarcia dowolnych dwóch pinów szyny kontrolera lub szyny pamięci. Ja zrobiłem to za pomocą zwarcia pinów szyny kontrolera. Trzeba rozebrać pena tak aby był dostęp do chipu kontrolera, zewrzeć 2 dowolne piny szyny kontrolera i podłączyć pena do USB. System powinien znaleźć nowe urządzenie - w moim przypadku 2233 PRAM USB Device. Teraz MPALL już widzi bez problemu naszego pena i możemy działać. Nie wiem czemu ale zwykły Preformat nie idzie i wyskakuje czerwony błąd Read Only Page 0x6018 ale wystarczy wykonać Preformat wraz z wgraniem plików burner i firmware i mamy naprawiony pendrive :
Bodajże ostatni Phison GetInfo pokaże czy rzeczywiście dzisiaj wgrałeś firmware.
Nie wiem jaki jest ostatni ale najnowszy jaki znalazłem to 3.10.4.2 i niestety nie pokazuje takich informacji. Na animacji którą nagrałem widać iż jest wgrywane burner i firmware - sam je najpierw znalazłem na necie > firmware_ps2251-33.rar < i ustawiłem w konfiguracji MPALL.
Być może informacje takie potrafi zapisać najnowsza wersja programu MPALL - wówczas GetInfo będzie miał co odczytać. Ja używam wersji MPALL 3.20
Volume: H:
Controller: Phison 2251-33 (2233)
Possible Memory Chip(s):
Toshiba TH58NVG5D2ETA20
Toshiba TC58NVG4D2ETA00
Memory Type: MLC
Flash ID: 98D59432 7654
Chip F/W: 07.02.10
Firmware Date: 2009-03-17
MP Ver.: MPALL v3.20.00
VID: 0930
PID: 6545
Manufacturer: Kingston
Product: DataTraveler 2.0
Query Vendor ID: Kingston
Query Product ID: DataTraveler 2.0
Query Product Revision: DL07
Physical Disk Capacity: 4009754624 Bytes
Windows Disk Capacity: 4005527552 Bytes
Internal Tags: 2Q2P-S94G
File System: FAT32
USB Version: 2.00
Declared Power: 300 mA
ContMeas ID: B3B5-01-00
Microsoft Windows XP SP2 x64 Build 3790
------------------------------------
http://www.antspec.com/usbflashinfo/
Program Version: 8.4.0.587
Jako ciekawostkę mogę dodać iż oryginalnie pen miał inny ciąg Inquiry Revision: PMAP, chyba dlatego iż został przygotowany za pomocą innego narzędzia serwisowego: MP2231 v225.04.00. W tej chwili jest to odpowiednio DL07 i MPALL v3.20.00 ponieważ nie udało mi się znaleźć narzędzia oryginalnie użytego.
P.S. Na zdjęciu w pierwszym poście widać iż zaznaczona jest opcja Lock Hub. Ostatnio przy rozwiązywaniu problemu z USB zauważyłem że program MPALL nie widzi pena jeśli ta opcja jest zaznaczona. Po jej odznaczeniu wszystko jest OK. W związku z tym nie jestem pewien czy ten cały tryb testowy ze zwieraniem pinów był potrzebny w czasie naprawy pena ale ponieważ domyślnie opcja jest wyłączona więc prawdopodobnie zaznaczyłem ją wtedy gdy próbowałem naprawić pena więc ten tryb testowy był na 99% potrzebny.
Chodzi o to iż nawet jeśli pen jest sprawny zaznaczona opcja Lock Hub może spowodować iż nie będzie on widoczny w programie MPALL po kliknięciu przycisku Update. Swoją drogą to ciekawe do czego przydatna jest ta opcja skoro jak się okazuje może szkodzić? Po polsku oznacza Blokuj Koncentrator USB
Pendrive niby działa ale jednak coś jest nie tak bo teraz chcąc zmienić obraz ISO na inny muszę za każdym razem zdejmować obudowę i robić zwarcie aby wejść w tryb testowy. Kiedyś wystarczył sam program MPALL bez żadnego zwarcia.
Może to firmware co wgrywam w trybie testowym nie jest od tej wersji sprzętu? Ale zdaje się iż problem pojawił się zanim odkryłem ten sposób ze zwarciem i wgrywaniem firmware. Nie pamiętam dokładnie ale zdaje się iż było tak jak napisałem wcześniej czyli, że mając pendrive'a w trybie 21 (CDROM+removable disk) od razu próbowałem zrobić tryb 21 z innym obrazem ISO a powinno się najpierw zrobić Preformat w trybie 3 (removable disk)
Ten post potwierdza iż w test mode preformat działa tylko razem z wgraniem firmware a bez tego błąd 0x6018
Problemem jest teraz: Dlaczego trzeba wchodzić w tryb testowy zwarciem pinów aby zrobić preformat?
Nie pamiętam dokładnie ale zdaje się iż było tak jak napisałem wcześniej czyli, że mając pendrive'a w trybie 21 (CDROM+removable disk) od razu próbowałem zrobić tryb 21 z innym obrazem ISO a powinno się najpierw zrobić Preformat w trybie 3 (removable disk)
@pidar - u mnie ten Mode Converter zadziałał. Miałem pena 2GB w trybie 21 czyli CDROM+Removable. W MPALL nie wykrywał go tzn. biały kwadrat. Odpaliłem program, kliknąłem Find i znalazł pena (litera dysku). Wybrałem tryb 1 Removable i kliknąłem Convert, zaczął coś robić i pojawił się komunikat aby odłączyć i podłączyć ponownie pena co zrobiłem ale po tym wyskoczył komunikat Device not found i pasek postępu konwersji nie doszedł do końca nawet po ponownym kliknięciu Find.
Zauważyłem natomiast iż pen nie pojawił się w oknie Mój komputer więc odpaliłem diskmgmt.msc i tam było widać pena ale niezainicjowany więc zainicjowałem oraz sformatowałem w FAT32 i po chwili mam pena widocznego w oknie Mój komputer z etykietą NEW VOLUME (domyślna w WinXP).
Co dziwne teraz MPALL nie pokazuje nawet białego kwadratu jak poprzednio ale pen działa - utworzyłem testowo nowy folder.
Dodano po 12 [minuty]:
Próbowałem teraz zrobić w tym Mode Converter tryb CDROM ale błąd iż nie znajduje CDROMu. Udało mi się natomiast ponownie zrobić tryb 1 Removable - trzeba chwilę dłużej poczekać aż pojawi się OK. Po ponownym podłączeniu dysk jest zainicjowany ale nie ma litery dysku a jak dodam literę w diskmgmt.msc to system plików jest RAW i można kopiować pliki - co dziwne. Aby system poprawnie rozpoznawał format plików trzeba sformatować np. jako FAT32. MPALL nadal nie wykrywa nic.
Dodano po 8 [minuty]:
Spróbowałem zrobić ponownie 1 Removable ale Make Bootable ZIP to zaczął robić ale pojawiły się błędy Windows:
Dodano po 8 [minuty]:
Program robi tylko tryb 1 Removable bez Make Bootable ale dysk jest w systemie jako Local Disk a nie Removable i trzeba dodać później literę w diskmgmt.msc i sformatować np. jako FAT32 bo jest widziany jako RAW
Czyli program Mode Converter coś tam potrafi bez trybu testowego ale jednak robi to źle.
Aha. W tytule tematu się pomyliłem bo chodzi o pena 2GB a nie 4GB.
Może tryb CDROM można robić tylko określoną ilość razy np. 10x a po przekroczeniu tej wartości jest to blokowane? Dlaczego MPALL go teraz nie widzi i nie da się nic z nim zrobić w tym programie skoro pen działa poprawnie? To jest dziwne.
Oczywiście w trybie testowym (zwarcie pinów) zapewne można wszystko robić do woli bez ograniczeń.
Dodano po 28 [minuty]:
Zdaje się iż zapomniałem zrobić Verify bo chyba trzeba było kliknąć jeszcze raz Start. Zauważyłem iż po operacji Write dysk zniknął z Mój komputer więc musiałem go zainicjować i sformatować w diskmgmt.msc
Teraz odpaliłem Hard Disk Validator jeszcze raz na test Write i znajduje mi wiele uszkodzonych obszarów na czerwono ???
Nic z tego nie rozumiem - jeszcze kilka minut wcześniej przeleciał cały pendrive bez zająknięcia na zielono ??? Może muszę od nowa zrobić tryb 3 w ModeConverter i dopiero testować ???
Dodano po 6 [minuty]:
Aha, po zakończeniu Write dysk znowu zniknął z Mój komputer - jest tylko w diskmgmt.msc niezainicjowany:
W MPALL są zaawansowane funkcje i tam może erase flash trzeba oznaczyć przy wgrywaniu firmware? Oczywiście właściwe pliki dorzucisz do załącznika. Testuj.
2019-11-02 23:27:15: Hard Disk Validator 1.0.9
2019-11-02 23:27:15: Starting Write + Verify Test
2019-11-02 23:27:15: Disk: KingstonDataTraveler 2.0, S/N:
2019-11-02 23:27:15: Disk size: 1912 MiB (3 915 776 sectors, 512 bytes per sector)
2019-11-02 23:35:28: Test Completed
O co chodzi, że raz znajduje uszkodzone sektory a raz nie ???
P.S. Zdaje się iż nie trzeba klikać drugi raz bo automatycznie robi Verify
Dodano po 15 [minuty]:
W MPALL 3.20 są dwie opcje erase, jedna na zakładce IC_FW o nazwie Erase Old Code tam gdzie się wybiera firmware a druga na zakładce Flash Setting o nazwie Erase Flash:
Rozumiem iż mam metodą prób i błędów to sprawdzić w trybie test mode ?
Dodano po 3 [minuty]:
Czy to aby bezpieczne? Czy nie wyczyści mi firmware, bez którego pen przestanie całkiem działać? Tam się zdaje wgrywa oprócz firmware też burner czyli co loader firmware?
To nie pomoże, ponieważ już to robiłem - właśnie sprawdziłem plik Preformat_firmware.ini który kiedyś stworzyłem w programie MPALL 3.20 i tam jest zaznaczona ta opcja: Burner Erase All=1 a zresztą jak robimy nowe ustawienia to ta opcja automatycznie zostaje włączona gdy zaznaczę Do ISP aby wybrać pliki firmware.
Więc jak coś zostaje do sprawdzenia te drugie erase na zakładce Flash Setting.
Dodano po 20 [minuty]:
Pobrałem najnowszy MPALL 3.89.0C i tam jest taki opis przy Erase Flash:
Erase Flash (Tick the box if the flash is not packaged by original flash vendor
Czyli jeśli flash nie został spakowany? przez pierwotnego producenta? Nie rozumiem?
Pendrive jest Kingston a kontroler i pamięć TOSHIBA więc o to chodzi?
Dodano po 9 [godziny] 12 [minuty]:
Zdaje się iż naprawiłem pendrive'a bo teraz program MPALL go widzi bez wchodzenia w tryb testowy.
Wygląda na to iż wcześniej używałem złej wersji MPALL 3.20 ale jak miałem pierwsze problemy z tym pendrive'em kilka lat temu to nie było nowszej wersji jak 3.20. Wspominałem kiedyś iż program zmienia Inquiry Revision z domyślnego PMAP na DL07 mimo iż ustawimy inny - nawet w nazwie na pasku jest iż jest to wersja programu MPALL DL07:
Tym razem do naprawy użyłem programu Phison_MPALL_v3.63.00 + plików burner BN33BBN108.BIN i firmware FW33BFF01702.BIN dla mojego pendrive'a czyli PS2251-33.
Opis naprawy w skórcie:
Zanim uruchomimy program należy oczywiście podłączyć pendrive'a w trybie testowym 255 (w moim przypadku), stworzyć konfigurację podstawową z opcją Preformat z poprawnymi ustawieniami VID/PID + nazwa pendrive'a oraz ustawić wygrywanie plików burner i firmware. Następnie należy edytować ustawienia jako zaawansowane dodając wpis PMAP i IDBLK.
Opis naprawy ze szczegółami:
UWAGA! W programie MPALL 3.63 potrzebne są zaawansowane ustawienia aby wpisać numer wersji pliku IDBLK_TIMING.dll1.2.16.0 bo inaczej naprawa zostanie przerwana błędem IDBLK file Version check error 0x0027:
Tylko, że program zawsze ustawia domyślny VID/PID dla danego kontrolera ze standardową nazwą - u mnie 13FE/3100 USB DISK 2.0 podczas gdy oryginalne dane były inne - 0930/6545 Kingston DataTraveler 2.0 a w trakcie tworzenia ustawień zaawansowanych nie jest dostępna zakładka Drive Info na której możemy określić te dane.
Dlatego też najpierw należy stworzyć ustawienia podstawowe (Basic), zapisać do pliku np. pre_firm.ini a następnie wybrać ten plik w programie, wejść w ustawienia ale tym razem wybierając zaawansowane i nie nowe tylko ostatnie ustawienia czyli Advance Setting + Load Last Setting:
Teraz zakładka Drive Info jest dostępna i dopisujemy w niej wartość Inquiry RevisionPMAP:
oraz dopiero w tym momencie na zakładce Other Setting numer IDBLK:
No i teraz trzeba rozpocząć proces naprawy klikając Start i poczekać aż program po zakończeniu naprawy wyświetli na zielono informację o jej powodzeniu.
P.S. Po zakończeniu naprawy jak program wyświetla info na zielono dioda w pendrive'ie ciągle miga jakby program nadal coś robił ale trzeba wówczas kliknąć na Bezpieczne usuwanie sprzętu w Windows oraz odłączyć i podłączyć pendrive'a ponownie.
Tak jak pisałem na początku - teraz MPALL widzi pendrive bez wchodzenia w tryb testowy więc można go znowu modyfikować tworząc np. tryb CDROM.
Na razie nie testowane ale będę próbował zrobić kilka razy różne tryby i zobaczymy czy nie trzeba będzie znowu używać trybu testowego (zwarcia).
Dodano po 58 [minuty]:
Zrobiłem nowe ustawienia preformat bez wgrywania burner i firmware pre_no_firm.ini i działa
Wykonałem kilka razy na przemian tryb 21 CDROM+Removable oraz tryb 3 preformat bez wgrywania firmware. Wszystko pięknie się robi bez wchodzenia w tryb testowy zwarciem
Dopiero teraz można napisać iż naprawiłem pendrive'a całkowicie.
Chciałem jeszcze przywrócić kosmetyczne zmiany np. oryginalny 24-ro cyfrowy numer seryjny, który odczytałem kiedyś w GetInfo ale w tej wersji MPALL nie ma do wyboru w opcjach, żeby wprowadzić ten numer. Są jakieś składowe numeru ale wtedy zdaje się iż numer będzie jeszcze dłuższy niż 24 znaki:
Widziałem w Internecie, że w innych wersjach MPALL (chyba DL07) albo UPTool jest opcja aby wprowadzić 24 cyfrowy numer ale już nie chce mi się sprawdzać bo np. w UPTool trzeba chyba wprowadzać też inne ustawienia a nie tylko sam numer seryjny.
Zauważyłem iż GetInfo pokazuje nieco mniejszą pojemność niż kiedyś bo teraz 1912MB a kiedyś 1984512KB = 1938MB
No, i kiedyś pen w oryginale był w trybie 8 a nie w trybie 3:
ChipGenius poprawnie wykrywa flash:
Dodano po 31 [minuty]:
Po zrobieniu trybu 21 czyli CDROM 472MB + Removable reszta również BIOS komputera stacjonarnego poprawnie wykrywa oba napędy i startuje poprawnie Debian'a z ISO, które wgrałem: