Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Przedłużacze helukabelPrzedłużacze helukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szlifierka kątowa Hitachi G23SEY UVP - wyłącza bezpiecznik

08 Lis 2015 13:43 2541 23
  • Poziom 5  
    Mam problem z nową szlifierką kątową Hitachi G23SEY UVP(2600W,12A).
    Niestety nie posiada wolnego rozruchu i podczas włączania wyłącza mi bezpiecznik 16A. Instalacja elektryczna jest praktycznie nowa (ale nie wykluczam że coś tam jest skopane), więc nie wiem dlaczego tak się dzieje.
    Próbowałem na zwykłym gniazdku, ale tez na takim, które mam przy piecu gazowym (gniazdko ma osobny bezpiecznik, kabel od skrzynki 2,5mm) - używam do przecinarki plazmowej, która potrzebuje ponad 4000 Watt i nie ma problemu.
    Jak stoję przy skrzynce i po wyłączeniu bezpiecznika od razu go włączam - i tak 10 razy w ciagu ok 5 sekund, to przestaje wyłączać bezpiecznik jak szlifierka wejdzie na obroty - więc szlifierka chyba jest ok?
    Proszę o pomoc - z góry się przyznaję, że na elektryce znam się bardzo słabo.
    Aha - w instrukcji jest napisane "urządzenie jest przystosowane do zasilania prądem elektrycznym o maksymalnej dopuszczalnej impedancji Zmax 0,23 Oma mierzonym w punkcie przyłączenia (skrzynka przyłączeniowa) lokalnego zasilania.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    Adam
  • Przedłużacze helukabelPrzedłużacze helukabel
  • Poziom 35  
    Przy rozruchu prąd jest większy a szlifierka nie ma wolnego rozruchu i to jest ten problem.Na gniazdo z którego będziesz zasilał tą szlifierkę będziesz musiał zamontować S kę 20A.W zakładzie mamy ten sam problem.

    Moderowany przez retrofood:

    Następna "porada" tego typu skończy się ostrzeżeniem.

  • Przedłużacze helukabelPrzedłużacze helukabel
  • Poziom 27  
    Gniazd nie można zabezpieczać wyłącznikami nadprądowymi o prądzie powyżej pradu znamionowego gniazda, a ja nie widziałem normalnych gniazd 230 V o prądzie 20 A.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    ... wg. mnie to nie jest normalny objaw wybijanie tak dużego zabezpieczenia. Zanieś do sprzedawcy i niech Ci zademonstruje prawidłową prace tej szlifierki.
    Mam dużo szlifierek i te nawet z silnikami 2500W bez wolnego startu nie powodują wybić przy załączaniu pomimo pracy na bezpieczniku 10A!!!
    Zresztą możesz też założyć sam wolny start - kostka to 20 -25 PLN, będziesz mógł stwierdzić czy to pomoże zabezpieczyć się przed wybiciami prądu. ( na kostce jest narysowany schemat połączeń)
    Slawek
  • Moderator
    Sławek K napisał:
    ... wg. mnie to nie jest normalny objaw wybijanie tak dużego zabezpieczenia. Zanieś do sprzedawcy i niech Ci zademonstruje prawidłową prace tej szlifierki.


    I to jest właściwy tok postępowania. Klikam "pomógł".
  • Poziom 30  
    A ją się z Tobą nie zgadzam kolego retrofood, szlifierka działa jak najbardziej prawidłowo i będzie działać na zabezpieczeniu C16.
  • Moderator
    płetwa napisał:
    A ją się z Tobą nie zgadzam kolego retrofood, szlifierka działa jak najbardziej prawidłowo i będzie działać na zabezpieczeniu C16.


    Gdzieś napisałem, że nie będzie działała na takim zabezpieczeniu?
  • Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedzi. Zastanawia mnie czy to normalne, bo nie po to kupuję taką drogą i nowoczesną maszynę żeby sie martwic o instalację elektryczną...
    Z tego co czytałem teoretycznie na kablu 1,5mm mozna dać do 21A. Ale po pierwsze
    niewiadomo czy pomoże a po drugie to i tak żadne rozwiązanie wiedząc że maszyna
    działa tylko w mojej piwnicy i nigdzie węcej.
    Wiem że są różne adaptery ale myślę jak wyżej...nie po to się tyle płaci żeby miec kłopoty... Sugerowałem się opiniami o tej maszynie - same 5/5 punktów...
  • Poziom 30  
    retrofood napisał:
    płetwa napisał:
    A ją się z Tobą nie zgadzam kolego retrofood, szlifierka działa jak najbardziej prawidłowo i będzie działać na zabezpieczeniu C16.


    Gdzieś napisałem, że nie będzie działała na takim zabezpieczeniu?

    Nie napisałeś, ale poparłeś tezę o odniesieniu maszyny do sklepu. Pozatym usunąłeś mòj wcześniejszy post w którym pisałem o zabezpieczeniu o większej zwłoce.

    Do autora tematu. Tak się dziwnie składa że to nowe markowe urządzenia powodują zadziałanie zabezpieczeń, nawet szlifierki 2200W, a i z 2000W się zdarza. Natomiast nie zdarzyło mi się żeby chińska maszyna o takich mocach spowodowała działanie zabezpieczeń.
    Ciekawe dlaczego.....?:-)
  • Poziom 5  
    Sławek K napisał:
    ... wg. mnie to nie jest normalny objaw wybijanie tak dużego zabezpieczenia. Zanieś do sprzedawcy i niech Ci zademonstruje prawidłową prace tej szlifierki.
    Mam dużo szlifierek i te nawet z silnikami 2500W bez wolnego startu nie powodują wybić przy załączaniu pomimo pracy na bezpieczniku 10A!!!
    Zresztą możesz też założyć sam wolny start - kostka to 20 -25 PLN, będziesz mógł stwierdzić czy to pomoże zabezpieczyć się przed wybiciami prądu. ( na kostce jest narysowany schemat połączeń)
    Slawek


    10A to chyba za mało skoro na tabliczce na maszynie jest napisane "2600W,12A"
    Poza tym też uważam że to "nienormalne" ale nie wszyscy tak uważają a ja jestem
    tu zielony wsród Was specjalistów.
  • Poziom 22  
    Niech mnie ktoś poprawi, ale wg. instrukcji szlifierka nie posiada, cytuję-"Ogranicznika prądu rozruchowego, który to nie powoduje zadziałania bezpiecznika (bezpiecznik zwłoczny 16A)". Czyli rozumiem, że bezpiecznik 16A może zadziałać przy rozruchu, co trochę mnie dziwi; jednak tak wnioskuję z instrukcji.
  • Pomocny post
    Moderator
    płetwa napisał:
    retrofood napisał:
    płetwa napisał:
    A ją się z Tobą nie zgadzam kolego retrofood, szlifierka działa jak najbardziej prawidłowo i będzie działać na zabezpieczeniu C16.


    Gdzieś napisałem, że nie będzie działała na takim zabezpieczeniu?

    Nie napisałeś, ale poparłeś tezę o odniesieniu maszyny do sklepu. Pozatym usunąłeś mòj wcześniejszy post w którym pisałem o zabezpieczeniu o większej zwłoce.


    Napisałeś tak:
    Cytat:
    To jest prąd chwilowy, może sięgać i 100A, może bezpiecznie z dłuższą zwłoką pomoże.

    1. Na jakiej podstawie to twierdzenie że sięga 100A? Czy znasz charakterystykę rozruchową silnika szeregowego? Znasz wartości prądów?
    2. Co to znaczy bezpiecznik "z dłuższą zwłoką"? Czy wg Ciebie to taki o charakterystyce "C"? Nic bardziej mylnego! Wróć do nauki, a przekonasz się, że C nie oznacza dłuższej zwłoki, więc drugie twierdzenie jest również bezpodstawne.
    Twój więc post niczego nie wnosił do wątku i był oczywiście błędny.

    Następna sprawa. Jeśli nowe urządzenie posiadające wtyczkę przeznaczoną do zasilania z gniazd ogólnego stosowania 16A powoduje zadziałanie takiegoż zabezpieczenia, to bez względu na to co ma na tabliczce znamionowej, należy je reklamować! Koniec i kropka! Oczywiście, zakładam, że instalację ktoś sprawdził, a przynajmniej próbował maszynę załączać w kilku obwodach, dlatego uszkodzenie zabezpieczenia wykluczam. To chyba logiczne, prawda?

    Dodano po 3 [minuty]:

    eclipsebs napisał:

    Aha - w instrukcji jest napisane "urządzenie jest przystosowane do zasilania prądem elektrycznym o maksymalnej dopuszczalnej impedancji Zmax 0,23 Oma mierzonym w punkcie przyłączenia (skrzynka przyłączeniowa) lokalnego zasilania.


    Możesz zamieścić skan tej instrukcji?
  • Poziom 30  
    Widziałem na pomiarach ile prądu pobiera szlifierka przy starcie. Wiem co oznacza charakterystyka "C" ale w taki sposób jak opisałem jest to łatwiej zobrazować i jakie zabezpieczenie miał na myśli autor instrukcji skoro napisał 16A zwłoczny.
  • Moderator Elektrotechnika
    płetwa napisał:
    Do autora tematu. Tak się dziwnie składa że to nowe markowe urządzenia powodują zadziałanie zabezpieczeń, nawet szlifierki 2200W, a i z 2000W się zdarza. Natomiast nie zdarzyło mi się żeby chińska maszyna o takich mocach spowodowała działanie zabezpieczeń.
    Ciekawe dlaczego.....?:-)

    Jak te chińskie moce pomierzysz to będzesz wiedział dlaczego
  • Poziom 5  
    Problem nie polega na tym że wywaliło korek tylko na tym że urządzenie staje
    się bezużyteczne bo nie można go w ogóle włączyć(bez dokupywania adapterów czy układów).
  • Pomocny post
    Moderator
    eclipsebs napisał:
    Problem nie polega na tym że wywaliło korek tylko na tym że urządzenie staje
    się bezużyteczne bo nie można go w ogóle włączyć(bez dokupywania adapterów czy układów).


    Otóż to. Dlatego też napisałem, bez wdawania się w techniczne szczegóły. Urządzenie posiadające fabryczną wtyczkę przeznaczoną dla gniazd ogólnego stosowania, jeśli podłączone do takiego gniazda nie pracuje poprawnie, to tylko reklamacja. Albo ten egzemplarz jest wadliwy, albo ten model jest bezużyteczny, gdyż nie spełnia deklaracji producenta. Taką deklaracją jest właśnie wtyczka.
  • Poziom 30  
    retrofood napisał:
    Urządzenie posiadające fabryczną wtyczkę przeznaczoną dla gniazd ogólnego stosowania, jeśli podłączone do takiego gniazda nie pracuje poprawnie, to tylko reklamacja.


    A czy do obwodów zabezpieczonych B16C stosuje się specjalne gniazda?
    Ta szlifierka to profesjonalne urządzenie o bardzo dużej mocy, nikt w domu nie projektuje instalacji elektrycznej z myślą o podłączaniu tak dużych maszyn. Powinna pracować w warsztatach lub na budowach gdzie raczej nie trudno o odpowiednie zabezpieczenie obwodów.

    Topolski Mirosław napisał:
    Jak te chińskie moce pomierzysz to będzesz wiedział dlaczego


    Doskonale wiem dlaczego. Tak się składa że przez moje ręce przechodzi bardzo dużo tych maszyn i każda jest podłączana, idąc Waszym tokiem rozumowania trzeba by 70% reklamować.
  • Moderator
    płetwa napisał:

    Ta szlifierka to profesjonalne urządzenie o bardzo dużej mocy, nikt w domu nie projektuje instalacji elektrycznej z myślą o podłączaniu tak dużych maszyn.

    WT nie rozróżniają instalacji elektrycznych domowych i przemysłowych. W obydwu jest to samo napięcie, te same wartości zabezpieczeń i przekroje przewodów, obowiązują również takie same warunki ich budowy.
  • Poziom 30  
    retrofood napisał:

    WT nie rozróżniają instalacji elektrycznych domowych i przemysłowych. W obydwu jest to samo napięcie, te same wartości zabezpieczeń i przekroje przewodów, obowiązują również takie same warunki ich budowy.


    Zgadzam się z Tobą.
    W tym przypadku jest jednak konieczna wymiana zabezpieczeń.
  • Moderator
    płetwa napisał:

    W tym przypadku jest jednak konieczna wymiana zabezpieczeń.


    Skąd to przekonanie? Przecież nie ma żadnych danych, aby tak twierdzić. Nie znamy ch-ki istniejących zabezpieczeń.
    Ale wykluczyć konieczności zmiany charakterystyki również nie możemy, jeśli zastosowano np. B16A. To jednak wolno nam zrobić dopiero po:
    1. Udowodnieniu przez sprzedawcę, że sprzęt jest sprawny,
    2. Pomierzeniu impedancji pętli zwarcia i ocenie, czy zamiana na C16A jest dopuszczalna.

    Przypominam, że zamiana charakterystyk z B na C nie oznacza wprowadzenia zwłoki czasowej, bo czas reakcji obydwu zawiera się w takich samych granicach, jest to tylko zwiększenie wartości dopuszczalnego prądu przetężeniowego. I to dwukrotnie.
  • Poziom 5  
    płetwa napisał:

    W tym przypadku jest jednak konieczna wymiana zabezpieczeń.


    A ja się nie zgadzam. Muszę pociąć stary zbiornik olejowy(ok 7mm stal)
    więc kupiłem maszynę która ma moc, żeby przy nim nie zimować.
    Jeżeli będę potrzebował użyć jej do czegoś innego - na innym piętrze albo powiedzmy u sąsiada to nie będę nosił ze sobą bezpiecznika C16A!
    To tak jakbym przyspawał maszynę do gniazdka w piwnicy. To jakaś kpina
    Panie płetwa. Maszyna ma działać we wszystkich standardowych gniazdkach koniec kropka.
  • Poziom 5  
    "Rozwiązanie"

    Rozmawiałem dzisiaj z Hitachi Germany. Powiedzieli mi że to normalne,
    że wyłącza bezpiecznik, bo to szlifierka przemysłowa - szkoda że nie ma
    takiej informacji przy zakupie. Facet poradził mi żebym ją podłączył przez 50-
    metrowy przedłużacz... no i co się okazuje - maszyna działa, bezpiecznik
    ani drgnie. Widocznie to początkowe napięcie spada albo rozkłada się w czasie-
    albo jedno i drugie. Czasem najprostsze rozwiązanie ciężko znaleźć :D.

    Pozdrawiam
    Adam
  • Moderator Elektrycy
    eclipsebs napisał:
    Widocznie to początkowe napięcie spada albo rozkłada się w czasie-
    albo jedno i drugie. Czasem najprostsze rozwiązanie ciężko znaleźć .

    Wprowadziłeś do obwodu dodatkową rezystancję (stricte mówiąc impedancję), która fizycznie zmniejszyła twój prąd "rozruchowy".
    Zamykam bo rozwiązane.