Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 3690 Series - wymiana procesora.

Innnvi 08 Lis 2015 18:52 1326 29
  • #1 08 Lis 2015 18:52
    Innnvi
    Poziom 4  

    Witam,

    Zwracam się do forumowiczów z pytaniem, gdyż postanowiłem trochę "przyśpieszyć" mojego grata, skupiłem się na wymianie procesora, jednak nie bardzo orientuje się jaki mógłbym do niego włożyć, gdyż było wiele spekulacji z tym związanych, tutaj wstawię raport mojej płyty głównej:

    Cytat:

    [ Mostek północny (Northbridge): Mobile Intel Calistoga-GML i940GML/i943GML ]

    Właściwości mostka północnego (Northbridge):
    Mostek północny (Northbridge) Mobile Intel Calistoga-GML i940GML/i943GML
    Supported FSB Speeds FSB533, FSB667
    Obsługiwane typy pamięci DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM
    Maximum Memory Amount 2 GB
    Numer wydania / Stepping 03 / A3
    Typ obudowy 1466 Pin FC-BGA
    Wymiary obudowy 3.75 cm x 3.75 cm
    Napięcie rdzenia 1.05 V
    In-Order Queue Depth 12

    Kontroler pamięci:
    Typ Dual Channel (128-bitowy(a))
    Aktywny tryb Dual Channel (128-bitowy(a))

    Taktowanie pamięci:
    CAS Latency (CL) 4T
    RAS To CAS Delay (tRCD) 4T
    RAS Precharge (tRP) 4T
    RAS Active Time (tRAS) 12T
    Row Refresh Cycle Time (tRFC) 28T
    Write To Precharge Delay (tWTP) 11T
    Refresh Period (tREF) 7.8 us

    Korekcja błędów:
    ECC Nieobsługiwane
    ChipKill ECC Nieobsługiwane
    RAID Nieobsługiwane
    ECC Scrubbing Nieobsługiwane

    Liczba gniazd pamięci:
    Gniazdo DRAM nr 1 1 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
    Gniazdo DRAM nr 2 1 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

    Kontroler graficzny zintegrowany z płytą główną:
    Typ kontrolera graficznego Intel GMA 950
    Stan kontrolera graficznego Włączone
    Rozmiar bufora ramki 8 MB



    Jak i mój obecny procesor:

    Cytat:
    Właściwości procesora:
    Typ procesora Mobile Intel Celeron M 420, 1600 MHz (12 x 133)
    Nazwa kodowa Yonah-1M
    Seria C0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3
    Oryginalna częstotliwość taktowania [ TRIAL VERSION ]
    Min. / Maks. mnożnik procesora 6x / 12x
    Engineering Sample Nie
    Pamięć podręczna L1 kodu 32 KB
    Pamięć podręczna L1 danych [ TRIAL VERSION ]
    Pamięć podręczna L2 1 MB (On-Die, ECC, Full-Speed)

    Informacje fizyczne procesora:
    Typ obudowy 479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGA
    Wymiary obudowy 3.5 cm x 3.5 cm
    Liczba tranzystorów [ TRIAL VERSION ] milion(ów)
    Technologia wykonania 8M, 65 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, 2nd Gen Strained Si
    Rozmiar procesora (Die Size) [ TRIAL VERSION ] mm2
    Napięcie rdzenia 1.263 V
    Napięcie We /Wy 1.263 V


    I zwracam się z pytaniem czy można w niego włożyć T2400 1.83/2M/667, a jeśli nie to jaki procesor mogę zakupić, żeby była zauważalna różnica?

    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    0 29
  • #2 08 Lis 2015 19:56
    perlit
    Poziom 39  

    Był już podobny temat.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2117277.html
    Zapoznaj się z tym i sprawdź wg. wskazówek tam podanych, jaki chipset jest w Twoim laptopie: 940GML czy 943GML.
    Support Acera pod Link
    w User Manual podaje obsługę procesorów następująco: Intel® Celeron® M processor 410/420/430 (1 MB L2
    cache, 1.46/1.60/1.73 GHz, 533 MHz FSB) or higher.

    0
  • #5 08 Lis 2015 21:46
    chojinka
    Poziom 27  

    Pentium T2130, Core Duo T2350, lub Core Duo T2450, wiec t5300 powinien też pasować

    0
  • #6 08 Lis 2015 21:51
    Innnvi
    Poziom 4  

    T2400 nie da rady? (W sumie kiedyś go już chyba próbowałem wklecić z marnym skutkiem, ale nie wiem, może aktualizacja Biosu by coś pomogła) Który z tych procesorów będzie najlepszy?

    0
  • #7 08 Lis 2015 22:09
    chojinka
    Poziom 27  

    nie wejdzie bo ma fsb 667mhz a twój chipset tego nie obsługuje

    0
  • #8 08 Lis 2015 22:12
    Innnvi
    Poziom 4  

    Okej, więc chyba najlepszym wyjściem jest Core Duo T2450, mam rację? (i wejdzie na pewno?)

    0
  • #9 08 Lis 2015 22:15
    perlit
    Poziom 39  

    Innnvi napisał:
    T2400 nie da rady? (W sumie kiedyś go już chyba próbowałem wklecić z marnym skutkiem, ale nie wiem, może aktualizacja Biosu by coś pomogła) Który z tych procesorów będzie najlepszy?

    Najlepszy jest T2450.
    Link
    Zrób wcześniej aktualizację BIOSu do V3.60 ze strony Acera.
    http://www.acer.co.uk/ac/en/GB/content/drivers

    0
  • #10 09 Sty 2016 23:46
    Innnvi
    Poziom 4  

    Okej, niedługo będę go zamawiał, ale raz już niestety zamówiłem T2400 i czarny ekran. Jesteście pewni, że T2450 będzie NA PEWNO pasował?

    0
  • #11 10 Sty 2016 02:09
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jako że masz albo chipset 940GML albo 943GML - nie bez powodu ktoś podpowiedział, abyś sprawdził dokładnie jego model. Na GML943 są większe szanse, oficjalnie GML940 obsługuje tylko jednordzeniowe procesory (chociaż gdzieniegdzie na forach ludzie podają, że T2x50 im działają z GML940, ale większość właścicieli tego chipsetu podaje, że zamontowanie czegokolwiek ponad Core Solo kończy się czarnym ekranem).

    0
  • #12 10 Sty 2016 02:21
    Innnvi
    Poziom 4  

    Czyli rozkręcać go i patrzeć mostek północny?

    0
  • #13 10 Sty 2016 02:41
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Dokładnie. Przeczytaj z niego oznaczenia.

    0
  • #14 10 Sty 2016 03:25
    Innnvi
    Poziom 4  

    Q682940GML
    SL8Z5
    E704A312

    0
  • #15 10 Sty 2016 03:27
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Oficjalnie obsługuje jednordzeniowe procesory, czyli Celeron M. Ma szanse obsłużyć Core Solo T1xxx. Możesz spróbować T2x50 przy najnowszym BIOSie uruchomić, ale jest spora szansa, że nie zadziała.

    0
  • #16 10 Sty 2016 03:48
    Innnvi
    Poziom 4  

    Rozumiem. Szansa, ale nie musi? Czytałem takie opinie, że powinno ruszyć, aby szyna 533Mhz. Co najlepsze z tego Core Solo? I czy mając teraz Celeron M 420, 1600 MHz odczuje jakąkolwiek różnicę? Przy T2400 czarny ekran, ale szyna niby była 633Mhz. Jest sens kupować T2450 i sprawdzać?

    0
  • #17 10 Sty 2016 03:59
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    T2450 to droższy eksperyment (60zł), ale na Allegro znalazłem T2250 za dychę, w najgorszym wypadku sprzedasz go dalej - przy takiej cenie można jeszcze zaryzykować - chociaż według specyfikacji można się spodziewać czarnego ekranu ;)

    http://allegro.pl/intel-core-duo-t2250-i5909442263.html

    T2450 są trochę drogie jak na swój wiek, ale to najwyższe modele z serii, więc to normalne :)

    T1300 powinien być wydajniejszy od Celerona, ale szału się nie należy spodziewać. Tym niemniej cena w okolicach 10zł też nie odstrasza :)

    0
  • #19 10 Sty 2016 04:59
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    T2250 wyjdzie znacznie taniej, jeśli miałby to być nieudany eksperyment to nie ma co przepłacać (a róznica jest spora). Co do Core Solo to pomyliłem się, modele T1250 i T1350 miały FSB 533. Więc bardziej te wersje.

    Co do postu, który przytaczasz gość nie napisał, jaki ma chipset. Napisał 940/943.

    0
  • #20 10 Sty 2016 05:07
    Innnvi
    Poziom 4  

    Też fakt.
    I to najpotężniejsze co mogę dostać z Core Solo? Kaszana.. :) O ile procent mogę się spodziewać poprawy wydajności, zmieniając na T1350?

    Na dniach będę zamawiał tego T2250

    0
  • #21 10 Sty 2016 05:12
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Ciężko powiedzieć, nadal byłby to jeden rdzeń, nieznacznie wyższe taktowanie, więcej cache. W niektórych aplikacjach może być zauważalne, w innych mniej, cudów bym się nie spodziewał - jednordzeniowe procesory w tej chwili są niestety zbyt mało wydajne nawet do komfortowego przeglądania WWW,, więc nie ma co spodziewać się rewelacji.

    0
  • #23 11 Sty 2016 01:17
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Powinien, ale myślałem, że Kolega chce wymienić procesor dla zyskania wydajności, nie dla zabawy (za dużego wzrostu wydajności przy zmianie Celerona na wyżej taktowanego takiego samego Celerona bym się nie spodziewał).

    0
  • #24 11 Sty 2016 03:11
    Innnvi
    Poziom 4  

    Oczywiście, że dla zyskania wydajności. I ten zysk nie będzie większy przy tym Celeronie niż T1350? W końcu Celeron to 2Ghz a Core Solo jakieś 1.8. Szyna ta sama.

    0
  • #25 11 Sty 2016 03:30
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Wydajność mają tak naprawdę moim zdaniem zbliżoną, ale Core Solo ma chociaż dwukrotnie więcej pamięci podręcznej. Wymiana na C450 czy T1350 nie przyniesie większego skoku wydajności niestety.

    0
  • #26 11 Sty 2016 14:09
    Innnvi
    Poziom 4  

    A jakby tak dwurdzeniowke i wyłączyć obsługę drugiego rdzenia?

    0
  • #27 11 Sty 2016 15:50
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    O ile w Biosie jest taka opcja to dostaniesz mniej więcej Core Solo w wyniku tej operacji :) Na Twoim miejscu przymierzyłbym tego T2250 za dychę, a jakby nie pasował nic bym w tym laptopie nie robił, bo nie warto.

    0
  • #28 24 Kwi 2016 10:50
    Innnvi
    Poziom 4  

    Odświeżę trochę temat.
    Dla wszystkich, którzy chcieliby włożyć procka z dwoma rdzeniami do Acera 3690 z chipsetem 940 GML od razu mówię, że jest to NIEMOŻLIWE.
    Nie poprzestaję, chcę wymienić płytę główną i tutaj piszę z pytaniem jaka płyta by pasowała? Z jakich modeli?

    0
  • #29 24 Kwi 2016 12:30
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Rzekomo płyty od Acerów Aspire 5630 oraz 5680 mogą pasować, ale musisz sprawdzić, czy wszystkie porty będą pasować do aktualnej obudowy (są pewnie płyty z różnymi wersjami wyposażenia), czy chłodzenie będzie pasować, itd.

    Podtrzymam to, co napisałem wcześniej:

    dt1 napisał:
    jakby nie pasował nic bym w tym laptopie nie robił, bo nie warto.

    0
  • #30 24 Kwi 2016 14:16
    Innnvi
    Poziom 4  

    Albo 3690 tylko na chipsecie 945GML.
    Wydatek rzędu 70 zł, płytę zmieniałbym ja, albo mój znajomy.

    0