Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wymienić kominek powietrzny na wkład wodny?

tidia78 08 Nov 2015 23:11 855 1
Buderus
    tidia78
    Level 11  
    Cześć. Panowie mam problem, mam w mieszkaniu kominek, zwykły powietrzny (bez płaszcza) taki był już wstawiony i ma z 15 lat. Podłączony jest do instalacji c.o a to za sprawą że ma wymiennik na rurze dymnej, niby ma miec 5-6 kW, ale to chyba w idealnych warunkach. Niestety jego wydajność to żenada nie wiem czy da się to wyliczyć i czy skala jakakolwiek to obejmie. Teraz paląc w kominku drzewem po ok 30-60 min włączy się pompa ale w wymienniku znajduje sie mało wody, może 12-20 litrów co nie wystarczy na grzejniki. Gdy długo się pali to ledwo ledwo zagrzewa grzejniki.

Ma zasilić ok 5 grzejników 1000x600 i 5 mniejszych 500x600.

Jednym słowem system jest do kitu i koniec. Połączony jest jeszcze ze zwykłym system c.o. z kotlem na węgiel i przełączany zaworami ten lub ten, ale z nim jest ok.

Mam 2 systemy poniewaz od c.o bywam zależny, piec nie stoi u mnie. Mam 2 maluchów w domu i potrzebuję mieć ciepło wtedy gdy potrzeba z zapewnieniem jakieś wydajności.

Chcę zmienić to gowno myślę nad kominkiem z płaszczem wodnym, powiedzmy Zuzia 15-19 kW. Myślę że będzie ok. Zastanawiam się tylko czy brać z płaszczem wodnym czy z wbydowanym wymiennikiem czy z szamotem?
    Chodzi o to by ciepło odzyskiwać od żaru a nie od dymu który ma tam kilka stopni.

Mój problem jak to połączyć, będę to robił sam, jakaś wiedza może mała ale jest, przyrządy do miedzi są. Lutowałem też już setki razy. Mogę mieć problem gdzie zawory aby przełączać się między systemami.

Muszę to zrobić sam bo nie stać mnie na instalatora za 4000 zł.

Dlatego potrzebuję waszej pomocy. Pokierowania od poczętku co i jak. Ktoś chetny dać mi wskazówki?

Proszę nie odsyłać mnie do instalatorów i nie negować bo wydaje mi się że wyjaśniłem czego chcę sam to zrobić.

Z góry dziękuje.
  • Buderus
    poldekdaniel
    Level 15  
    Na pewno najlepszy jest kominek z płaszczem wodnym.
    Tutaj masz prostą w miarę instalacje-
    Link
    Do kominka z płaszczem musi być zastosowane naczynie wzbiorcze otwarte
    info o zabezpieczaniu instalacji Link

Pozdrawiam