Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Quad 110 - brak iskry w kostce cewki

Purson1 09 Lis 2015 16:31 1464 17
  • #1 09 Lis 2015 16:31
    Purson1
    Poziom 10  

    Potrzebuję pomocy przy quad 110cm.
    Chodzi o to nie mam iskry,prąd dochodzi do wszystkich kostek, a do tej od cewki już nie dochodzi nie wiem dlaczego.

    0 17
  • #2 09 Lis 2015 16:41
    bestboy21
    Poziom 39  

    My też nie wiemy.
    Quadów 110cm jest 100 modeli, silników też się znajdzie trochę.

    0
  • #3 09 Lis 2015 16:43
    Purson1
    Poziom 10  

    Nie wiem jaki to model ponieważ nie ma żadnej tabliczki zwykły chińczyk

    0
  • #4 09 Lis 2015 16:47
    bestboy21
    Poziom 39  

    No to zdjęcia silnika i osprzętu.
    Chociaż wyboru wielkiego nie ma, będzie moduł albo cewka.

    0
  • #5 09 Lis 2015 16:49
    Purson1
    Poziom 10  

    to teraz nie zrobię zdjęć bo mnie nie ma.Ale tam jest wszystko tak jak w skuterze baotian niczym się nie różni.

    0
  • #6 09 Lis 2015 16:57
    bestboy21
    Poziom 39  

    Sam sobie odpowiedziałeś, w tym skuterze brak iskry to częsta awaria i już wiele napisano na ten temat, wystarczy poszukać.

    0
  • #7 09 Lis 2015 17:06
    Purson1
    Poziom 10  

    To pan mnie nie zrozumial, mi chodzilo o to ze tam jest to samo co w skuterze.
    I nie mam w quadzie iskry w moim skuterze mam iskre,a tylko do kabla od cewki prad nie dochodzi.

    0
  • Pomocny post
    #8 09 Lis 2015 17:10
    bestboy21
    Poziom 39  

    Bo pewnie źle mierzysz ten prąd i to jest zasadniczy problem, że nie wiesz co robisz.
    Najszybciej będzie podmienić cewkę, nawet na tą od skutera.

    0
  • Pomocny post
    #9 09 Lis 2015 20:25
    tzok
    Moderator Samochody

    Chińczyki mają zwykle zapłon CDI, więc zasilanie z akumulatora nie jest podawane na cewkę ani moduł zapłonowy. Te silniki mogą pracować nawet bez akumulatora.

    1
  • #10 09 Lis 2015 20:38
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przecież to jest AC CDI. Więc:
    - pomiar oporności cewki zasilającej,
    - pomiar oporności cewki impulsatora,
    - pomiar napięcia dostarczanego przez cewkę zasilającą po odpięciu modułu,
    - pomiar sygnału z cewki impulsatora,
    - pomiar oporności cewki zapłonowej,
    - odpięcie przewodu gaszenia od modułu i próba odpalenia.
    Całość prac około kwadrans.

    1
  • Pomocny post
    #11 09 Lis 2015 21:02
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    bestboy21 napisał:
    będzie moduł albo cewka.
    oraz stacyjka, przycisk gaszenia i czasem mikrowyłącznik w dzwigni sprzęgła.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Błażej napisał:
    pomiar oporności cewki zapłonowej,
    Z tym bywa czasem klopot. Zdarzają się cewki z układem CDI wewnątrz. Pomiar tego multimetrem nic nie wniesie do sprawy.

    0
  • #12 09 Lis 2015 21:08
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Zdarzają się cewki z układem CDI wewnątrz.

    Nie w tym przypadku :D

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Pomiar tego multimetrem nic nie wniesie do sprawy.

    W sytuacji cewkomodułu jest to najprawdziwsza prawda.
    Tutaj będzie na 99% (ten jeden zostawiam na wynalazki typu CDI z dodatkowym zasilaniem DC) AC CDI, więc proste pomiary i będzie wiadomo.

    0
  • #13 10 Lis 2015 21:33
    Purson1
    Poziom 10  

    Doradzicie coś jeszcze ba ten temat?

    0
  • #14 10 Lis 2015 21:39
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Co? Mamy ci podać jakiś magiczny środek na naprawę wszelkich usterek?
    Przeprowadziłeś zalecane pomiary?

    0
  • #15 10 Lis 2015 21:40
    Purson1
    Poziom 10  

    Tak, znalazłem na internecie jakie ma ja być na iskrowniku i takie były

    0
  • Pomocny post
    #16 10 Lis 2015 21:42
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Takie, czyli jakie? Albo zachowujesz się poważnie i opisujesz, co zrobiłeś i jakie są wyniki tych prac, albo udaj się na forum dla wróżek, gdzie podadzą ci odpowiedź na zadany problem - quad nie pali, co się zepsuło?

    0
  • Pomocny post
    #17 10 Lis 2015 23:10
    ...KUBA...
    Poziom 21  

    Spróbuj wypiąć z modułu przewód czarny z białym paskiem, A jak takiego nie masz to podaj jakie kolory przewodów masz od modułu.

    0
  • #18 11 Lis 2015 21:05
    Purson1
    Poziom 10  

    Temat zamykam.
    Okazało się że było lekko przerwany kabel od cewki.

    0
  Szukaj w 5mln produktów