Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zwiększyć napięcie zasilacza 9v?

michau97 09 Nov 2015 17:53 3567 12
    michau97
    Level 7  
    Witam,
    mam zasilacz firmy tatarek 9V i chciałbym go podłączyć na płytkę stykową (wiem jak go podłączyć), żeby dać wyższe napięcie niż te 9V.

Zasilacz jest stabilizowany i ma 500mA.

1. Co zrobić i czy w ogóle da się podnieść to napięcie do aż 24V (chciałbym mieć również 42V) ?

Pozdrawiam,
    Michał
    karolark
    Level 42  
    Nie realne - ( przy kolegi wiedzy ) poza tym bezsensowne - ten zasilacz ma 0,25A
    Kolega kupi sobie transformator mostek greatza i kondensator i będzie miał pożytek.
    Steryd3
    Level 33  
    Po pierwsze musisz określić czy chodzi o napięcie stałe czy zmienne- przypuszczam, że o stałe.
    Drugą kwestią jest to, jaki prąd ma być pobierany z tego źródła 24V.
    Ogólnie można zastosować przetwornicę DC/DC podwyższającą gdy prąd ma być nieduży.
    Można też spróbować zaingerować w sam zasilacz-ale to, często jest niemożliwe (gdy mamy zasilacz z określonym transformatorem sieciowym trzeba by przewijać lub zmieniać transformator-o stabilizatorze nie wspomnę) a dodatkowo trzeba dobrze wiedzieć co i jak( jak jest to np. zasilacz impulsowy).
    Reasumując -jak ktoś nie bardzo wie o co chodzi w zasilaczach to lepiej niech kupi taki, jaki potrzebuje a nie bawi się w przeróbki- zwłaszcza, że w zasilaczu występują groźne dla życia napięcia.
    michau97
    Level 7  
    1. Z wypowiedzi karolarka wnioskuje ze przy tak malym pradzie, bedzie mial bardzo malo mocy ten zasilacz, tak?

2. Potrzebuję prąd stały

3. Czy jest jakiś sposób, żeby doprowadzić 230V z gniazdka i to wyregulować do mniejszego napięcia?

4. Jeszcze jedno pytanie do karolark, mógłbym poprosić o wytłumaczenie jak użyć tego mostka transformatora i kondensatora? (przepraszam za niewielką wiedzę)
    michau97
    Level 7  
    Dziękuję, faktycznie trochę rozjaśniło, rozumiem, że filtr to właśnie kondensator, a prostownikiem mostek Gretza, ale moglbys mi podac jakie parametry powinien miec kondensator i transformator?
    karolark
    Level 42  
    Musisz sprecyzować jakie jest tobie potrzebne napięcie i moc - w tym układzie nie ma możliwości regulacji napięcia.
    Po wyprostowaniu C podnosi napięcie o 1,41.
    michau97
    Level 7  
    Napięcie chciałbym mieć 24V i moc 4.5W, ale nie wiem jaki potrzebny mi jest transformator, bo nie wiem jak się je dobiera, dlatego pytam.
    Steryd3
    Level 33  
    karolark wrote:
    Po wyprostowaniu C podnosi napięcie o 1,41.

Nie za szczęśliwie to kolega ujął.
    Trzeba powiedzieć, że jak za transformatorem mamy napięcie zmienne o napięciu skutecznym Usk(które to na zakresie AC mierzy miernik) to na kondensatorze napięcie Uc będzie wynosić (w przypadku zastosowania prostownika z mostkiem Gretza)
    Uc=(√2 *Usk)-2*Uf,
    gdzie Uf to spadek napięcia na diodzie prostowniczej tj. napięcie w kierunku przewodzenia diody.
    Ostatni człon związany z spadkiem na diodach czasem w zgrubnych obliczeniach się pomija.
    I rzeczywiście √2 to ok. 1,41
    kmmepl
    Level 13  
    Mając zasilacz o napięciu 9V i prądzie 0.5A, jego moc wynosi 4.5W. Żeby mieć na wyjściu 24V i moc 4.5W musiałbyś mieć idealną przetwornice o sprawności 100%, która nie istnieje. Lepiej wziąć mocniejszy zasilacz i kupić tanią przetwornice step up. Możesz także użyć zasilacza komputerowego, gdyż daje on +12V i -12V uznając -12V jako masę, otrzymujesz +24V.
    Steryd3
    Level 33  
    kmmepl wrote:
    Lepiej wziąć mocniejszy zasilacz i kupić tanią przetwornice step up

Lepieje zwyczajnie kupić zasilacz na 24V a nie bawić się w przetwornice które nic nie wniosą a tylko przysporzą problemów.
    Reasumując- nie ma co przerabiać zasilacza z 9V na 24V bo koszty tej przeróbki będą zbliżone do kosztów zakupu nowego o parametrach oczekiwanych.
    krzysztof723
    Level 30  
    michau97 wrote:
    ...mam zasilacz firmy tatarek 9V i chciałbym go podłączyć na płytkę stykową (wiem jak go podłączyć), żeby dać wyższe napięcie niż te 9V.

Zasilacz jest stabilizowany i ma 500mA.

1. Co zrobić i czy w ogóle da się podnieść to napięcie do aż 24V...

michau97 wrote:
    2. Potrzebuję prąd stały

michau97 wrote:
    Napięcie chciałbym mieć 24V i moc 4.5W, ale nie wiem jaki potrzebny mi jest transformator, bo nie wiem jak się je dobiera, dlatego pytam.

Możesz uzyskać napięcie około +24V (lub trochę mniejsze) wykorzystując do tego celu transformator sieciowy z Twojego zasilacza 9VDC/0,5A, ale to wymaga wymontowanie transformatora i zbudowania we własnym zakresie odpowiedniego prostownika z podwajaczem napięcia.
    Transformator ten powinien mieć uzwojenie wtórne o napięciu od około 9VAC do 12VAC, a napięcie to zależy od tego, czy zasilacz ma wyjście nie stabilizowane (sam prostownik), czy wyjście stabilizowanie (prostownik + stabilizator).
    Przy zastosowaniu Twojego transformatora prostownik z podwajaczem napięcia będzie można obciążyć prądem około 0,19A, bo takiego prądu oczekujesz przy napięciu około +24V (4,5W/24V=0,187A), ale przy tym musisz wiedzieć, że napięcie +24V nie będzie stabilizowane.

Jak zwiększyć napięcie zasilacza 9v?
    michau97
    Level 7  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wiem że jednak nie uzyskam efektu, którego szukałem, więc poprostu chyba poszukam zasilacza jakiegoś, zamykam.