Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Fonica PW 9013 - Problem z napięciami w końcówce mocy

danio600 09 Lis 2015 20:01 1005 14
  • #1 09 Lis 2015 20:01
    danio600
    Poziom 8  

    Witam. Wzmacniacz wyciągnięty z piwnicy. Po włączeniu nie załączał przekaźnik. Uszkodzony był koniec mocy jednego i drugiego toru.

    Wymieniłem elektrolity i tranzystory sterujące w końcówce mocy. Uruchomiłem wzmacniacz bez tranzystorów końcowych i przekaźnik załączył, na słuchawkach gra kanał lewy jak i prawy bez zarzutów, po podłączeniu głośnika pod wyjście (oczywiście na minimalnej głośności) to samo. Wzmacniacz gra na lewym i prawym kanale. To by oznaczało, że wszystko jest w porządku i można montować tranzystory końcowe.

    Zamontowałem w jednym kanale tranzystory końcowe i nie jestem w stanie wyregulować prądu spoczynkowego. Kiedy miernikiem na zakresie 200mV dotykam nóżek emiterów pokazuje 00.1V. Jest reakcja przy kręceniu potencjometrem R265, po prostu rośnie, przy 1/2 położeniu potencjometru miernik wskazuje 00.4V Nie jest to pierwsza końcówka w której ustawiam prąd spoczynkowy, ale na wcześniejszych miałem normalne odczyty 15mV. Dlaczego tak się dzieje?

    Zmierzyłem napięcia na nóżkach tranzystorów końcowych:

    T213 - 37.9V - ~10mV - 37.9V
    T214 - 37.9V - ~10mV - 37.9V

    Na schemacie w punkcie połączenia rezystorów emiterowych ze sobą powinno być 16.7V, a miernik wskazuje jakieś nieznaczne mV jak w przypadku środkowej nóżki w obydwu tranzystorach. Co tu jest grane? Gdzie szukać przyczyny?

    0 14
  • Relpol
  • #2 09 Lis 2015 20:57
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Tranzystory regulacji prądu spoczynkowego są oczywiście sprawne? A same potencjometry montażowe?

    Dodano po 3 [minuty]:

    danio600 napisał:
    Na schemacie w punkcie połączenia rezystorów emiterowych ze sobą powinno być 16.7V, a miernik wskazuje jakieś nieznaczne mV
    Według jakiego schematu masz takie informacje? Połączenie rezystorów emiterowych jest wyjściem na głośniki, wzmacniacz zasilany jest symetrycznie, więc napięcie w tym punkcie MUSI być zbliżone do zera...?

    0
  • #3 09 Lis 2015 21:06
    danio600
    Poziom 8  

    Mowa o T109 i T209? Tak są sprawne, wymieniłem oryginały na BD139. Potencjometry sprawdziłem, są sprawne.

    Podłączyłem głośnik pod wyjście wzmacniacza na kanał gdzie wmontowałem tranzystory końcowe. Głośnik gra a napięcie na środkowych nóżkach tranzystorów końcowych rośnie proporcjonalnie do kręcenia potencjometrem głośności. Wygląda na to, że układ działa, tylko ten pomiar prądu.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Cytat:
    Według jakiego schematu masz takie informacje?


    https://obrazki.elektroda.pl/17_1150897088.gif - między R257, a R258 jest zaznaczone 16,7V

    1
  • #4 09 Lis 2015 21:28
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    danio600 napisał:
    między R257, a R258 jest zaznaczone 16,7V
    A w jakiej ramce jest ta wartość? Przerywana ramka oznacza napięcie zmienne - sygnału w pełni wysterowanego wzmacniacza... :)
    Tranzystory regulacji prądu spoczynkowego wlutowane prawidłowo? nie zamieniłeś nóżek? Sprawdź ze schematem.

    1
  • Relpol
  • #5 09 Lis 2015 21:43
    danio600
    Poziom 8  

    Cytat:

    A w jakiej ramce jest ta wartość? Przerywana ramka oznacza napięcie zmienne - sygnału w pełni wysterowanego wzmacniacza... :)


    Ah, warto zapamiętać :)

    Cytat:
    Tranzystory regulacji prądu spoczynkowego wlutowane prawidłowo? nie zamieniłeś nóżek? Sprawdź ze schematem.


    Postanowiłem poprawić luty i od jednego z tych tranzystorów odpadła środkowa nóżka, mam nadzieję, że znajdę gdzie BD139. Po wmontowaniu zdam relacje.

    0
  • #6 09 Lis 2015 22:07
    000andrzej
    Poziom 37  

    danio600 napisał:
    Zmierzyłem napięcia na nóżkach tranzystorów końcowych:

    T213 - 37.9V - ~10mV - 37.9V
    T214 - 37.9V - ~10mV - 37.9V


    Ach, cóż to za pomiary?

    0
  • #7 09 Lis 2015 22:19
    danio600
    Poziom 8  

    000andrzej napisał:
    danio600 napisał:
    Zmierzyłem napięcia na nóżkach tranzystorów końcowych:

    T213 - 37.9V - ~10mV - 37.9V
    T214 - 37.9V - ~10mV - 37.9V


    Ach, cóż to za pomiary?


    Napięcia na tranzystorach końcowych.

    0
  • #8 09 Lis 2015 22:26
    000andrzej
    Poziom 37  

    No tak... ale skąd wszędzie minus 37,9V na obu? Poza tym jak tam biegną elektrody?

    0
  • #9 09 Lis 2015 22:28
    danio600
    Poziom 8  

    000andrzej napisał:
    No tak... ale skąd wszędzie minus 37,9V na obu?


    Nie niee, to nie minusy tylko myślniki oddzielające nóżki.

    0
  • #10 09 Lis 2015 22:39
    000andrzej
    Poziom 37  

    To może konsekwentnie napisz ze znakami i oznaczeniem elektrod. Bo nie ma takiej szansy, aby wszędzie było +.
    Kolejna sprawa - jeśli na bazie i kolektorze (lub emiterze) masz takie samo napięcie to masz to złącze przebite.

    0
  • #11 09 Lis 2015 23:08
    danio600
    Poziom 8  

    T213 - BD912: B: 38.9V C: ~10mV E: 38.9V
    T214 - BD911: B: -38.9V C: ~10mV E: -38.9V

    W ten sposób wyglądają pomiary tranzystorów końcowych

    Pomiary na tranzystorach od prądu spoczynkowego:

    T209 - BD139: E: -38.9V C: ~10mV B: -38.9V
    T109: -BF459: To samo

    Jakby było złącze przebite to chyba wzmacniacz by nie działał, tak na chłopski rozum.

    Ręce opadają.

    0
  • #12 09 Lis 2015 23:14
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    danio600 napisał:
    Nie jest to pierwsza końcówka w której ustawiam prąd spoczynkowy
    Ale chyba pierwsza którą naprawiałeś...
    Praktycznie biorąc - 90% wszystkich wzmacniaczy klasy AB ma taką samą lub bardzo podobną konstrukcję. Różnice są ale zasada działania pozostaje ta sama. Mowa o sprawdzaniu tranzystorów, pomiarach itp.
    A umiejętność czytania schematu jest podstawową, jaką należy opanować zanim się w ogóle weźmie lutownicę do ręki.
    Gdybyś zaczął od teorii nie było by takich kwiatków, jak mylna interpretacja wpisanych na schemacie napięć, wprowadzające w błąd wyniki pomiarów, czy chociażby odpadające ni z tego ni z owego nogi tranzystorów... :)
    Ale - każdy od czegoś musi zacząć. Szkoda tylko, ze rzucasz się od razu na głęboką wodę - podstawy jednak się przydają... ;)

    0
  • #13 09 Lis 2015 23:24
    danio600
    Poziom 8  

    Cytat:
    Ale chyba pierwsza którą naprawiałeś...


    Sęk w tym, że nie. Wcześniejsze końcówki wymagały wymiany tranzystorów sterujących, końcowych i ustawienie prądu spoczynkowego w skrócie banał, jednak z czymś takim spotkałem się pierwszy raz stąd moje problemy - nigdy tego nie przerabiałem.

    W każdym razie dziękuję za lekcję pokory, wezmę to do siebie i nadrobię zaległości kiedy tylko znajdę na to czas, jednak teraz wolałbym powrócić do kwestii wzmacniacza.

    Na wzmacniaczu można normalnie słuchać muzyki, jedyny problem to brak możliwości dokładnego ustawienia prądu spoczynkowego. Tranzystory od spoczynkowego są sprawne i poprawnie wlutowane.

    0
  • #14 10 Lis 2015 12:59
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Podłącz miernik pomiędzy bazy tranzystorów sterujących (T111/112) i sprawdź czy regulacja peerkiem daje zmianę napięcia na nich.
    Sprawdź oporność (rzeczywistą - miernikiem) rezystorów w okół tego fragmentu.
    Cudów nie ma (w elektronice ;) ) jak wszystkie elementy są sprawne i poprawnie podłączone - musi działać.

    0
  • #15 10 Lis 2015 20:03
    000andrzej
    Poziom 37  

    T109 i analogiczny nie są odpowiedzialne za regulację prądu spoczynkowego.
    Sprawdź na elektrodach T108 i T208, jakie masz napięcia na elektrodach i czy się zmieniają podczas kręcenia PRkiem.

    Przy okazji - zwróciłeś uwagę,że ta końcówka jest trochę inna niż w klasycznych polskich wzmacniaczach? Zwróć uwagę na podłączenie i polaryzację tranzystorów tzw sterujących w stosunku do końcowych wzmacniacza prądowego.

    0
  Szukaj w 5mln produktów