Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie regulatora Auraton 2025 do pieca ZW 23 ke 21

pax_grucha 09 Lis 2015 20:29 1572 6
  • #1 09 Lis 2015 20:29
    pax_grucha
    Poziom 9  

    Witam.

    Mam problem z podłączeniem regulatora Auraton 2025 do pieca Euroline ZW 23 KE 21. Mianowicie regulator posiada styki opisane jako NO, NC, COM. Natomiast na płycie w piecu mam zaciski opisane jako 4, 1, 2.

    Podpowie ktoś jak zrealizować połączenie o ile to możliwe dla tego modelu?

    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 6
  • #2 09 Lis 2015 21:37
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze

    Witam.
    W regulatorze podłączasz do zacisków NO oraz COM, NC nie podłączasz. Natomiast w kotle miedzy zaciskami 1 i 4 masz fabrycznie zworkę, i podłączasz w miejsce tej zworki. Zworkę oczywiście musisz wyjąć. Kolejność NO i COM do zacisków 1 i 4 obojętna.
    Uwaga!
    Podłączać przy odłączonym kotle od zasilania. Na tych zaciskach występuje niebezpieczne napięcie 230VAC, więc połączenie należy wykonać starannie przy użyciu właściwego przewodu np:OMY2x1mm².
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 22 Paź 2016 16:06
    wyrol
    Poziom 9  

    Witam podepnę sie pod temat
    Zakupiłem auraton 2025rth podlaczylemgo do końcówek COM NC jak widnieje w instrukcji sterownika kotła recalart economic premiom lux kocioł to tekla draco versa chodzi o ze kocioł nie przestaje pracować po osiagnięciu temp. Pokojowej 21st i nie przechodzić w tryb czuwania i pompy dalej pracują posiadam tez mieszacz 4D ktory według wyświetlacza jest zamknięty i teraz niewiem czy sterownik kotła dostaje sygnał z Auratona (na wyswietlaczu pokazuje ikonkę ze jest podłączony) czy co bo juz niewiem czy może pozmieniać połączenia COM NC na COM NO

    0
  • #4 22 Paź 2016 16:22
    mitsurugi
    Poziom 24  

    Zamień COM NC na COM NO. Powinno być ok.

    0
  • #5 23 Paź 2016 12:25
    wyrol
    Poziom 9  

    Wyglada na to ze nie pomogło kocioł nie reaguje a ikonka na sterowniku znikła dodam ze na RTH swieci sie czerwona lampka po dostaniu sygnału zmienia sie na zielona i po podniesieniu temp. Znowu na czerwono a na podłączeniu COM CN jest odwrotnie najpierw czerwona potem zielona cały czas z tym ze na sterowniku kotła pokazuje sie ikonka ze czujnik jest podłączony. Piec działa tak jakby bardziej opierał sie na czujniki temp. zewnętrznej i tak reguluje prace

    0
  • #6 28 Paź 2016 21:11
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze

    Witam

    wyrol napisał:
    chodzi o ze kocioł nie przestaje pracować po osiagnięciu temp. Pokojowej 21st i nie przechodzić w tryb czuwania i pompy dalej pracują posiadam tez mieszacz 4D ktory według wyświetlacza jest zamknięty

    mitsurugi napisał:
    Zamień COM NC na COM NO. Powinno być ok.

    Kolego mitsurugi, instrukcja wyraźnie mówi, że ma być podłączone pod COM i NC

    Poniżej trzy fragmenty z instrukcji sterownika kotła economic premiom lux:
    Podłączenie regulatora Auraton 2025 do pieca ZW 23 ke 21
    Kolego wyrol, jak widać z instrukcji, pierwsze podłączenie termostatu pomieszczeniowego (COM NC) było poprawne, i tak ma być podłączone.
    Jest też informacja, że w przypadku pracy z zaworem mieszającym 3 lub 4 drogowym na CO, kocioł dalej trzyma parametry kotła (temperatury), lub obniża do nastawionych przez serwis, pompa pracuje stale, a regulacja odbywa się tylko przez zamykanie lub przymykanie zaworu mieszającego. Z twojej informacji wynika, że zawór mieszający został zamknięty, więc wynika że sterownik pracuje prawidłowo.
    Jest jeszcze parametr P8, który określa sposób pracy pompy CO po wyłączeniu ogrzewania przez termostat pomieszczeniowy, ale to dotyczy sytuacji, gdy nie ma mieszacza, a więc nie ten przypadek.
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 30 Paź 2016 10:09
    wyrol
    Poziom 9  

    Tak tylko ze nawet po zwiekszeniu temp. kocioł nie reagował a Zawor mieszający sie nie otwierał dopiero po osiagnięciu 65stni na kotle sie otwierał. Teraz działa puki co 55 stopni i puszcza wodę w obieg podłączyłem według instrukcji COM CN włączyłem kilka razy ustawienia fabryczne i zaskoczył. Pozdrawiam i dzieki za info.

    0