Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena - Słaby sygnał, jak wzmocnić sygnał

traance3307 10 Nov 2015 11:34 13275 12
    traance3307
    Level 8  
    Witam
    Mam problem z jakością odbieraną z anteny DVB-T
    Dzisiaj wymieniłem starą antenę na nową marki "Telmor DIGIT OPTIMA IQ"

I mam podłączoną tak : Antena - Słaby sygnał, jak wzmocnić sygnał

Ogólnie na telewizorze nr 1 gdzie do anteny podłączony jest zasilacz wszystko działa bardzo ładnie, ale na 2 telewizorze bez zasilacza jakość na jedynce czy dwójce jest słaba. Są zakłócenia obrazu. Jak polepszyć jakość sygnału, ponieważ planuje do tej anteny podłączyć jeszcze jeden telewizor.
    irekr
    Moderator
    Brak podstawowej informacji: gdzie jest punkt odbioru.

I nie chodzi nam o tabelkę odległości od nadajników a pozycję geograficzną, najbliższe skrzyżowanie ulic itp.

Jakie to są odbiorniki TV, jaki model rozgałęźnika...?
    Michał_74
    Level 25  
    Witam.
    Przerabiałem ostatnio podobny temat. Poczytaj o filtrach LTE to TV cyfrowej na ich oficjalnej stronie. Mi pomogło.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    traance3307 wrote:
    Witam
    Ogólnie na telewizorze nr 1 gdzie do anteny podłączony jest zasilacz wszystko działa bardzo ładnie, ale na 2 telewizorze bez zasilacza jakość na jedynce czy dwójce jest słaba. Są zakłócenia obrazu. Jak polepszyć jakość sygnału, ponieważ planuje do tej anteny podłączyć jeszcze jeden telewizor.

Podaj jakie masz wartości sygnału na jednym i drugim TV. Zamień TV miejscami. Wygląda na to, że w gałęzi bez zasilacza masz coś źle połączone.
    Co to za rozgałęźnik?
    Piotr1
    Level 12  
    Trzeba zacząć od tego czy twój rozgałęźnik przewodzi napięcie do wzmacniacza anteny. Najprościej to sprawdzić wyłączając zasilacz z prądu i obserwować zmiany jakości obrazu na odbiorniku gdzie jest dobry obraz. Ja osobiście zasilacze montuję pomiędzy anteną a rozgałęźnikiem i wszystko powinno działać.
    LeDy
    Level 43  
    Piotr1 wrote:
    Trzeba zacząć od tego czy twój rozgałęźnik przewodzi napięcie do wzmacniacza anteny. Najprościej to sprawdzić wyłączając zasilacz z prądu i obserwować zmiany jakości obrazu na odbiorniku gdzie jest dobry obraz. Ja osobiście zasilacze montuję pomiędzy anteną a rozgałęźnikiem i wszystko powinno działać.
    I dzięki temu ten z zasilaczam działa prawidłowo?
    traance3307
    Level 8  
    Powiem tak ja mieszkam na a wiosce, i moja antena znajduje się na balkonie z 6 m nad ziemią.
    Ustawiona jest na południowy zachód.

Odbiorniki tv to chodzi o telewizor tak ? ( jeśli tak to obydwa LG z wbudowanym dekoderem DVB-T) a 3 telewizor to jest stary sony z dekodetem DVB-T ale nie jest jeszcze podłączony pod ten rozgałęźnik, tylko działa osobno na jednej antenie.

a rozgałęźnik to jest taki :Antena - Słaby sygnał, jak wzmocnić sygnał

Dodano po 7 [minuty]:

Piotr1 wrote:

Wyłączyłem zasilacz i jest brak sygnału
    irekr
    Moderator
    Ale ta wioska ma chyba jaka nazwę i jest gdzieś w Polsce...
    A dookoła są także inne nadajniki...
    LeDy
    Level 43  
    traance3307 wrote:

a rozgałęźnik to jest taki :Antena - Słaby sygnał, jak wzmocnić sygnał

Wyłączyłem zasilacz i jest brak sygnału

To zrób jeszcze to co napisałem wyżej aby zawęzić pole poszukiwania.
    traance3307
    Level 8  
    irekr wrote:
    Ale ta wioska ma chyba jaka nazwę i jest gdzieś w Polsce...
    A dookoła są także inne nadajniki...

Wioska "Jankowa" okolice Milicza

Dodano po 10 [minuty]:

LeDy wrote:
    traance3307 wrote:
    Witam

Podaj jakie masz wartości sygnału na jednym i drugim TV. Zamień TV miejscami. Wygląda na to, że w gałęzi bez zasilacza masz coś źle połączone.
    Co to za rozgałęźnik?

Na tym telewizorze gdzie jest podlaczony zasilacz moc sygnału jest wszędzie na 100 % a na drugim bez zasilacza słaboo, Antena - Słaby sygnał, jak wzmocnić sygnał
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Jeżeli jest to Jankowa gm Cieszków pow. Milicz, to dlaczego odbierasz sygnał z odległego nadajnika na Ślęży (86 km) - a może nawet ze Śnieżnych Kotłów (156 km), gdy masz w odległości około 41 km Nadajnik w Mikstacie...? - azymut około 105 stopni? Kierunek wschodni i trochę na południe...?

I nie ufałbym zbytnio wskaźnikom w odbiorniku....

EDIT: Mikstat to kanały 26, 31 38 i 44, na załączonym zdjęciu masz wskazania MUX3 ze Ślęży - k.25 oraz MUX1 ze Śnieżnych Kotłów - k.30.
    Reszta "pasków" to sygnały z Mikstatu.
    Jeżeli taka antena, jaka masz, daje aż tyle - i do tego postawiona prawie tyłem - to sygnały muszą być bardzo silne.
    Wystarczy przekręcić antenę we właściwą stronę....
  • Helpful post
    iosonobello
    Level 9  
    Przełącz wyjścia na rozgałęźniku i zobacz co się będzie działo.
    Możesz mieć uszkodzony rozgałęźnik, wtedy musisz nabyć nowy, koniecznie indukcyjny i zasilanie podawać tylko z jednego wyjścia np. taki:
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-2-1_f_E2094.htm
    Upewnij się czy nie masz włączonego zasilania anteny po kablu z odbiornika. (Jeżeli telewizor ma taką możliwość).
    Pamiętaj aby antenę zamontować zgodnie z polaryzacją horyzontalną tj. poprzeczne pręciki ramion anteny mają być w poziomie.
    Jest także ewentualność, że sygnał jest za mocny, niektóre wbudowane w TV tunery są na to wrażliwe i przekroczenie maximum jakie można podać uniemożliwia odbiór.
    Możesz zbeczkować przewód jeśli masz możliwość lub jeśli starczy podłączyć bezpośrednio i podać zasilanie na ten niedziałający telewizor i zobacz jak się będzie zachowywał.

Raczej wykluczam, ale czy niedziałający TV jest na pewno zestrojony na właściwe częstotliwości ?

Ściągnij sobie aplikację na smartfona DVB-T Finder, dowiesz się jaki nadajnik masz najbliżej i na których kanałach są multipleksy.
    traance3307
    Level 8  
    Witam ponownie.
    Przekręciłem antenę na Śrem (Wielkopolska) i sygnał oraz jakość podskoczyła do góry zdecydowanie. Dzisiaj podłączyłem do nowego rozgałęźnika trzeci telewizor i wszystko działa ładnie. Jak sprawdzałem i mi pisaliście najbliższy nadajnik znajduje się w Kaliszu. Na razie nie mam jak anteny skierować w tamtą stronę ale jak zespawam maszt to się odezwę i napisze jak odbiera :) Na tą chwilę dziękuję za pomoc :)