Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner stereo TOSCA 303 - spalone tranzystory- nie działa jeden kanał.

sccoty98 03 Lut 2016 14:40 4632 99
  • #31
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Rezystory emiterowe należy wymienić jeśli różnią się opornością od sprawnych.
    max696 napisał:
    A co do prądu spoczynkowego, jeśli okaże się że potencjometr jest niesprawny to czy można zostawić prąd na poziomie tych 35mV ?

    Można pod warunkiem że rezystory emiterowe mają właściwą oporność. Lepiej jednak znaleźć przyczynę i ją usunąć a przede wszystkim upewnić się co do tych rezystorów lub wymienić na sprawne
  • IGE-XAO
  • #32
    max696
    Poziom 12  
    Rezystory emiterowe udało się naprawić, okazało się że druciki na nich się spiekły i wystarczyło je rozłączyć, podpiołem więc końcówki mocy wlaczylem zasilanie i poszedł dym ponownie z rezytora obok rezystorów emiterowych a również z nim końcówki mocy, co dziwne po sprawdzeniu go pokazuje większa oporność niż ten ze sprawnego kanału. Na razie muszę się wstrzymać z naprawami do soboty ponieważ nie mam czasu jechać po częsci
  • #33
    kamilos ms
    Poziom 14  
    Zamiast palić nieustannie kolejne nowe podzespoły, zamontuj tą żarówkę w miejsce bezpiecznika głównego.W razie zwarcia zaświeci się ona a nie amplituner, ocalisz w ten sposób nowe tranzystory.
  • #34
    konti
    Poziom 27  
    Te rezystory w tych tych toscach to jakaś kpina, wymieniam je zawsze na nowe o większej mocy niż te oryginalne, które były stosowane z oszczędności. Nie są drogie, ale unika się właśnie takich przypadków, gdzie jeden rezystor ma większą oporność od drugiego. Tych rezystorów nie sprawdzisz dokładnie na omomierzu. Trzeba to zmierzyć metodą techniczną. Myślę że nie ma co kombinować i wsadzić nowe. Tak jak kamilos ms napisał załóż żarówkę zamiast bezpiecznika to oszczędzi nowe tranzystory, jak i twoje pieniążki, tak wiem że te tranzystory nie są drogie. Ale po co palić, szkoda kasy. :)
  • #35
    max696
    Poziom 12  
    Dzięki za sugestie, jaka to ma być żarówka 60w/230V ?
    mam się podpiąć pod ten bezpiecznik co jest z tylu obudowy? tylko jak to zrobic
  • #36
    kamilos ms
    Poziom 14  
    Tak pod ten co jest z tylu obudowy ale go wyciągasz a w to miejsce żarówka,a robisz to tak ściągasz taki jakby korek przezroczysty od strony wewnętrznej bezpiecznika a tam masz 2 kabelki zabezpieczone opaskami termokurczliwymi i pod te kabelki wpinasz się żarówka.Ja u siebie mam w oprawkę wkręcona żarówkę a kable wychodzone z niej zakończone krokodylkami.
    Amplituner stereo TOSCA 303 - spalone tranzystory- nie działa jeden kanał.
  • #37
    max696
    Poziom 12  
    Wymieniłem spalony rezystor, założyłem żarówkę i po włączeniu amplitunera błyśnie jasnym światłem po czym zaczyna się tylko lekko żarzyć, narazie bez końcówek mocy. Czy tak ma być? I co dalej robić
  • #38
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Możesz odłączyć żarówkę i włączyć go normalnie sprawdzając jakie jest napięcie na wyjściu i jeśli bliskie zera i nic się nie dymi, sprawdzić czy na słuchawkach działa ten kanał.
  • IGE-XAO
  • #39
    max696
    Poziom 12  
    Na słuchawkach działają oba kanały, nic się nie dymi, nawet na podlaczonej żarówce słuchałem muzyki okolo 30 min na sprawnym kanale, napięcia na obu kanalach podobne bliskie zero, nadal bez podlaczonych końcówek mocy na naprawianym kanale
  • #40
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Podłącz więc tranzystory mocy i podłącz wzmacniacz przez żarówkę.

    Dodano po 1 [minuty]:

    max696 napisał:
    nadal bez podlaczonych końcówek mocy

    To są tranzystory mocy a nie końcówki mocy. Końcówka mocy to jest cały blok funkcjonalny składający się z wielu elementów.
  • #41
    max696
    Poziom 12  
    Zamontowałem tranzystory mocy, po włączeniu przez żarówkę swieci ona dużo jaśniej niż poprzednio
  • #42
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Sprawdź jakie są napięcia zasilania teraz z tą żarówką
  • #43
    max696
    Poziom 12  
    Sprawny kanal 31mV naprawiany 26mV, mierzone 2 minuty po włączeniu jesli to ma znaczenie.
  • #44
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Wygląda na to, że powinno to działać bez żarówki
  • #45
    max696
    Poziom 12  
    Ok zaloze bezpiecznik zmierzę jeszcze napięcia i jesli będzie ok podlacze głośniki
    Niestety ponownie spaliło tranzystory mocy, na dzisiaj dam sobie z nią spokoj
  • #46
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Przed podłączeniem głośników zawsze sprawdzaj napięcie na wyjściu względem masy.
  • #47
    kamilos ms
    Poziom 14  
    max696 napisał:
    Zamontowałem tranzystory mocy, po włączeniu przez żarówkę swieci ona dużo jaśniej niż poprzednio

    A czy przypadkiem kolega nie zamontował odwrotnie tranzystorów,ja tak zrobiłem w miejsce npn wstawilem pnp i żarówka świeciła pełnym światłem,po przelutowaniu w odpowiednie miejsca wszystko pięknie zagrało.
  • #48
    max696
    Poziom 12  
    Zamontowałem po zewnętrznych stronach BD911 w środku wymieniłem BD135 na BD139 a wewnętrznych BD912
    Jak powinna zachowywać się żarówka przy sprawnym amplitunerze ?
  • #49
    kamilos ms
    Poziom 14  
    Czyli tranzystory dobrze zamontowane, a możne zapomniałeś o podkładkach mikowych pod tranzystory??
    Przy sprawnym powinna mignąć na chwile i tyle ,jeśli się świeci cały czas to gdzieś masz zwarcie.Odlutuj bd BD911 i 912 i sprawdź z podłączona żarówka co się będzie dziać.
  • #50
    max696
    Poziom 12  
    Po wylutowaniu żarówka zachowuje się tak jak mówisz, blysk i zachwile przygasa, a z wlutowanymi sprawnymi bd911 i bd912 swieci się mocniejszym swiatlem
  • #51
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Musi się świecić mocniejszym światłem ponieważ teraz drugi kanał też pobiera więcej prądu niż bez tranzystorów mocy.
  • #52
    kamilos ms
    Poziom 14  
    A teraz na słuchawkach Ci gra na obu kanałach?Bo jak poleciały tranzystory końcowe to pewnie tez i sterujące bd 139 i 140 sprawdź je.
  • #53
    max696
    Poziom 12  
    Dźwięk w słuchawkach jest na obu kanałach, tranzystory po mierzeniu wyglądają na sprawne
  • #54
    kamilos ms
    Poziom 14  
    Zamontuj żarówkę wlutuj tranzystory końcowe ale nie przykręcaj do radiatora zostaw je luzem na kablach,włącz na chwile i zaobserwuj zachowania żarówki.
    Potem możesz sprawdzić czy gra na słuchawkach a na końcu jeśli będzie ok podłącz na próbę jakiś głośnik testowy do naprawianego kanału.
  • #55
    max696
    Poziom 12  
    Wlutowalem tranzystory, wlaczylem na jakies 30s i poczułem że coś się mocno grzeje (nie bylo dymu), wyłączyłem amplituner dotknąłem tranzystorów mocy na sprawnym kanale były ledwo letnie a na naprawianym kanale parzyły, dodatkowo na bd911 wyplynela mala srebrna kropelka ktora ma "ciaglasc obwodu" z środkową nóżką tranzystora, oprócz tego tranzystor wygląda na sprawny
  • #56
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    R424 na jaką oporność jest aktualnie ustawiony?
  • #57
    max696
    Poziom 12  
    R424 jest na sprawnym kanale, jest on ustawiony na około 25mV.
    Potencjometr R423 na naprawianym kanale jest ustawiony niżej niż na sprawnym, parę dni temu sprawdzałem i miał on 35mV i nie mogłem go regulować, jakby potencjometr nie działał, aktualnie nie wiem czy napięcie się zmieniło
  • #58
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Napisałeś wcześniej:
    sccoty98 napisał:
    Tak właśnie, lewy gra a prawy nie

    R424 jest w kanale prawym, jak więc to możliwe że:
    max696 napisał:
    R424 jest na sprawnym kanale, jest on ustawiony na około 25mV.

    ?????
    Ponadto pytałem:
    SlawekKedra napisał:
    R424 na jaką oporność jest aktualnie ustawiony?

    Nie wiem jak to prościej napisać ale należy to rozumieć wprost. Nie ma tu żadnych podtekstów. Oporność to oporność, nie napięcie. Napięcie to napięcie, nie oporność. To dwie różne rzeczy.
    max696 napisał:
    jest ustawiony niżej niż na sprawnym

    Co to znaczy niżej w przypadku potencjometru?
  • #59
    max696
    Poziom 12  
    Ja mam problem z lewym kanałem, a zacytowałeś post sccoty98
    Z ta opornością rzeczywiste nie zajarzyłem, jak ja sprawdzić, na nóżkach potencjometru?
    Jeśli tak to sprawny (prawy) kanał 600Ω, naprawiany (lewy) 730Ω
    A niżej to chodziło o to że jest skręcony bardziej w lewą stronę (teoretycznie niższe napięcie niż na sprawnym kanale)
  • #60
    SlawekKedra
    Poziom 41  
    Ok, czy podczas regulacji R423 (przy wyłączonym wzmacniaczu oczywiście) oporność tego potencjometru się zmienia? Jeśli tak to w jakim zakresie?
    Po sprawdzeniu tego, ustaw go na największą wartość. Potem odłącz tranzystory mocy (wystarczy odlutować same bazy) i po włączeniu wzmacniacza sprawdź jakie jest napięcie pomiędzy kolektorem i emiterem T409 oraz czy daje się regulować oraz jeśli tak, to w jakim zakresie. Po tych operacjach jeśli daje się regulować, ustaw napięcie na najmniejszą wartość

    max696 napisał:
    Potencjometr R423 na naprawianym kanale jest ustawiony niżej niż na sprawnym, parę dni temu sprawdzałem i miał on 35mV i nie mogłem go regulować, jakby potencjometr nie działał

    Co to jest za napięcie? Jak mierzone? Pomiędzy P401 i P403?