Witam.
Dziś zauważyłem, że nie działa mi światło wsteczne.
Pomyślałem, że to żarówka się przepaliła. Rozebrałem, wkręciłem nową i niestety światło nie świeci się.
Z tego co udało mi się sprawdzić to
bezpiecznik odpowiedzialny za światło cofania to bezpiecznik o oznaczeniu STOP czyli odpowiedzialny za światło stopu oraz wsteczny. Bezpiecznik jest cały. Inne światła w aucie działają dobrze, poza jednym pozycyjnym lewy przednim ale to raczej spalona żarówka.
Sprawdziłem połączenie masy i masa jest. Sprawdziłem też na wciśniętym wstecznym napięcie na syku do żarówki i jest brak napięcia, odpowiada za to według mnie jasno różowy przewód.
Biorę pod uwagę przerwany przewód lub uszkodzony czujnik biegu wstecznego.
Nie wiem tylko jak to sprawdzić żeby potwierdzić którąś wersję i znaleźć usterkę.
Jak to zrobić?
Gdzie jest dokładnie ten czujnik?
Moje dane autka to:
Dacia SD Logan, benzyna + LPG
Pojemność: 1390cm3
Rok prod. 2005
Moc silnika: 55KW/74KM
Nr silnika: K7JA710 [...]
Pozdrawiam
Dziś zauważyłem, że nie działa mi światło wsteczne.
Pomyślałem, że to żarówka się przepaliła. Rozebrałem, wkręciłem nową i niestety światło nie świeci się.
Z tego co udało mi się sprawdzić to
bezpiecznik odpowiedzialny za światło cofania to bezpiecznik o oznaczeniu STOP czyli odpowiedzialny za światło stopu oraz wsteczny. Bezpiecznik jest cały. Inne światła w aucie działają dobrze, poza jednym pozycyjnym lewy przednim ale to raczej spalona żarówka.
Sprawdziłem połączenie masy i masa jest. Sprawdziłem też na wciśniętym wstecznym napięcie na syku do żarówki i jest brak napięcia, odpowiada za to według mnie jasno różowy przewód.
Biorę pod uwagę przerwany przewód lub uszkodzony czujnik biegu wstecznego.
Nie wiem tylko jak to sprawdzić żeby potwierdzić którąś wersję i znaleźć usterkę.
Jak to zrobić?
Gdzie jest dokładnie ten czujnik?
Moje dane autka to:
Dacia SD Logan, benzyna + LPG
Pojemność: 1390cm3
Rok prod. 2005
Moc silnika: 55KW/74KM
Nr silnika: K7JA710 [...]
Pozdrawiam