Zamierzam zlikwidować linię napowietrzną na rzecz ziemnej.
Wykop będzie na 20m długości, 90cm głębokości, na dno bednarka 30x4 ocynk, której jeden koniec wchodzi przez fundament na listwę GSW, a drugi będzie uziemiał PEN w ZKP na słupie. Bednarka zasypana 10cm ziemi, piasek 10cm i na piasku kabel ziemny alu 4x25mm kw. (wiem, że 4x16mm kw. też by wystarczył), kabel ziemny miedź 3x15mm kw. do lamp ogrodowych, kabel zimny 6x2x0.5mm kw. do domofonu, 10 cm piasku, niebieska folia, ziemia rodzima.
W fundamencie bednarka będzie miała osobny wpust i 20 cm obok drugi wpust na kable.
Do GSW będzie jeszcze podłączona instalacja c.o., która się łączy również z instalacją wody pitnej, a potem z GSW do listwy PE w RG przewodem 16mm kw. i rozdział PEN.
Znajomy elektryk będzie miał wyprowadzony przewód nad ziemię w osłonie AROT i bednarkę, więc czeka go tylko likwidacja linii napowietrznej i przyłączenie ziemnej.
Odgromienie idzie zwodami do szpilek w ziemi i zastanawiam się czy też nie przyłączyć tego do GSW.
Uziomu fundamentowego i otokowego brak.
Proszę o ewentualne poprawki nim zasypię wykop.
Oczywiście nie będe wspominał, że muszę mieć zgodę od ZE na zmianę lokalizacji, bo o wszystkim już wiem.
Koszt tego to ok. 35 zł, elektryk weźmie kasę za przyłącze, a reszta w moim zakresie.
RG już robiłem, więc wiem co i jak.
Zastanawiam sie nad zastosowaniem SPD.
Odległość RG od GSW to 5 metrów.
Czy nie lepej będzie wykonać przed RG rozdzielnie do której dochodzi kabel 4x25mm kw. i w niej SPD, FR i podział PEN oraz uziemienie listwy PE??
Przewód z GSW do SPD miałby 0.5m 16mm kw.
A potem do RG dalej kablem 5x16mm kw. lub 5x25mm kw.
Z powodu tej odległości 5m nie chcę stosować SPD.
Czy tak może być??