Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Carisma gdi - Sonda lambda znalezienie przewodów

herkules92 11 Nov 2015 14:09 2403 8
    herkules92
    Level 4  
    Witam. Auto to Carisma gdi. Miała kombinowaną sondę. Do kostki dochodzą cztery przewody. Cienki żółto czarny, czerwony, czarny, biały. Od sondy 2 białe czyli grzałka, czarny masa i szary sygnalowy. Te co dochodzą do kostki: czarny to masa pojazdu, podłączyłem ją z jednym końcem grzałki, czerwony względem masy daje napięcie akumulatora, podłączam do drugiego końca grzałki. Biały jako sygnalowy do szarego i żółto czarny jako masa sondy.
    Pytania:
    1. Czy grzałka ma ciągle grzać?
    2. Jak odnaleźć sygnałowy. Między masa a białym na zapalonym silniku napięcie wynosi ok. 0,20V i rośnie powoli a na żółto czarnym 0,09V. Uznałem, że wyższe napięcie to sygnał tylko jak z ta grzałka. Nie wiem jak z tymi masa i bo jeden tylko jest połączony z karoseria.
    ociz
    Moderator of Cars
    Czarny to masa sygnałowa. Jeśli to jeszcze jeździ to ciesz się że nic nie upaliłeś. Sterowanie grzałki idzie z ECU.
    herkules92 wrote:
    czarny masa i szary sygnalowy

To też odwrotnie.
    spinacz
    Level 41  
    Jeden styk grzałki do +12V po zapłonie, drugi styk grzałki do pinu 60 ECU, czarny do pinu 92 ECU a szary do pinu 76 ECU. Niestety kolorów instalacji Ci nie podam bo nie posiadam.
    spinacz
    Level 41  
    Na 99% w kabinie albo za schowkiem albo w okolicy tunelu.
    spinacz
    Level 41  
    Ok jak już zaczynają się takie pytania to oddaj kolego auto do kogoś kto się zna zanim spalisz i sondę i sterownik.
    ociz
    Moderator of Cars
    Nie musisz szukać przy sterowniku.
    ECU <-> sonda,
    czerwony <-> biały - plus grzałka,
    żółto czarny <-> biały - masa grzałka,
    czarny <-> szary - masa sondy,
    biały <-> czarny - sygnał sondy.
    Tak to powinno być podłączone, tylko że po tych kombinacjach mogło coś paść.
    herkules92
    Level 4  
    A co dokładnie mogłoby paść? Sama sonda czy coś jeszcze? Dzięki za opis. Mam źle te masy.

Dodano po 7 [minuty]:

A czy nie pomyliłeś sygnału z masą? Bo w internecie co innego pisze. Że sygnał to szary a masa sondy to czarny.