Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[VBA] Wybór grafiki wyświetlanej w UserForm

Hemikalny 12 Lis 2015 09:20 963 4
  • #1 12 Lis 2015 09:20
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Witam, mam taki kodzik na UserForm :

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    chcę to podpiąć do tego UserForm:

    [VBA] Wybór grafiki wyświetlanej w UserForm

    i nie wiem bardzo co mam wpisać w polu

    ".Picture = LoadPicture("C:\Image Excel ActiveX Control Object.jpg")" '???'

    Aby ładował się wybrany plik przyciskiem "wybierz zdjęcie"
    Jakie pomysły ?

  • #2 12 Lis 2015 09:35
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Pod przycisk "Wybirz Zdjęcie" (piszę jak widzę ;) Podepnij makro z FilePicker'em, lub czymś podobnym. Link
    Argumentem 'LoadPicture' jest string, więc podstaw...

  • #3 12 Lis 2015 10:10
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Pod przyciskiem "Wybierz Zdjęcie" mam teraz kod :

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Do otwierania okna dialogowego wyboru z plików na dysku.
    I teraz aby wybrany plik przeze mnie pojawił się w na UserForm w Image muszę dodać ten kod co podlinkowałeś ?

    Bo może się nie jasno wyraziłem ale o taki efekt mi chodziło... ;)

  • #4 12 Lis 2015 10:30
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    trochę nie w tej kolejności, no i te nazwy, ale... powinno działać

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #5 12 Lis 2015 12:21
    Hemikalny
    Poziom 9  

    Mam teraz kod :

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Zamieniałem UserForm2 na 1 bo u mnie tak jest oraz na CommandButton. ale pokazuje mi cały czas błąd.


    Dodano po 10 [minuty]:

    Bo pole Image1 to muszę programować tylko pod kątem właściwości wyświetlanego obrazka?

    Dodano po 19 [minuty]:

    MAAAAAM !!!!

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 6 [minuty]:

    A jak zrobić żebym mógł zmienić już wybrany obrazek przed zapisaniem całego UserForm.


    Już mam trzeba doadać :

    "AllowMultiSelect = True"

    Aby przeskalować obraz do wymiaru pola Image trzeba zmienić ustawienia obiektu Image w polu PictureSizeMode na 3-fmPictureSizeModeZoom.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME