Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa.

max-bit 12 Nov 2015 11:00 1911 9
NDN
    max-bit
    Level 30  
    Postanowiłem sprawdzić zachowanie sond oscyloskopowych na odpowiedź impulsową.
    Zbadane sondy:
    Tektronix P5050 - Oficjalne pasmo 500 MHz
    Rigol P3300A - 300 MHz
    Rigol P3200 - 200 MHz
    T5200 - 200 MHz

Każda sonda została przeszła kalibracje

Może na początek impuls wzorcowy:
    I teraz po kolei:
    Widok 4 sond badanych:
    SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa.

I teraz w tej samej kolejności widoki z ich odpowiedzi:
    SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa. SONDY oscyloskopowe - Zachowanie sondy - odpowiedź impulsowa.

Ciekae najwolniejsza była ta Tektronixa :) pomimo że specyfikowana do 500 MHz czas odpowiedzi miała na poziomie 530 - 540 ps.
    Rigol do 300 MHz miał około 480ps, Rigol do 200 MHz ok 430ps.
    i ta nie brandowana miała ok 460ps.

I jeszcze na koniec jeśli połączymy Sondę (tutaj Tek-a) za pomocą ok 5 cm kabelka GND to odpowiedź uzyskamy taką:

Jak widać indukcyjnośc połączenia robi swoje, mocno zniekształcając kształt sygnału.
  • NDN
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Ciekawe, u mnie z sondą 3,5GHz jest jeszcze gorzej w porównaniu z sondami 500MHz i 350MHz.
    Oczywiście sonda podłączona złączem dopasowanym impedancyjnie nie na wcisk.

Na rysunku od góry
    - przebieg oryginalny
    - sonda 3,5GHz
    - sonda 500MHz
    - sonda 350MHz

• NDN
    max-bit
    Level 30  
    No masz uwaloną sondę ? Widać głębokie odbicie
    A co to za sonda w ogóle ?
    Po za tym patrząc na oko to masz oscy z pasmem jakieś 400MHz (czas narastania jakies 800ps).
    Wnioskujac z rysunku.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @max-bit Oscyloskop ma zdecydowanie więcej, po prostu generator tyle ma 764ps narastania i opadania.

Nie mam pewności czy sonda jest sprawna, prawdopodobnie jest to sonda z dzielnikiem 1:1. Podłączyłem ją z ciekawości.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @max-bit Generator jest bardzo dobrej klasy, po prostu ma czas narastania 1ns na zakresie kalibrowanym i mniej niż 1ns na niekalibrowanym.

Sonda ma pasmo 3,5GHz, co dziwne sama w sobie doskonale działa do ponad 3,5GHz. Dzielnik wygląda na 1:1 bo tyle z pomiarów wychodzi. Dostałem ją gratis więc może być uszkodzona. Nie mam obecnie porównania ze sprawną taka samą sondą.

Sądząc po tym, że u Kolegi sonda 500MHz działa najsłabiej, to zapewne tez uwalona :)
    max-bit
    Level 30  
    Acha działa pow 3,5 GHz i wygląda :) I sama w sobie :)
    Kalibrowany pewnie w NIST :) I jest najlepszej klasy :)

Masz ty zdolnosci paranormalne :)
    Ale ze nie potrafisz sam sobie ustalic co masz uwalone to ja nie wiem ....
    Za to doskonale potrafisz u innych :) no cóż ja takich w twą stronę nie potarfię wieć muszę cie przeprosić nie powiem ci co masz uwalone :)

Masz po prostu unikalną sondę działajacą pow 3,5 GHz
    Napisz do TEK-a dadzą ci za nią majątek ...
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @max-bit Tak, działa powyżej 3,5GHz, znaczący spadek jest przy około 4GHz, wedle specyfikacji może mieć dzielnik 1:1 i taki też wnioskuję że posiada, po mierzonych wartościach sygnału. To również zgadza się ze specyfikacją tej sondy.

Co może mieć zepsute? A jakie to ma znaczenie, kiedy sonda jest praktycznie nienaprawialna? Oraz nigdy nie zaglądałem do niej co w niej nie działa? Wygrzebałem ją teraz z ciekawości.

Ale widzę, że nie ma z kim rozmawiać.
    max-bit
    Level 30  
    3,5 - 4 GHZ ???

Albo coś nie tak w wkładką.
    O ile impuls oryginalny jest ok to na pozostałych widać ostry przerzut.
    Wygląda troche ak jakby impendancja wej była zaniżona ..... ??
    Wystarczy popatrzeć na moje na żadnym nie mam takich objawów
    A moze zrzuty z innego oscyoskopu ? Dla imp 1ns wystarczy nawet oscy 200 MHz ... a juzna pewno 300 czy 400 MHz ....
    Jeśli na innych jest to samo to ...

CP nie obrażaj się :)
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Ile domysłów. Uwalony ( przebity ) kondensator sprzęgający w sondzie stąd odbicia.