Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Panda II 1.1 - gaśnie podczas jazdy

12 Nov 2015 23:17 7950 16
    Anonymous
    Anonymous  
    marek1772
    Level 16  
    A nie ma tam czujnika wstrząsowego ?Przepraszam za pytanie ale tylko to mi przychodzi do głowy w takim przypadku a mało przy pandach robiłem i tego nie wiem. Miałem tak w puncie 1 dlatego pytam
    sandamiano
    Level 30  
    Na pewno nie ma żadnych błędów? Wygląda tak jakbyś wyłączał silnik kluczykiem. Sprawdź zasilanie sterownika silnika po kluczyku (zacisk 15) czy nie zanika w tym czasie
    Anonymous
    Anonymous  
    sandamiano
    Level 30  
    Chodziło mi o to że na sterowniku silnika niknie napięcie po kluczyku. Ze stacyjki wychodzi przewód -zacisk 15 który rozwidla się na pewno w jakimś węźle i osobno zasila układ wskaźników, body (które też ma połączenie ze sterownikiem silnika)i sterownik silnika. Nie wiem jaki masz tam sterownik ale zapewne większy IAW 4AF więc są schematy do tego układu. Z tego co mi wiadomo to czujnik położenia wału korbowego to jedyny którego sterownik nie podstawia wartości zastępczej jakie ma zapisaną w pamięci na wypadek awarii czujników. Jeszcze chyba czujnik położenia wału rozrządu ale tego nie jestem pewien. Posprawdzaj zasilania i masy.
    marek1772
    Level 16  
    Ciekawe jest to że po wyłączeniu stacyjki światła i zegary nadal się świecą. Może masz zwarcie pod kierownicą jakieś przetarte kable albo po prostu kostka stacyjki jest uszkodzona.
    Anonymous
    Anonymous  
    marek1772
    Level 16  
    Ja szukał bym uszkodzonej kostki takiej która nie ma w środku gumki i jest nieszczelna.
    sandamiano
    Level 30  
    Jeszcze jedna opcja. Połącz na stałe przewody z czujnika wstrząsowego. Może coś tam nie styka na wstrząsach ale nie na tyle mocno by przełączyć i pojawił się komunikat FPS ON. Wtedy pompa nie podaje paliwa i samochód gaśnie. Skoro nie ma błędów w sterowniku a ciśnienie paliwa nie jest monitorowane to kto wie?
    Damnian
    Level 34  
    Sprawdz przewody na pompie paliwa..
    Anonymous
    Anonymous  
    sandamiano
    Level 30  
    To czujnik ciśnienia oleju w silniku. Idź też tym tropem. Trochę to dziwne ale ma połączenie ze sterownikiem silnika
    Anonymous
    Anonymous  
    sandamiano
    Level 30  
    Czujnik wałka rozrządu to tzw "czujnik fazy wtrysku" na jego podstawie sterownik wie który tłok jest w miejscu w którym należy podać paliwo. Dlatego mamy pełną sekwencję w sterowaniu wtryskiem. Ten czujnik jest na górze wałka rozrządu na lewo jak patrzysz na silnik u góry
    Anonymous
    Anonymous  
    sandamiano
    Level 30  
    Pawel82a wrote:

A jak się nazywa ten czujnik na obok zaznaczonego na czerwono na zdjęciu?

Czujnik położenia i prędkości obrotowej wału korbowego. Określa położenie 1 i 3 tłoka a sterownik po obliczeniach ustala położenie 2 i 4 tłoka tak by zapłon był w odpowiedniej chwili. Dlatego napisałem że uszkodzenie tego czujnika powoduje że samochód nie zapali a uszkodzenie w czasie jazdy spowoduje zgaśnięcie gdyż sterownik nie wie sam z siebie jaki punkt przyjąć
    Anonymous
    Anonymous